1 évnél régebbi cikk

Mennyi energiát fogyasztanak kütyüink?
Fehérvár Médiacentrum fotója
freepik.com
Mennyi energiát fogyasztanak kütyüink?

Az elmúlt napok egyik fő témája, hogy vajon a havi 210 kWh kinek mire elég? Vajon beleférünk-e a limitbe vagy túllépjük azt, és nagyra nyithatjuk a bukszát? Vagy tudatosabban kezdünk el gondolkodni, és átnézzük háztartásunk kütyüit.

A háztartásokat is erősen érintő energiaárak emelése nem kis hullámokat vetett. Napok óta ezen pörög az egész ország. De itt és most inkább annak adnék hangot, hogy a családi kilowatt/órák (kWh) számítása során mit és hogyan érdemes kalkulálni. Az nem kérdés, hogy a takarékoskodásnak éppen most lett létjogosultsága. Na, nem mintha a környezettudatosság nem pont hasonlót vetítene előre, de jelen élethelyzetünk egy kicsit jobban átjárja a családok gondolatait.

Kütyük átszámítva kilowattokra

Először is azt érdemes átnézni, hogy melyek azok az eszközök, amik működése a nap jelentős részében szükséges. Ilyen eszköz például egy számítógép, notebook, Wi-Fi router, telefontöltő, tévé, rádió, nyomtató, de okos eszközökből is elég sok található már egy átlagos háztartásban is. Érdemes kicsit jobban átszámolni, hogy ezek az eszközök mennyit is fogyasztanak.

Asztali számítógép és laptop

Egy átlag családban az egyik leginkább energiafaló kütyü a számítógép. Ráadásul ezt a legnehezebb átlagosítani, mert egy számítógép konfiguráció technikai felépítése rettentően sokféle lehet. Egy egyszerűbb irodai célokat szolgáló asztali számítógép (monitorral együtt) nagyjból 250 Wh energiát éget el óránként. Egy átlag laptop beéri nagyjából 100 Wh-val is. Ha pedig a gamer kategóriából választottunk PC-t, mert a gyermek játékfüggő, akkor ebben az esetben az átlagos fogyasztása a számítógépnek már 500 Wh fölé is beléphet.

Ezek az értékek magukban nem mutatnak sokat. Azonban azt is célszerű figyelembe venni, hogy a legtöbb felhasználó hajlamos a számítógépeket órákon keresztül járatni, még akkor is, ha éppen nem ül a számítógép előtt. Persze részben érthető, mert fontos levelet várunk, a játékból meg nem akarunk kilépni, mert hamarosan folytatjuk, hiszen a többiek még be vannak jelentkezve. Szóval ok mindig akad arra, hogy az amúgy alig észrevehető PC szinte egész nap online legyen. Ellenben érdemes számolni! 

Az irodai számítógép napi 8 órával számolva, havi 20 munkanap esetén 40 kWh energiát emészt fel havi szinten, míg a gamer PC ugyanezekkel a használati időkkel számolva ennek a dupláját, 80 kWh energiát is használhat havonta. Ez már több, mint a harmada az augusztustól érvényes 210 kWh limitnek.

Nyilván a fenti számok átlagolt, közelítő értékek. Ezektől jócskán el lehet térni mindkét irányba. A legpontosabb számítás, ha veszünk egy fogyasztásmérőt valamelyik műszaki üzletben 5000 forint körüli áron, mely pontosan meg tudja mutatni a valós fogyasztást. Már ha kapunk még, mert az elmúlt napokban ezekből komoly hiány alakult ki.

Kapcsolódó
Milyen izzót vegyünk: LED-et vagy hagyományosat?

Érdekes egy kérdés. Ha egy kicsit elvonatkoztatunk attól, ami a kép alapján beugrik elsőre, akkor mindenki azt mondja, hogy: Igen, LED-es tévét, nem kérdés! Tévéből mindenki LED-eset akar, igaz, hagyományos gömbölyű képcsöves tévét már ha akarnánk sem tudnánk venni. Esetleg használtan. De ha visszatérünk a kiinduló pontra, az izzóra, akkor már cseppet sem ilyen egyértelmű a válasz.

A kisebb kütyük

A számítógép egyéb perifériái is tudnak energiafalók lenni. Ilyenek például a nyomtatók, hangszórók, szkennerek. Sok háztartásban, irodában vannak úgy, hogy ha a számítógépet le is kapcsolják, a perifériákat már nem. Lehet, hogy macerás hozzáférni a kapcsolóhoz és azért, vagy csak egyszerűen nem gondolnak a fogyasztására. Igaz ezek a kütyük kis fogyasztásúak, azonban ha egész nap, egész hónapban be vannak kapcsolva, akkor a sok kicsi sokra megy.

Példának okáért az én otthoni lézernyomtatóm bekapcsolt állapotban 0,57 kW-ot fogyaszt óránként. Persze egy modern nyomtató az energetikai sémája beállítása alapján bizonyos idő elteltével képes készenléti állapotba kapcsolni magát, ebben az esetben a fogyasztása ténylegesen alig mérhető, de az addig eltelt kb. 2 óra alatt (napi 2 óra aktív üzem mellett) is havi szinten képes felemészteni 34 kWh energiát.

A fenti példa alapján is jól látható, hogy vannak azok a rejtett fogyasztók, amikre nem is gondolunk. Persze mindent nem lehet vagy nem is érdemes mániákusan kapcsolgatni. A Wi-Fi routert, az otthoni megfigyelő okos kamerát, a tévét, a hozzá használt hangprojektort mind érdemes átgondolni. Ezek egész napos működése jó eséllyel indokolatlan, ha nem is vagyunk otthon napközben. 

Praktikusság, spórolás

A praktikusság és a spórolás jegyében érdemes lehet olyan kapcsolós elosztók használata, melybe több energiafaló eszköz is csatlakoztatható. Így egy gombnyomással egyszerűen több eszközt is lekapcsolhatunk. De jó megoldás lehet egy okos konnektor is, mely okostelefonról programozható, időzíthető, így az általunk megszabott aktív időszak után automatikusan kikapcsolja a felesleges fogyasztót. Sőt egy-egy okosabb típus még a fogyasztott energia naplózására is képes.

És a végére egy tévhit eloszlatása: a spórolást ne a konnektorban hagyott, éppen nem használt telefontöltőkkel kezdjük. Ezek inaktív állapotban alig mérhetően fogyasztanak, és igaz a sok kicsi itt is sokra megy, ha a háztartásban akad 5-6 ilyen töltő is, akkor már lehet talán spórolni, de nem ezek miatt a töltők miatt fogjuk átlépni a 210 kWh értéket.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek