1 évnél régebbi cikk

Mennyire biztonságos az otthoni Wi-Fi routerünk?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pixabay/3844328
Mennyire biztonságos az otthoni Wi-Fi routerünk?

Ha az online biztonságról beszélünk, akkor a legtöbben azt gondolják, hogy a jelszavaink, a felhasználóneveink vagy az online bankolás biztonságára gondolok. Pedig ez csak egy szelete az egésznek!

Az elmúlt időszak egyik aggasztó, de semmiképp sem egyedülálló esete, hogy az egyik neves gyártó Wi-Fi routerében olyan kritikus sebezhetőséget találtak, melynek segítségével hackerek hozzáférhetnek a routeren keresztül az otthoni hálózatunk tartalmához.

A tény, hogy illetéktelenek kutakodhatnak a számítógépünkön tárolt adatok között, már alapjában is elgondolkodtató. De ezzel a sebezhetőséggel mindezt úgy is megtehetik, hogy nekünk felhasználóknak semmi egyéb, botlásból vagy tudatlanságból elkövetett hibát sem kell vétenünk. Egészen egyszerűen csak úgy a távolból, észrevétlenül benyithatnak az online ajtón és köszönés nélkül távozhatnak is.

Az elmúlt években nem csak a TP-Link Wi-Fi routereiben találtak ehhez hasonló hibákat. Azonban talán ez az első olyan eset, hogy egy olyan gyártó belépő szintű eszközében azonosítanak ilyen veszélyforrást, melyből nem csak külföldön, de itthon is nagyon sokat értékesítettek. Jelen esetben a TP-Link TL-WR841N típusjelű Wi-Fi routeréről van szó, mely még most is az üzletek polcairól elérhető, még az Excom-ban is.

Természetesen a gyártó a routerben talált sebezhetőséget rövid időn belül javította, de fontos tudnunk, hogy ezek a problémák nem kerülnek automatikusan javításra. Jelen esetben a gyártó támogatási honlapjukon elérhetővé tette az adott router frissített firmware verzióját, melyet a felhasználóknak saját maguknak kell letölteniük és telepíteniük az eszközre. Ezzel a szoftveres javítással tudjuk azt elérni, hogy a Wi-Fi routerünk újból biztonságosan tegye a dolgát.

Kapcsolódó
Kell egy új wifi router? Segítünk néhány hasznos tippel!

Világunkban az internet már az alapinfrastruktúra része. Sokan már lakásvásárláskor is figyelembe veszik, hogy adott környéken melyik szolgáltató, milyen internetje érhető el. De, hogy ehhez milyen eszközt is vegyünk, azt már sokan nem tudják. Mutatjuk, milyen szempontokat vegyünk figyelembe egy új wifi router vásárlásakor.

A fenti eset is jól példázza, hogy az online világ mennyire sebezhető és mennyire könnyen visszaélésekre használható. Az az önámítás, hogy velem ilyen úgy sem eshet meg, már egyre inkább csak egy ijesztő ábránd, sem mint hihető tény.

Nem csak az online tartalom fogyasztása közben, de már az eszközök kiválasztása során is célszerű olyan komolyabb, biztonsági szempontból is megbízható hálózati eszközöket (Wi-Fi router, switch, AccessPoint) választani, melyek nem a belépőszintet képviselik, hanem belső biztonsági kialakításuk által a felhasználó hálózatát, adatait erősebben is védik. Ehhez lehet célszerű szakértő segítségét is igénybe venni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek