1 évnél régebbi cikk

Kiderült, hogy ki Székesfehérvár és Fejér megye leghíresebb szülötte
Kiderült, hogy ki Székesfehérvár és Fejér megye leghíresebb szülötte

A leghíresebb magyar az interaktív térkép szerint a Budapesten világra jött Neumann János. A legnevesebb Fehérváron született személy pedig Orbán Viktor.

Az egyes települések legnevesebb szülötteiről készített interaktív térképet a Mapbox vezető térképtervezője, írja a The Verge. Topi Tjukanov keresztellenőrzött adatbázisa a kultúra, a tudomány, a sport és a politika területéről veszi számba a bolygó valaha élt leghíresebb embereit.

Az adatbázis alapját a Wikipedia és a Wikidata információi adják. A kutatók objektív szempontrendszer segítségével próbálták behatárolni, hogy ki mekkora hatással volt a világra, így alakult ki a végleges lista. Többek között vizsgálták a Wikipedia szócikkek hosszát, a szerkesztések és megtekintések számát, valamint a Wikidatában szereplő hivatkozások mennyiségét is.

A térképen távolról is jól látható nevek számítanak a legbefolyásosabbaknak. Ezek alapján Magyarország és egyben Budapest legnevesebb szülötte Neumann János matematikus, akinek kvantummechanikai elméleti kutatásai mellett a digitális számítógép elvi alapjainak lefektetését köszönhetjük.

Ha jobban belenagyítunk a térképbe, akkor kiderül, hogy Fejér megye és Székesfehérvár leghíresebb szülötte Orbán Viktor. A miniszterelnök adatlapja szerint a történelem 2278. legnevesebb emberének számít jelenleg.

Rajta kívül megyénk leghíresebb szülöttei a térkép alapján többek között Gárdonyi Géza író (Agárdpuszta), Vörösmarty Mihály költő (Kápolnásnyék), gróf Zichy Jenő (Sárszentmihály), Bálint Ágnes író (Adony), Pyrker László János egri érsek (Soponya), Göröcs János labdarúgó (Gánt) vagy éppen Csoóri Sándor költő (Zámoly).

A világ híres embereinek toplistájának élén egykori amerikai elnökök állnak. Az első helyen Barack Obama (Honolulu), a második helyen pedig a Fehér Házban éppen a demokrata politikust váltó republikánus Donald Trump (New York) szerepel. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a polihisztor Leonardo da Vinci (Vinci) került.

Az interkaktív világtérképet itt lehet ennél alaposabban szemügyre venni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek