1 évnél régebbi cikk

Mit érdemes tudni a lineáris csapágyakról?
Fehérvár Médiacentrum fotója
onlinecsapagybolt.hu
Mit érdemes tudni a lineáris csapágyakról?

Ha csapágyra gondolunk, akkor megjelenik egy tipikus példány a szemünk előtt, két gyűrű, amik között golyók futnak. De egy csapágy nemcsak ilyen lehet. Jó példa erre a lineáris csapágy, amely egy egészen speciális típusnak számít. Ismerjük meg közelebbről!

Hol alkalmazhatjuk?

Az onlinecsapagybolt.hu lineáris csapágy kínálatában biztosan megtaláljuk a tökéletes darabot a széles választéknak, valamint a kifejezetten minőségi daraboknak köszönhetően.

Az egyik leggyakoribb felhasználási területe a gépipar, de számos más területen is alkalmazzák, ilyen például a robotika is. A gépek közül megtalálhatjuk járművekben, nyomtatókban, orvosi műszerekben, fényképezőgépekben és háztartási gépekben is, de természetesen a sort hosszan folytathatnánk. Annyi azonban már ennyiből is nagyon jól látszik, hogy széles körben használatos, így igen könnyen előfordulhat, hogy mi magunk is találkoztunk már vele.

A lineáris csapágy jellemzői

Előnyös tulajdonságai közé tartozik a kedvező ár, valamint a kifejezetten hosszú élettartam is. Tengelyek vagy forgó részek esetén is alkalmazhatjuk. Funkciója szerint tengelyirányú mozgatás megvalósítására való. 

Egyaránt jó választás, ha komolyabb erőhatásokkal kell számolni, de beválik akkor is, ha a magas hőnek való ellenállás az elsődleges szempont, amit a súrlódás vált ki. Szennyeződés, sőt, akár por vagy nedvesség sem árt neki, de a kopással szemben is igen jó ellenálló képessége van. Korrózió sem árt neki, így mindenféleképpen nagyon jó választásnak bizonyul.

A lineáris csapágyak is többfélék lehetnek

A görgős kivitel alapvetően fémgolyókkal készül. Ennél a változatnál viszonylag kisebb súrlódás jellemző, éppen a gördülőelemek formájának köszönhetően. Előnye a kenhetőség is, hiszen így könnyen gondoskodhatunk arról, hogy megőrizze megfelelő állapotát. Jól terhelhetőek, viszonylag halkak, jó teljesítmény jellemzi őket, a kedvező ár pedig még tovább növeli a népszerűségüket. Fontos hogy a különböző gyártók cikkei nem kombinálhatóak egymással ! Egy ugyanarra a méretre készült lineáris sín csak a vele azonos gyártó vezetőkocsijával használható.

Azonban - ahogy az lenni szokott - hiába olyan nagyszerű ez a kivitel, akadnak helyzetek, amikor nem olyan jók. A görgős változatokat még nagyobb teherbírás jellemzi, de kevésbé bírják jól, ha az erőhatás oldalirányú.

Végül a sima lineáris csapágyak csoportjába a műanyag, illetve kerámia alapanyagú modellek tartoznak, nyilván mindegyiknek megvannak a pozitív és negatív tulajdonságai. Mivel elég sokat fejlesztették ezt a területet az utóbbi időben, abszolút előfordulnak olyan helyzetek, amikor előnyös választásnak bizonyulnak.

Összefoglalva tehát elmondhatjuk, hogy a lineáris csapágyak egy speciális csoportját jelentik a gördülőcsapágyaknak. Nagyon sokféle területen használják őket, ezért újabb konstrukció alkotása esetén érdemes még közelebbről megismerkedni a tulajdonságaival, hogy eldönthessük, ez-e az a csapágytípus, amelyet kerestünk. Bizonytalanság esetén kérdezzünk meg hozzáértő szakembert!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek