1 évnél régebbi cikk

Közös értékalkotással a modern otthonápolásért
Fehérvár Médiacentrum fotója
Institute for social services Prague 4
Közös értékalkotással a modern otthonápolásért

Az idősödő társadalom és a hivatásos ápolók hiánya miatt az otthonápolás területén is innovatív termékekre és szolgáltatásokra van szükség. Kihívást jelent azonban, hogy olyan megoldás kerüljenek kifejlesztésre, amelyeket a végfelhasználók, az idősek elfogadnak. A közös értékalkotás ígéretes módszer e probléma megoldására, mivel az idősek visszajelzései már a tervezési folyamat korai szakaszában figyelembevételre kerülnek. De vajon tényleg működik a módszer?

A válaszok megszerzése érdekében 6 európai ország 20 kis- és középvállalkozása, valamint közszolgáltatója vett részt a HoCare2.0 projektben, és tesztelte a közös értékalkotás módszerét saját termékeik és szolgáltatásaik fejlesztése során. Az úgynevezett Közös Értékalkotási Laborok (Co-creation Lab) – az érintett KKV-k, közszolgáltatók, kutatók és végfelhasználók hálózatai – segítették ezt a munkát.

Ezen túlmenően előre kidolgozott útmutatók álltak rendelkezésükre, amelyek bemutatták számukra, hogy hogyan lehet hatékonyan megvalósítani az idősekkel való közös értékalkotást.  Végül minden kkv és szolgáltató hasonló következtetéseket vont le, mint például az alábbi példákban Olaszországban és a Cseh Köztársaságban.

Egyszerű hozzáférés a klinikai adatokhoz

Olaszországban a MEDnoTE vállalat olyan informatikai rendszert fejlesztett ki a szakemberek és az otthonok közötti integrált használatra, amely lehetővé teszi a klinikai adatok és az összes otthoni szolgáltatás digitalizálását és rögzítését. Egy hozzáférési eszközön - például táblagépen, okostelefonon vagy PC-n - keresztül a felhasználó vagy az ápoló beszélget az orvossal, valós időben megosztja a klinikai adatokat, például a vitális paramétereket, vagy a beteg otthonában végzett vérvizsgálatok eredményeit.

A legfontosabb előny a kórházba való szükségtelen utazások elkerülése, valamint az idősek és gondozóik nyugalmának növelése, mivel tudják, hogy az idős ember folyamatos felügyelet alatt van.

"A vállalat képviselőire pozitív benyomást tett a közös értékalkotás módszere. Nagyra értékelték a résztvevőktől kapott értékes visszajelzéseket, amelyek lehetővé tették számukra, hogy a tesztelési időszak alatt javítsák a rendszert" - mondta Matteo Donelli a Cremonai Kereskedelmi Kamarától, aki szintén részt vett a tesztelésben. Hozzátette, hogy "az érintett idősek leginkább a biztonság és a könnyű használhatóság élményét méltányolták, amelyet ez a rendszer nyújt.”

A Közösségi Ambulancia

A csehországi Prága 4 Szociális Szolgáltatások Intézete a kísérleti projekt során egy innovatív közszolgáltatást fejlesztett ki - a Közösségi Ambulanciát. Ez az Intézetben már működő "Családgondozói Központ" folytatásaként komplex segítséget nyújt az időseknek és gondozóiknak.

A szolgáltatás magában foglalja a szociális tanácsadást, az állami támogatási rendszerekben való eligazodáshoz szükséges segítségnyújtást, közvetítést és együttműködést a bejegyzett szociális szolgálatókkal vagy más intézményekkel, pszichológiai tanácsadást, csoportos tevékenységeket (önsegítő csoport a gondozáshoz) és palliatív tanácsadást.

Jan Schneider, a Prágai 4. Szociális Szolgáltatások Intézetének munkatársa szerint "a közös értékalkotás megközelítésének alkalmazása az ellátás minőségének javulásához vezetett, például azáltal, hogy a modern technológiát is bevonták az ügyfelek és szeretteik közötti kommunikációba a Covid-19 lezárások idején". Hozzátette, hogy "az Intézet nagyon elégedett a közösen kialakított szolgáltatással, és örömmel látja az ügyfelekre és a személyzetre gyakorolt pozitív hatást".

"Összességében a közös értékalkotás alkalmazásáról szóló visszajelzések csak pozitívak mind a kkv-k, mind a közszolgáltatók, mind a végfelhasználók részéről" - mondta Dr. Szépvölgyi Ákos a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség ügyvezetője, aki szintén részt vett a tesztelésben. "A folyamat idő-, munkaerő és koordinációs szempontból megterhelő lehet, de a végén mindenképpen kifizetődő. Ráadásul ott vannak a Co-creation Lab tagjai, akik tanácsot adnak, és a kidolgozott útmutatók, amelyek végig vezetnek a folyamaton, ha szükséges" - tette hozzá az innovációs szakember.

A HoCare2.0 projektről

A projekt támogatja az ügyfélközpontú otthoni ápolási megoldások megvalósítását és bevezetését a közös értékalkotás módszerének alkalmazásával. A projektet az Interreg CENTRAL EUROPE program finanszírozza, és 11 partner valósítja meg a Cseh Köztársaságból, Németországból, Magyarországról, Olaszországból, Lengyelországból, valamint Szlovéniából. 

A Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség a projekt vezetőpartnereként koordinálja a nemzetközi összefogást, valamint felel a magyarországi KKV mintaprojekt megvalósításáért.
További információért, kérjük, forduljon bizalommal hozzánk az alábbi elérhetőségen: kdriu@kdriu.hu
Bővebb információ a projektről: http://www.kdriu.hu/hocare-2-0/, https://www.interreg-central.eu/Content.Node/HoCare2.0.html

A projekt az Interreg Central Europe Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg. This project is co-funded by the European Union under the Interreg Central Europe Programme.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek