Drága a citrom? Legyen saját citromfád!Drága a citrom? Legyen saját citromfád!
Legutóbb írtam arról, hogy egy kedves ismerősöm, Vasi Szabó János birtokán milyen sok vadcitromfa áll (és terem). Kiderült az is, hogy a vadcitrom és a többi citrusfélék közötti legfontosabb különbség az, hogy a vadcitrom lombhullató, három-négy méteresre növő cserje, vagy rövid törzsű bokorfa.
Vasi Szabó János citromfája (Fotó: Szabó Patrícia)
Ezért a mi keményebb – max. -25 fokos – teleinket is átvészeli a nyugalmi állapotban, amíg nemes rokonai télen is levelesek, sőt akkor érlelik a gyümölcseiket. Ilyenkor a nemes citromfa szállítószöveteiben a nedvkeringés nem minimalizálódik, s a hideg hatására szinte szétrobbannak fagyáskor a vékonyabb ágak.
Ha csak dísznövénynek szánjuk a vadcitromot, akkor nincs vele különösebb gondunk: idősebb korában kicsit ritkítani kell ugyan a citromfát, de igazából „igénytelennek” mondhatjuk.
Ha viszont termést is szeretnénk szüretelni, akkor évi két alkalommal bőségesen meg kell öntözni, s négyévente szerves trágyát ajánlott szórni a korona csurgójánál. Ebben az esetben metszeni is szükséges: formáljuk az őszibarackhoz hasonlóan katlan alakúvá, mert ennél a faformánál tudnak beérni a növény belsejében fejlődő gyümölcsök is.
Így virágzik a vadcitrom fája (Fotó: Szabó Patrícia)
Egy átlagosan termőkorú vadcitromfa 10 kilogramm termést is hozhat. A téli fagyok a mi klímánkon nem károsítják, ám a késő tavaszi fagy – mint amilyen a 2016 április végi is volt – bizony a zsendülő hajtásokban nagy pusztítást vitt végbe Vasi Szabó János gazdaságában is. (Bár itt megjegyzem, hogy tavaly az Idared almafák is elfagytak tavasszal, pedig híresek szívósságukról.)
A szüret október végén, november elején szokott lenni, de a ha a nyár sokáig tart és meleg, akkor két héttel is korábban szüretelhetünk.
Citromszüret (Fotó: Szabó Patrícia)
A szüretet János az alábbi módon végzi: speciális olasz citrustároló műanyagládákba, két, maximum három sorba rakja a leszedett gyümölcsöt. Mint mondta: e művelet közben figyelembe kell venni, hogy a vadcitromnak 4-5 centis tüskéi vannak, ha a metszéskor tavasszal nem távolítottuk el a termőfelület közeléből legalább a felét! Fontos tudni, hogy a vastag kesztyű sem védi meg a szedőt a tüskéktől, s kínzó szüretnek nézhetünk elébe, ha tavasszal nem tettük meg a szükséges óvintézkedéseket. A citrom tárolásakor érdemes szem előtt tartani, hogy a birshez hasonlóan szükséges eljárnunk. Egy láda vadcitrom egyébként az egész kamrát betölti jellegzetes illatával!
S, hogy mi készülhet e gyümölcsből?
Például éppen olyan finom limonádé, mint nemes rokonából! Igaz, jóval több vele a munka…
Finom limonádé készülhet a vadcitromból (Fotó: Szabó Patrícia)
– Zsenge leveleiből levest főznek Kínában, Koreában kandírozzák a gyümölcsét – mesélte a gazda. – Én két évvel ezelőtt, mikor különösen bőséges volt a termés, vadcitrom lekvárt főztem belőle, s rendkívül finom volt!
Aki ki akarja próbálni János receptjét, az először is faragja le a vadcitrom héj alól a gyantás ízű sárga részt (ami az olajmirigyek miatt válik ilyenné). Az így kapott gömbölyű gyümölcsön maradhat némi fehér rész. Ennek keserűségét az alábbi módon szüntethetjük meg: a lehámozott egész citromokat főzzük fel 3-4 percig annyi vízzel, hogy ellepje. Ezt a vizet öntsük le róla, majd újra borítsuk meg hideg vízzel, s főzzük 10 percig.
Citromfa János kertjében (Fotó: Szabó Patrícia)
Ha már részlegesen megpuhultak a gyümölcsök, ismét öntsük le a vizet, megint kerüljön rá hideg víz, és óránként cserélgessük a hideg vizet ötször-hatszor (estig). Ha már nem érezzük a kesernyés mellékízt (és amikor már nagyon elegünk van a műveletből), akkor fejezzük be ezt a műveletet, s térjünk aludni.
Másnap vágjuk fel a citromokat, szedjük ki a magokat, s daraboljuk fel a húst minél kisebb szeletekre. Mérjük le az így kapott húst, s főzzünk fel vízzel vele megegyező súlyú cukrot. Ha már szirupossá válik a cukor-víz keverék, tegyük bele a gyümölcsöt, két vaníliarúd kikapart magját, s lassú tűzön rotyogtassuk egy-másfél óráig. Amikor már zselésedik, kapcsoljuk le a gázt. A munka többi fázisa már a hagyományos lekvár főzéséhez hasonló.
Akkor is szép a citromfa, amikor virágot bont (Fotó: Szabó Patrícia)