1 évnél régebbi cikk

Július elsejétől egy betűvel hosszabbodnak az újonnan kiadott magyar rendszámok
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Vitézy Dávid
Július elsejétől egy betűvel hosszabbodnak az újonnan kiadott magyar rendszámok

Egyszerűsödnek az ideiglenes rendszámtáblák, továbbra is lehet majd egyedi rendszámot kérni.

Július elsejétől egy betűvel meghosszabbodnak az újonnan kiadott magyar rendszámok - közölte az Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára közösségi oldalán szerdán. Vitézy Dávid a változásokat azzal indokolta, hogy a jelenlegi karakterkészlet néhány éven belül kifutna.

A már forgalomban lévő hatósági jelzéseket nem kell újakra cserélni, azok a továbbiakban is használhatók maradnak. A hosszabb rendszámok a járműállomány fokozatos megújulásával, felmenő rendszerben váltják majd fel a régieket.

Az intézkedés miatt senki nem kényszerül felesleges utánajárásra, több ügyintézésre. Az új típusú rendszámtáblák a már megszokott összegekbe kerülnek, a hatósági jelzések kiadásának tizenkét éve változatlan költségei júliustól sem emelkednek.

Az újfajta rendszámok a latin ábécé két magánhangzójából vagy mássalhangzójából, majd újabb két betűjelből és három számjegyből állnak. Ékezetes magánhangzók, illetve a dz kivételével kétjegyű mássalhangzók nem szerepelhetnek rajtuk. A táblákon Magyarország címere mellett az európai zászlót jelképező kék mezőben tizenkét sárga csillag látható fehér H jelzéssel.

A államtitkár kiemelte, a környezetkímélő járművek világoszöld alapszínű táblái és a gépkocsi kerékpárszállító eszközére szerelhető szürke alapszínű jelzések a hosszabb formátumban is kiadhatók lesznek. Egyszerűsödnek az ideiglenes rendszámtáblák, az eddigi "E", "M", "P", "SP" és "Z" betűjelűek helyett egységesen "I" betűjelűeket adnak majd ki.

A taxik a jövőben "TX", a Magyar Honvédség járművei "HA", a rendőrség járművei "RA", az Országos Mentőszolgálat járművei "MA", a Nemzeti Adó- és Vámhivatal járművei "NA", a büntetés-végrehajtási szervezet járművei pedig "BA" betűjelű rendszámtáblákkal közlekedhetnek.

Az előírások változatlanul lehetővé teszik az egyénileg kiválasztott vagy egyedileg előállított rendszámok engedélyezését.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek