4 évnél régebbi cikk

Újabb díjnyertes csilicsoda Seregélyesről
Fehérvár Médiacentrum fotója
Németh Zoltán
Újabb díjnyertes csilicsoda Seregélyesről

A Chilicum családi vállalkozásként már másodszor alkotott díjnyertes gasztrocsodát saját termesztésű csilijéből, ezúttal különleges barbecue szósza hozta meg az elismerést az Egyesült Államokban.

Tegyük fel, a MOL Fehérvár FC nyer a Barcelona otthonában. Na, az lenne kábé akkora szenzáció, mint amikor egy kelet-európai barbecue szószt díjaznak az Amerikai Egyesült Államokban. A Petrohay György és kedvese, Lukács Nóra vezette Chilicum Seregélyesen termeszti és dolgozza fel a különböző fajtájú csilipaprikákat, az ezekből születő gasztrocsodák pedig a nagyközönség mellett a szakavatott zsűri is elismerik.

Tavaly egy különleges borzselével három aranyérmet nyertek a New York-i Hot Pepper Awards-on, most pedig legújabb termékük, egy különleges barbecue szósz kapott rangos elismerést a tengerentúlon. A tavalyi Lecsófesztiválon aztán Petrohay György elkészítette a világ legerősebb lecsóját, majd idén ismét villantott a seregélyesi manufaktúra: VIP BBQ nevű szószuk ugyanis igen jól szerepelt az Egyesült Államok egyik legrangosabb versenyén, a Scovie Awards illusztris mezőnyében. A barbecue szószok őshazájában nem könnyű jól szerepelni, a VIP BBQ azonban megtette ezt, gyümölcsös kategóriában második, egyedi kategóriában pedig harmadik helyen végzett.

- A szószunk egy Hennessy konyakos, aszalt fekete cseresznyés barbecue szósz, melyben dijoni mustár mellett egy Chocolate Bhutlah nevű csilipaprika van - avatott be minket a részletekbe Petrohay György - Ennek a paprikának az az érdekessége, hogy a színe és az íze is csokoládés beütésű. A szósz a megalkotása úgy indult, hogy kerestünk egy barbecue-s csapatot, ők a MeatMasters BBQ&Grill. Elkezdtünk gondolkodni, hogy készítsünk egy közös terméket. Ez volt az indulási alap, elkezdtük kóstolni a különféle barbecue szószokat és válogattunk, ez túl savanyú, ebben más nem tetszik, szóval szortíroztunk. Aztán amikor megvolt a közös irány, hogy mit is szeretnénk, akkor jött a kísérletezés, ami nagyon sokáig tartott, rengeteg idő volt, míg megszületett az a receptúra, melyet végül díjaztak az Egyesült Államokban.

A készítők persze titkon reménykedtek, hogy a VIP BBQ jól szerepel majd, hiszen nagyon jó visszajelzések jöttek a kereskedelmi forgalomba helyezés előtt is.

- Budapesten rendezték a StreetFood Fesztivált, melynek győztes csapata elindulhatott Malmőben, Svédországban egy nemzetközi versenyen. Ők például a mi szószunkat választották ki és vitték magukkal a versenyre. Aztán tesztelési szándékkel elvittük a szószt néhány fesztiválra, mindenki el volt ájulva tőle, mindenkinek ízlett, már mindenki szerette volna megvásárolni. Maga a Hennessy konyak olyan különleges összetevő, melyet senki nem használt eddig, főleg a whiskey az, mely az alkohollal készülő termékekben feltűnik. Úgy érzem, sikerült valami nagyon különlegeset alkotnunk, ezért is lett VIP a neve, hiszen mindenből a legjobb minőség került a szószunkba. Az alapgondolat egyébként az volt, hogy egy termékpárost szerettünk volna, és el is készült egy cohiba szivaros csiliolaj, melyet a szivar kivont aromája tett teljessé. Azért is lett ez a termékpáros második fele, mert az urak, amikor szivaroznak, konyakba mártják a szivarjukat. A cohiba szivar és a Hennessy konyak egy rendkívül prémium termékpáros, így született meg ez a házasítás.

Az immár többszörösen elismert Chilicum egyelőre még csak a hivatalos értesítést kapta meg az eredményről, de hamarosan megérkezik az érem, az oklevél és a bírálólap is.

- Volt rá lehetőség, hogy kikérjük a bírálólapot, mi ezt meg is tettük, mert ez egy kiváló visszajelzés, hogy a 90 fős, szakavatott, séfekből, étterem tulajdonosokból, újságírókból álló zsűri milyennek látta a termékünket. Ezer fölötti induló volt a versenyen, a zsűri nem tudja, mely terméket pontozza, hiszen csak egy kódszámot lát, így nem merülhet fel részrehajlás. Pontozzák a textúrát, az ízvilágot, a külalakot és még rengeteg más kritériumot. Mi kikértük a mi szószunk bírálólapját, mert így látni fogjuk, milyen benyomásokat tett a zsűrire.

A díjnyertes termék a kiváló alapanyaggal kezdődik, adja is a kérdés magát, milyen colt a csiliszüret idén Seregélyesen?

- Az eddigi legjobb termésünk volt idén. Tavaly volt a legrosszabb évünk, júniusban volt egy motorbalesetem, egész nyáron fekvőgipszben voltam. Ha a gazda szeme nincs rajta a növényen, márpedig nekem a fekvőgipsz miatt nem nagyon tudott ott lenni, akkor az a termésen is meglátszik. Így is történt, nem volt jó a tavalyi évünk, idén viszont maximálisan kárpótolt minket a természet. Az idő is kiváló volt a csilinek, én is tudtam foglalkozni a terméssel és szerencsére ez a hozamon is meglátszott. Már háromszor szüreteltünk, de úgy néznek ki a növények, mintha egy szemet nem szedtünk volna le még róluk. Nagyon örülök a szószunk sikerének, de ezzel a bő terméssel együtt mondhatom azt, hogy nagyon jó évünk van.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek