1 évnél régebbi cikk

Tippek az első felnőtt bicikli vásárlásához
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pixabay/werner-jena
Tippek az első felnőtt bicikli vásárlásához

Előbb-utóbb a gyerekek elérik azt a kort vagy magasságot, amikor a felnőtt kategóriás kerékpárok közül nekik választani. A kamaszoknak kifejezetten fontos, hogy a járgányuk jól nézzen ki, modern legyen, gyors, és az sem hátrány, ha kényelmes.

Szülőként némileg változnak a prioritások, elsődlegesen például a Kerékpárwebshop.eu-tól egy strapabíró bicaj beszerzése a cél, amit lehetőleg nem a legdrágább, de jó minőségű felszereltséggel láttak el. Ebben a cikkben olyan kerékpár családot mutatunk, ami mindkét fél szempontjainak maradéktalanul megfelel.

MTB, amivel nem lehet mellélőni

A Capriolo márkában abszolút megbízhatunk, bicikliik közül az MTB kerékpárok még ma is az élen vannak a népszerűségi ranglistán. A megjelenésük sportos, és azt sugallják, hogy a tulajdonosuk bevállalós. Mivel annyira népszerű ez a fajta bringa, nagyon valószínű, hogy többen is vannak a kamasz baráti körében, osztályában, akik MTB-ot tekernek, így nem fog kilógni a csemete egy merészebb váz kialakítás miatt a sorból. 

Festésük általában nem túl hivalkodó. A férfi modelleken a klasszikus szürke és fekete mellett megjelenik a kék és a zöld szín, de a női modellek is visszafogott, letisztult színkombinációkban pompáznak. 

Suliba járás biciklivel? Naná!

Szerencsés esetben a tinédzser a saját lakóhelyén tud tovább tanulni. Valószínűleg már egy ideje önállóan közlekedik, amihez ideális társ egy jó bicikli. Akkor is hasznos lehet, hogyha busszal vagy vonattal kell másik városba utaznia, mert a lakástól a megállóig gyorsabban tudja megtenni az utat. Ez a reggeli rohanásban is értékes perceket jelent, hazafelé pedig kicsit leeresztheti a gőzt pedálozás közben.

Minden osztálynak van, volt vagy lesz legalább egy olyan osztálykirándulása, ahová kerékpárral mennek. Erre az alkalomra lehet ugyan kölcsön cangával menni, de nem túl szerencsés. Jó, ha olyan géppel tud részt venni a gyermek egy ilyen túrán, amit ismer és jól tud kezelni. Általában ezek kis- vagy középhosszú útvonalat jelentenek, amin egy 26”-os kerékméretű MTB is jól teljesít. A saját bringán ismeri már a váltó működését, tudja, hogy milyen erősen fog a fék, valamint a saját méreteire van beállítva.

Összhangban a kerékpárral

A megfelelő váz- és kerékméret kiválasztása az alapja annak az összhangnak, amit a tulajdonos és a drótszamár alkotni fognak. Legyen elég magas a váz és a nyereg, de ne legyen túl magas, mert az már nem biztonságos. A kormány legyen megfelelő szélességű, és tudjon rajta kényelmesen előre dőlni. Ülésből, ha a gyárilag kapott túl kemény, akkor érdemes egy komfortosabb darabot beszerezni, különben élvezhetetlenné válik a bicajozás. Legyen mindennel felszerelve, amire a gyerkőcnek szüksége lehet: kulacstartó és kulacs, csengő, csomagtartó, kitámasztó. 

A kirándulás előtt mindenképpen ellenőrizze a bicaj műszaki állapotát! Fordítson nagy figyelmet a fékekre, a keréknyomásra. Az útvonal alapján lehet csökkenteni vagy emelni a kerékben a nyomást, ezzel is növelve a teljesítményt.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek