7 évnél régebbi cikk

A citrom déligyümölcs, fűszer és orvosság is egyben
Fehérvár Médiacentrum fotójaA citrom déligyümölcs, fűszer és orvosság is egyben

Mínusz 20 és mínusz 10 fok között ingadozva mi is jöhetne a méz és a hagymatea után, mint a citrom? Ez a finom illatú, rendkívül intenzív ízű és sokoldalúan felhasználható növény, amely déligyümölcs, fűszer és orvosság is egyben.

Jelentem: a citromfánk eddig túlélte a téli megpróbáltatásokat! Jöhetett viharos erejű, fagyos szél, jéghízlaló hideg idő, semmi sem tudta tönkretenni anyukám szeretettel és „téli házikóval” védett fácskáját.

Ahogyan ősszel jeleztem: idén nem vonszoltuk vissza a házba a 150 literes cserépben élő szépséget, hanem inkább készítettünk neki egy kis védett zugot (Télikabátot a citromfára!). A vázat apukám műanyag csövekből állította össze, a végeket rögzítette a földben, s erre a vázra applikálta rá a buborék fóliás „kabátkát”. A kuckóba beállított egy villanyradiátort is termosztáttal, amely ahhoz szükséges, hogy bekapcsolja a fűtést a beállított kritikus pont elérésekor - jelenleg ez nálunk nyolc fokon áll.

A citromfa mellé anyukám besuvasztotta a muskátlikat is, így most igencsak baráti hangulat honol itt:

A citromfánk (Fotó: Temesvári Márta)

Igaz, hogy a villanyszámla alakulásáról nem kérdeztem meg a szüleimet, de ha sikerül a projekt, akkor (túllépve a sárga csekken szereplő összegen) bizonyára igencsak különleges ízű, „igazi” citromot élvezhetünk a gyümölcsök beérésekor - ami folyamatos, mert jó esetben és kellő gondozás mellett a citromfa nem igazán tart pihenőt a „szülések” között.

S ne is tartson, mert a citrom az egyik legismertebb gyógyír a megfázás kezelésére, amitől most nagyon sokan szenvednek. Gyulladáscsökkentő, antibakteriális és nyákoldó hatása közismert, ahogy sokan tudják azt is, hogy lázcsillapításra is használható, s jó tulajdonságai közé tartozik, hogy vérképző és idegnyugtató hatással is bír.

Mindemellett alacsony a kalóriatartalma, s jelentősnek mondható a benne található C-vitamin, glikozid, illóolaj és rost mennyisége is. A C-vitamint az immunerősítésnél áldhatjuk, a glikozid „felelős” az antibakteriális hatásért, az illóolaj pedig segíti az emésztést.  

A C-vitaminról tudni kell, hogy hő hatására bomlik, ezért felesleges ízesíteni vele a forró teát - hiába nagy sláger a „citromosmézesforrótea”-, inkább limonádéhoz használjuk fel, s lehetőség szerint akkor is cukor nélkül fogyasszuk (s nemcsak azért, mert a cukor „méreg” - Biztos, hogy a cukortól lesz édes az élet?), hanem, mert a cukor negatívan befolyásolja a C-vitamin hatását.

Aki nem akar egyszerű limonádét szürcsölni, az turmixoljon össze egy egész citromot, egy csicsókát, egy céklát és egy kis darab gyömbért. Ha valakinek nem túl édes, mehet bele egy kis narancs is, vagy ízesítheti tetszőleges módon.

Aki nem ódzkodik a savanyú íztől, az megeheti akár önmagában is: mi vékony szeletekre szoktuk vágni és héjastól fogyasztjuk. A citrom héja ugyanis kb. tízszer annyi vitamint tartalmaz, mint a citrom leve, s különben is, minek eldobni a gyümölcs felét? Persze, vigyázni kell a boltban kapható citromokkal: alaposan sikáljuk meg őket felhasználás előtt. Akár nyersen akarjuk elfogyasztani (rágcsálni), vagy lereszelni süteményekhez, ételek ízesítéséhez, gondoljunk arra, hogy ha nem saját termesztésű ez a finomság, bizony hosszú úton - és jó sok kézen, esetleg vegyszeren - keresztül vezet az útja a fától a konyhánkig! (A citromot éretlenül szüretelik le, utóérlelő vegyszerrel permetezik, így héja minősége eleve gyengébb. Az pedig már külön téma, hogy mennyire károsak a szervezetre ezek a permetek…)

A citromban van némi B- és E-vitamin, kálium, magnézium, kalcium, foszfor, réz, cink, vas, mangán, bioflavonoidok, limonén, germánium és gyanta is.

A citrom hatással van a kanyaróra, szívdobogásra, fejfájásra. Használják máj- és tüdőbaj gyógyítására, valamint gyomorgyulladás, savtúltengés, reuma, szédülés, skorbut, vízkór, váltóláz, giliszta, tífusz, izomsorvadás, veszett eb harapása és torokgyík ellen. Elpusztítja a kolera-, a diftéria- és a tífuszbaktériumokat

Megelőzi a kopaszságot, a fejbőrt és a hajhagymákat erősíti. Ha mandula- vagy avokádóolajjal összekeverjük, remek bőrápolószert kapunk! Ha ezt az elegyet bedörzsöljük a fejbőrünkbe, akkor hamarosan megszűnik a hajhullásunk, és a korpásodás is. (Hacsak nem valamilyen belső szervi probléma okozza a túlzott hajszálvesztést, súlyos betegség, rossz fog stb.)

A citrom elűzi a depressziót és az idegességet. Különleges aromájának nyugtató hatása van. Ezt kihasználva tegyünk az éjjeli szekrényre néhány citromkarikát (amit már nem bírunk megenni, mire idáig jutunk e cikk olvasásakor - mert gondolom mindenki nekiállt bőszen szeletelni e sárga csodaszerből, amikor arról írtam, hogy milyen finom önmagában fogyasztva, darabolva), s ahogy illata szétterjed a szobánkban, máris elillan belőlünk a felhalmozódott feszültség. (Na, jó, néha több kg citrom se elég, pláne, ha tinédzser lánya van az embernek….) A citrom kitisztítja a levegőt, s ez jót tesz a tüdőnknek és a légutaknak is.

Egy pár szelet citrom mindig jól jön (Fotó: agirlamarketameal.blogspot.hu)

S, ha már tinédzserek, akkor pattanások (az én lányomnak nincs, de nekem nagyon sok volt ennyi idős koromban, durván-csúnyán néztem ki): ennek ellenszereként vágjunk félbe egy citromot, és dörzsöljük be vele! Ugyanígy járhatunk el a bőrön megjelenő sötét foltok esetében is, és még a körmeinket is szebbé teszi a citrom leve!

A citromot sokan a rák ellenszerének is tartják, mivel Germánium tartalma rákellenes hatású. – Állítólag tízezerszer erősebb a kemoterápiánál! (Amelyet mellékhatásai miatt a legtöbben hárítanak a „gyógykezelések” során…) Bár a gyógyszeripar – természetesen anyagi megfontolásból – nem igazán támogatja a C-vitaminnal folytatott kísérleteket, azért azt a laboratóriumok által végzett kísérletek is bebizonyították, hogy 12 ráktípust elpusztítanak a C-vitaminos kivonatok, köztük a végbél-, a mell-, a prosztata-, a tüdő- és a hasnyálmirigy-, .... rák rosszindulatú sejtjeit. S míg a kemoterápia során az egészséges sejtek károsodnak, a citrom kivonattal végzett terápia során csak a rosszindulatú sejtek pusztulnak el, az egészséges sejtek épek maradnak!

A citrom segít megőrizni a szív, az idegek és az izomszövetek egészségét, valamint a zsírok lebontásában is barátunk lehet. – Vajon tényleg segít a fogyásban ez a gyümölcs?

Erről lesz szó legközelebb.

A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Biokertészet

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek