1 évnél régebbi cikk

3 tipp az őszi immunerősítéshez
Fehérvár Médiacentrum fotója
myrobalanmed.com
3 tipp az őszi immunerősítéshez

Itt az ősz, ilyenkor pedig mindig kiemelt figyelmet kap az immunerősítés, hisz hamarosan beköszönt a szezonális fertőző betegségek időszaka is. Bár az immunrendszer felépítése és működése igen bonyolult, azonban jó hír, hogy a szerzett immunitás mértéke javítható.

Ehhez ráadásul nem is kell nehezen teljesíthető dolgokra gondolni, hisz már az alábbi 3 tanács betartásával is rengeteget segíthetsz szervezeted “védőpajzsának”.

1. Csökkentsd a stresszt!

A stressz a felgyorsult életvitel mondhatni állandó velejárója, aligha akad manapság olyan ember a civilizált társadalomban, aki elmondhatná, hogy ő soha, semmi miatt nem szokott feszült lenni. A tartósan fennálló stressz azonban rendkívül káros a szervezetre, ugyanis a kortizol, adrenalin és egyéb stresszhormonok szintje állandóan magasan van, ez pedig gyengíti az immunrendszert.

A megoldás a nyugodtabb életvitel, amiben segíthetnek a természetes stresszoldó készítmények is. Ezek a kémiai nyugtatóktól eltérően nem “szedálnak le”, nem leszel tőlük kába, álmos, és nincsenek ártalmas mellékhatásaik sem, hiszen kizárólag gyógynövényekből és egyéb természetes alapanyagokból állnak. 

A gyógyhatású táplálékkiegészítők mellett célszerű megtanulni a relaxációs technikák alkalmazását és a meditációt is. Ezekhez rengeteg oktatóvideó található az interneten, némelyik teljesen az alapoktól indul, így kezdőként is bátran belevághatsz. Ha minden egyes nap gyakorolsz, biztosan érezni fogod a jótékony hatást, hisz nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb leszel a mindennapokban.

2. Táplálkozz egészségesen!

“Az vagy, amit megeszel” – tartja a mondás, és ez a régi bölcsesség nagyon is igaz. Ugyanis a sok cukor, finomított szénhidrát, élelmiszeripari adalékanyag, mesterséges tartósítószer mind gyengíti az immunrendszert, akárcsak az olyan káros szokások mint a dohányzás vagy a rendszeres alkoholfogyasztás. 

A szervezetedet ugyanis nem tudod becsapni, amilyen “üzemanyagot” biztosítasz számára, abból tud energiát nyerni. A helytelen táplálkozás rontja az általános egészségi állapotot, illetve fokozza az immunrendszer gyulladási faktorait. 

Ezért kiemelten fontos az egészséges étkezés. Fogyassz inkább kevesebb, de minőségi táplálékot, lehetőleg feldolgozatlan formában! Minden évszakban vannak olyan zöldségek és gyümölcsök, amiknek épp szezonja van, részesítsd előnyben a friss terményeket!

3. Ne sterilizáld túl a környezeted!

A higiénia és a tisztaság ugyan alapvető, viszont túlzásba esni sem szabad. Ha ugyanis állandóan steril környezetben élsz, akkor az immunrendszered nem tud megedződni, hisz nem találkozik a kórokozókkal, így nem tanulja meg őket legyőzni sem.

Emiatt szintén legyengül, és ha egyszer nagyobb “támadás” éri (például fertőző beteg van a közeledben), akkor szinte biztos, hogy te is megbetegszel, hisz a gyenge immunrendszered nem tud megfelelően védekezni. Épp ezért ne fertőtleníts le mindig mindent a környezetedben, hanem bánj csínján a vegyszerekkel! Engedd az immunrendszerednek, hogy végezze a dolgát!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek