1 évnél régebbi cikk

Az online átverés átszivárog az analóg világba?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Unsplash/ Sebastiaan Chia
Az online átverés átszivárog az analóg világba?

Az online világ veszélyeire nem lehet elégszer felhívni a felhasználók figyelmét. Azonban egy eddig kevésbé ismert trükknek könnyen áldozataivá válhatunk.

Az elmúlt időszakban a rosszindulatú kiberbűnözők egy eddig szinte ismeretlen trükkel lepték meg még a sokat látott hozzáértőket is. Első ránézésre véletlenszerű angol címekre hagyományos postai küldeményként Microsoft Office telepítő szoftvereket küldtek, természetesen az eredetivel ránézésre teljesen azonos aktiváló kulccsal együtt.

A Sky News híre szerint a postai küldeményként, sima levélszekrénybe továbbítás útján eljuttatott csomag megszólalásig azonos a Microsoft hivatalos termékével. Maga a csomagolás és a körítés is azt próbálja erősíteni a felhasználóban, hogy ez egy legális, valós termék. A csomagban egy hivatalosnak tűnő Microsoft logós pendrive található, melyet csatlakoztatva számítógépünkhöz, notebookunkhoz érhet minket a nem várt meglepetés.

Az óvatlan felhasználó a pendrive csatlakoztatását követően az tapasztalja, hogy a telepítő nem indul el. Ellenben egy hibaüzenettel szembesül, mely azt jelzi, hogy gépén vírus található és együttműködést kérve további teendőként az ügyfélszolgálat hívását ajánlja a felhasználónak. Innen nyilván már sejthető, hogy az áldozattá válás nagyon közeli. Ha vagyunk annyira óvatlanok és telefonon kommunikálunk is a csalókkal, egészen biztos a csalók sikere.

Kapcsolódó
Ne dőljünk be a facebookos átveréseknek!

Az emberi természet hiszékeny. Még akkor is, ha az, amit a neten látunk égbekiáltó baromság. Ki hinné el, hogy egy menő, amúgy közel kétszázezres elektromos roller csak 699 forintért lehet a miénk?

A hírt követően a Microsoft is vizsgálatot indított. Elmondásuk szerint ennek a csalásnak az e-mailes verziója ismert előttük, de ezzel az új típussal még nem találkoztak. Általában elmondható, hogy a csalások repertoárja végeláthatatlan, csakis a bűnözők fantáziáján és a felhasználók hiszékenységén múlik a következő trükk.

A fenti eset ugyan Londonban történt, és további esetek még nem kerültek napvilágra, de ne áltassuk magunkat: ha egy átverés működik Angliában, miért ne működne Berlinben, Bécsben, vagy akár itt, Fehérváron is? Tanulság, hogy ismeretlen forrásból származó pendrive-ot, legyen az az utcán talált, vagy akár a fenti átverésből, ne csatlakoztassunk számítógépünkhöz!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek