1 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Maroshegyi Böndörödő, Móri Bornapok, Szent Mihály-napi piknik és Kutatók Éjszakája
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérvári programok a hétvégére: Maroshegyi Böndörödő, Móri Bornapok, Szent Mihály-napi piknik és Kutatók Éjszakája

Október első hétvégéjén is számos fehérvári program közül válogathattok: többek között kilátogathattok a Maroshegyi Böndörödőre, lazulhattok a Móri Bornapokon, vagy kikapcsolódhattok a Szent Mihály-napi pikniken.

Kultúra: XII. Maroshegyi Böndörödő Szüreti Mulatság
Mikor?: Október 1., szombat
Hol?: Gárdonyi Géza Művelődési Ház

A Gárdonyi Géza Művelődési Ház idén is minden korosztály számára érdekes, sokszínű programmal töltötte meg az október 1-jén, szombaton 9 órától lebonyolítandó Maroshegyi Böndörödőt. A színpadon az óvodai előadásoktól kezdve az örömtáncon át számos izgalmas program tölti ki a napot, majd zárásként a JAM Showband koncertjét hallhatják a látogatók. Napközben kézműves foglalkozásokat tart az M-Art Egyesület, de szüreti mulatsághoz hűen lesz lehetőség szőlődarálásra, préselésre, valamint must- és szőlőkóstolásra is.

Család: Szent Mihály-napi piknik
Mikor?: Október 1., szombat
Hol?: Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvar

Október első szombatján ismét Szent Mihály-napi piknikre hívja a közönséget a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ. A Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvar hagyományos családi programjában a szárazréti óvodások műsora mellett kézműves foglalkozás és sok játék is várja az érdeklődőket, a színpadon pedig fellép Wolf Kati és Kovács Áron is.

Mozi: Ecc, pecc ki lehetsz?
Mikor?: Szeptember 29-től
Hol?: Cinema City Alba

London, az 1950-es években. A West Enden egy nagy sikerű színdarab filmváltozatát készítik elő, egészen addig, mígnem a hollywoodi rendező gyilkosság áldozatává válik. A sokat látott Stoppard felügyelő és a bizonyítási vágytól fűtött újonc, Stalker közrendőr kapják az ügyet, ám csakhamar egy olyan fejtörővel szembesülnek a fénylően mocskos színházvilág kulisszái között, ami tulajdon életükre is veszélyt jelent.

Fesztivál: Móri Bornapok
Mikor?: Szeptember 29-október 2., csütörtök-vasárnap
Hol?: Mór

Hétvégén ismételten jön az egyik kedvenc gasztronómiai fesztiválom, a Móri Bornapok, amelynek tizenéves korunk óta rendszeres látogatói vagyunk a spanjaimmal. Míg eleinte csak a tömeg vonzott minket, addig az évek múlásával egyre több mindenre figyeltünk fel, így manapság már nemcsak a Lamberg-kastély előtti megújult parkban (na, meg a Wekerle Sándor Szabadidőközpont melletti vursliban) ütjük el az időt, hanem a boros bódékat körbejárva megízlelgetjük a móri borvidék nyújtotta folyékony örömöket.

Aztán vadul csápolunk a pörgősebbnél-pörgősebb koncerteken - csak úgy, mint tinikorunkban. Ha már buli, akkor idén sem lesz híja az őrületnek, ugyanis míg pénteken Margaret Island fülbemászó nótáit dalolhatjátok, addig szombaton már a Magna Cum Laude robbantja fel a színpadot. Persze ezzel is csak a felszínt kapargattam, a teljes programot itt találjátok.

Zene: Zene világnapja
Mikor?: Október 1., szombat 19:00
Hol?: Alba Regia Sportcsarnok

Két év kényszerszünet után idén ismét együtt, a hagyományoknak megfelelően az Alba Regia Sportcsarnokban ünnepelhet Fehérvár közössége a zene világnapján. Október 1-jén, szombaton 19 órakor kezdődik a koncert, ahol a város ének- és zenekarai adnak műsort, és átadják a Székesfehérvár Önkormányzata által alapított Fricsay Richárd-díjat is.

Kirándulás: Őszi ökotúra
Mikor?: Október 1., szombat
Hol?: Sóstó Természetvédelmi Terület

A Sóstó nagyjai című programon hallhatunk többek között Dala Ferencről, az utolsó csőszről, akinek a háza a mai Zöld tanya területén állt. Megismerhetjük Schmöltz Leopoldot (1755-1842), aki fásításba kezdett a Sóstó környékén 1821-ben és 1837-ben, saját költségén több mint tízezer fát ültetett, illetve kutat ásatott. Szó lesz továbbá Gáspár Attila természetvédőről, aki a városi közélet meghatározó személyisége volt. A Zöld Kerekasztal Társaság vezetőjeként elsőként kezdeményezte a Sóstó rehabilitációját és helyi védettségét.

A részvételhez előzetes regisztráció szükséges a sosto@szekesfehervar.hu címen vagy a +36 22 202 373 telefonszámon. További részletek a Sóstó honlapján olvashatóak.

Tudomány: Kutatók Éjszakája
Mikor?: Szeptember 30., péntek
Hol?: Fehérvár több pontján

Szeptember 30-án tartják idén a Kutatók Éjszakáját. Az Európa-szerte megrendezett ingyenes programsorozat célja a tudomány és a kutatói munka népszerűsítése. Évről évre számos fehérvári helyszín is csatlakozik a sorozathoz, így idén is olyan területekkel ismerkedhetünk, mint például a kiberbiztonság, az élelmiszertesztelés, a robotika vagy éppen a mesterséges intelligencia.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal programjai között kipróbálhatjuk, hogy alkalmasak lennénk-e érzékszervi bírálónak, a Harman Becker Kft. programjain az audióeszközök kerülnek a középpontba, de a kiberbiztonság és a mesterséges intelligencia ipari alkalmazását is megismerhetjük. Az Óbudai Egyetemen a robotok, drónok világát is megismerhetjük, de a pneumatikus játékterem és a kalóz kincskereső is várja az érdeklődőket.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek