1 évnél régebbi cikk

30 éves értékeket dönt a fehérvári átlaghőmérséklet
Fehérvár Médiacentrum fotója
Németh Zoltán
30 éves értékeket dönt a fehérvári átlaghőmérséklet

Az idei év nyarának hőmérséklete - a tavalyihoz hasonlóan - messze az előző 30 év átlaga fölött alakul, nem is kicsivel: már nagyjából 2 fokkal forróbbak a nyári hónapok.

Komoly aszály sújtja Magyarországot, óriási mezőgazdasági károkat okozva ezzel. De nem csupán a mezőgazdaságban dolgozók érzik, hogy nem olyanok már a nyarak, mint egykor: mindenki számára egyértelmű, komoly szélsőségek jellemzik időjárásunkat. Székesfehérvár hőmérsékleti és csapadék adatai tökéletesen mutatják a változást.

A szekesfehervarcsapadekadatok.freewb.hu adatai alapján 2013 júniusában Székesfehérváron a havi középhőmérséklet (mely az éjszakai és nappali középértékekből áll össze) 19,2 Celsius-fok volt. 2019 egy extra-forró év volt, ekkor az érték már 23,4 Celsius-fokra emelkedett, ami a korábbi öt év átlagához képest 2,5 fokos, a korábbi 30 év átlagához képest pedig 3,4 fokos emelkedést jelent.

Az extra forró nyarat egy átlagnál hűvösebb követte. 2020 júniusában kereken 20 Celsius-fokos havi középhőmérséklettel, viszont 2021 ismét magas átlagot hozott. A tavalyi év hatodik hónapjában 22,7 Celsius-fok volt az átlaghőmérséklet, ez a korábbi öt év átlagánál 1,2 fokkal, a korábbi 30 év átlagához képest 2,6 Celsius-fokkal volt magasabb.

A tendencia idén sem változott: 2022-ben 22,6 Celsius fok volt a városi átlaghőmérséklet, ez az elmúlt öt év átlagánál 0,7 fokkal, az elmúlt 30 év átlagánál 2,5 fokkal magasabb.

Ami a júliust illeti: 2021 hetedik hava is a korábbi 30 év átlaga fölött zárt, egy esztendeje 23,9 Celsius-fok volt, ez kereken 2 fokkal volt magasabb három évtized jellemző adatáról. Az idei július még nem zárult le, így végleges adatok sem állnak rendelkezésre, de az eddig mért napi hőmérsékletek hasonló mértékkel magasabb értékeket jósolnak.

Sajnos a csapadékadatok is azt mutatják, hogy súlyos változáson megy át időjárásunk. Az aszályos év Székesfehérvárt sem kíméli, a július 20-ig leeső éves átlagcsapadék mennyisége 318 milliméter, az idei év csapadékmennyisége azonban csak kétharmada ennek (199 milliméter). Ráadásul ez a mennyiség egy esősebb tavaszi hónap erős adatainak köszönhető, a nyár rég nem látott aszályos napokat, heteket hozott eddig.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek