1 évnél régebbi cikk

Így változik az élet augusztustól Székesfehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Cser-Palkovics András
Így változik az élet augusztustól Székesfehérváron

Többek között változik a tömegközlekedés, a parkolás, és bezár egy benzinkút is. Érdemes lesz odafigyelni a gáz- és áramfogyasztásra.

Ennyi dolog általában az új év elején szokott egyszerre változni, mint amennyi mától másképp lesz Székesfehérváron és az országban. Összegyűjtöttük egy csokorba, mire érdemes figyelni augusztus 1-től.

A fehérvári tömegközlekedésben jönnek az időalapú jegyek és bérletek, ráadásul jóval olcsóbb lesz a jövőben okostelefonnal buszozni, mint hagyományos jeggyel vagy bérlettel. Részletek ebben a cikkben:

Kapcsolódó
Augusztus 1-jétől bevezetik az időalapú elektronikus jegyeket és bérleteket a fehérvári buszközlekedésben

Bevezetik az időalapú elektronikus jegyeket és bérleteket: lesz 90 perces, 24 órás és 72 órás jegy, emellett megjelennek a 15, 30 és 90 napos bérletek is, melyeket online, okostelefonon lehet megvásárolni.

Drágább lett a parkolás mától Székesfehérváron: az I-es övezetben 50, a II-esben 70, míg a III-asban 90 forinttal kell többet fizetni óránként, mint eddig. Fontos változás, hogy ezentúl a szombat délelőtt is fizetős időszaknak minősül a városban. További részletek ebben a cikkben:

Kapcsolódó
Így változik a fehérvári parkolás augusztus 1-jétől

Augusztus 1-jétől a közterülethasználat díjai mellett a parkolási díjak is változnak.

Országszerte öt benzinkutat zárt be ideiglenesen a Shell. Ezek közé tartozik a Balatoni úti kút is, ahol mától bizonytalan ideig nem lehet tankolni. A holland-angol olajvállalat indoklása alapján „az optimálisabb hálózati működés és a hatékonyabb munkaerő-gazdálkodás érdekében” függesztették fel átmenetileg az öt töltőállomás, köztük a székesfehérvári működését. Részletek itt: 

Kapcsolódó
Székesfehérváron is bezár egy benzinkutat a Shell ideiglenesen

A Shell Hungary zRt. közlemény szerint összesen 5 töltőállomásának üzemeltetését szünetelteti időszakosan.

Hónapokkal ezelőtt még úgy volt, hogy augusztustól változik a székesfehérvári buszmenetrend. Június végén azonban Cser-Palkovics András az Instagramon tartott fogadóórán jelentette be, hogy pénzügyi okok miatt legkorábban 2023. január 1-én léphet életbe a módosítás. A polgármester egyúttal elárulta, hogy egyelőre nem lesz több késő esti, éjszakai illetve hajnali buszjárat sem. További részletek ebben a cikkben:

Kapcsolódó
Nem vezetik be augusztus 1-től a kibővített buszmenetrendet Székesfehérváron, jövőre csúszik az indulás

Cser-Palkovics András Instagramon tartott fogadóóráján a buszmenetrend mellett az Alba Plazáról és az elektromos buszokról, biciklikről is osztott meg új információkat.

Négy év restaurálás után augusztus 14-től újra lehet látogatni a bazilikát. A felújított Szent István-székesegyházat Erdő Péter esztergom-budapesti érsek áldja meg az újranyitás napján. Részletek ebben a cikkben:

Kapcsolódó
Visszakerült eredeti helyére a fehérvári Bazilika főoltárképe

Augusztus 14-én Erdő Péter bíboros-prímás áldja meg a felújított székesegyházat. 

Augusztustól már csak az átlagfogyasztásig biztosítja minden fogyasztó számára a rezsicsökkentést a kormány. Az előzetesen meghatározott limiteket átlépőknek a többletfogyasztásra köztes, úgynevezett lakossági piaci árat kell fizetni, ami az áram esetében nagyjából a dupláját, míg a gáz esetében több, mint a hétszeresét jelenti a rezsicsökkentett díjnak. Részletek itt:

Kapcsolódó
Itt vannak a rezsicsökkentés módosításának a részletei

A lakosság számára az átlagos fogyasztás felett is a valós piaci árnál alacsonyabb árakat állapítottak meg a villany- és gázfogyasztásra - jelentette be a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos csütörtökön Tusványoson.

Nem közvetlenül Székesfehérvár, de mégis sokakat érinthet: augusztus 1-től később nyitnak és korábban zárnak a magyarországi IKEA áruházak. Részletek és indoklás itt:

Kapcsolódó
Változik az IKEA áruházak nyitva tartása augusztustól

Később nyitnak és korábban zárnak augusztus 1-től a magyarországi IKEA áruházak. Hamarosan már videóhívásban is be lehet mutatni a hibás termékeket az ügyfélszolgálatnak.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek