Clear sky16 °C
2021. február 26. péntek Edina
Menü
Házhozszállítás

A világ legerősebb lecsóját győzte le Fehérvár új csilievő bajnoka

A világ legerősebb lecsóját győzte le Fehérvár új csilievő bajnoka
A rajtjel előtt még mindenki mosolygott. Fél perccel később már nem... (Fotó: Pápai Barna)

Nem csupán Lecsókirályt, de Fehérvár új csilievő bajnokát is megkoronáztak az idei Lecsófesztiválon. Ráadásul ezért a címért a világ legerősebb lecsójából kellett eltüntetnie egy emberes adagot.

Korábban már beszámoltunk a seregélyesi csilitermesztő, a méregerős alapanyagokból különleges termékeket előállító és ezekkel világbajnoki aranyérmeket nyerő Petrohay Györgyről és családjáról. Nos, a Chilicum az idei Lecsófesztiválra is tartogatott meglepetést: csilievő bajnokságot hirdettek, természetesen a rendezvényhez igazodva, hiszen elkészítették a világ egyértelműen legerősebb lecsóját, melybe a három legerősebb csilifajta egyaránt belekerült.

E sorok írója - csak hogy valóban élethűen tudjon beszámolni erről az ízorgiáról - óvatlanul meg is kóstolta a végeredményt. Majd 10 perc fuldoklás és ismeretlen mennyiségű hűtőfolyadék elfogyasztása után, a nyelvben érezhető lüktető, maró érzés enyhülésével, félig hörögve és köhögve fel is tudtam tenni a kérdést Petrohay Györgynek, tulajdonképpen mit is kóstoltam, illetve milyen adag vár a tűzokádó sárkányokra is életveszélyt jelentő lecsóból a versenyzőkre.

Így fest a világ legerősebb lecsója (Fotó: Pápai Barna)
Így fest a világ legerősebb lecsója (Fotó: Pápai Barna)

- Ez gyakorlatilag a világ legerősebb lecsója, aki eddig megkóstolta, annak elállt a szava, így például neked is néhány perce. Az alap a klasszikus lecsó, paprika, paradicsom és hagyma, ehhez jött a több fajta csili. Került bele Carolina Reaper, ami 2 200 000 Scoville egységgel bír. Került bele Trinidad Scorpion a maga 1 800 000, Naga Jolokia, vagyis szellem csili 1 000 000 és egy bizonyos habanero fajta 577 000 Scoville egységgel. Ezek a világ legerősebb csilijei, így nem túlzás, ez lett a világ legerősebb lecsója. Egy 10 literes bográcsban tettük fel az egészet, csurig rakva, most hogy elkészült nagyjából 8 liter a kész lecsó, ebbe főzéskor egy kilogramm ment bele a habaneróból, míg a többi fajtából 200-200 gramm, vagyis az alap egyötöde csili.

Gyorsan számoltunk is a verseny előtt, a kész lecsó ereje valahol 200 000 Scoville egység körül mozgott (viszonyításképp: a legerősebb magyar paprika 5 000 környékén jár). A versenyen ebből a teljesen egyértelműen a pokol tüzes tornácáról származó ételből kellett a 11 vállalkozó kedvű versenyzőnek elfogyasztania 300 grammos adagokat. A szabályok egyértelműek voltak: aki a leghamarabb, az odakészített tejbe történő belekortyolás nélkül eltünteti a méregerősnél is brutálisabb 30 dekát, az lesz Székesfehérvár csilievő bajnoka.

Életük talán legkeményebb perceit élték át az indulók (Fotó: Pápai Barna)
Életük talán legkeményebb perceit élték át az indulók (Fotó: Pápai Barna)

A mezőny erősnek bizonyult, ott volt az indulók között a natúr csilipaprika evés magyar bajnoka, a fehérvári születésű Simon Dániel is. A 11 vállalkozó kedvű csilifanból végül hatan tudták eltüntetni a 30 dekás adagot, öten vagy néhány kanál, vagy épp egy fél tányér után feladták az embertelen küzdelmet. Simon Dániel lecsóevésben most nem ért oda a dobogóra, az első három helyezett elképesztő idővel, alig több, mint fél perc alatt döntötte magába a tüzes lecsót. A nagy versenyt jól jelzi, hogy az első és a harmadik helyezett között kevesebb, mint 4 másodperc volt a különbség! Székesfehérvár új csilievő, pardon, legerősebb lecsóevő bajnoka Tóth Martin lett a maga 34.72 másodperces időeredményével, a második helyen Véninger Szabolcs, a harmadik helyen pedig Kovács József végzett.

Balról: Véninger Szabolcs, Tóth Martin, Petrohay György és Kovács József (Fotó: Pápai Barna)
Balról: Véninger Szabolcs, Tóth Martin, Petrohay György és Kovács József (Fotó: Pápai Barna)

- Szeretem a csípős, erős kajákat, mert egészséges, de ez azért kemény menet volt... - árulta el érzéseit Tóth Martin, a végső győztes. - Szoros volt, mert a többiek gyorsan befalták. Nem ilyen dózisban fogyasztom a mindennapokban, még én is pihegek azért egy kicsit. Viszont nagyon jó minőségű volt a csili, ízre is rendben volt a lecsó, én jól éreztem magam a versenyen.

Kisebb-nagyobb kínokkal mindenki túlélte az első megrázkódtatást, de elképzelhető, hogy az elkövetkező napokban azért még akadnak gondjaik az indulóknak. Ehhez kitartást kívánunk, no meg persze gratulálunk, hiszen 30 deka ebből a pokoli ételből, nos, igen komoly kihívásnak számított az idei Lecsófesztiválon!

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár