1 évnél régebbi cikk

Vigyázzunk a sünökre Fehérváron is!
Fehérvár Médiacentrum fotója
Orbán Zoltán / MME
Vigyázzunk a sünökre Fehérváron is!

A kertes házak, hétvégi telkek az ősz ezen szakaszában bőven adnak feladatot a tulajdonosoknak. Legyünk figyelmesek, ugyanis a sünök most készülnek téli álmukra, sokszor a ránk feladatként váró levélhalmok aljában.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) minden esztendőben kiemelt figyelmet fordít a sünök téli álmának közeledtével arra, hogy felhívja a figyelmet e kedves kis emlősök védelmére. A sünök életében a legrizikósabb időszak a tél, hiszen ilyenkor téli álomba szenderülnek, sokszor épp a kertek, udvarok, parkok levélhalmai alatt, így védtelenek az általában szerencsére vétlen zaklatással, alvóhelyük bolygatásával szemben.

Az őszi kerti munkák kapcsán az MME néhány jó tanácsot is összeszedett a 2014-ban az Év Emlősének választott, 25 ezer forint természetvédelmi értékű keleti sünök védelmének érdekében:

- Első lépésben lehetőleg ne vasvillával kezdjünk neki a munkának, hanem szerszámnyéllel, hosszabb erős bottal, az alapi részen még óvatosabban, akár kézzel forgassuk át a halmot, így győződve meg arról, hogy nincs-e alatta valamilyen állat.

- Az is segít, ha a halmot átlátható rétegenként, fentről lefelé haladva bonjuk el.

- A zaj hatására összegömbölyödő sün tüskéire szúródó levéltörmelék szinte láthatatlanná teszi az állatot, ezért a halom alapi részéhez jutva nagyon figyeljünk a gömbölyded formákra (az összegömbölyödve megemelt állat gyakran szó szerint kigurul a gallyak és levelek közül).

- Soha se gyújtsuk fel helyben az ilyen rakásokat (2021. január 1-től az önkormányzatok már nem engedélyezhetik helyi rendeletben az avarégetést, így ennek törvényi tilalma általános az egész országban), mert a lángok elől a sünök nem fognak, tudnak elmenekülni, hiszen védekezési stratégiájuk az összegömbölyödésre épül, ezért megégnek.

- Ha a lombhalom megbontásakor telelő sünt találunk, akkor lehetőség szerint tegyünk vissza rá kellő vastagságú rétegben leveleket és ágakat, vagy a közelben, bokrok takarásában készítsünk egy ilyen növényi halmot, és ez alá tegyük vissza a sünt.

Az áttelelés megsegítésére kihelyezhetünk akár süngarázsokat, melyek menedéket kínálhatnak kis barátainknak.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek