2 évnél régebbi cikk

Biztos szükségem van rá? 622 tonna lom egy év alatt csak Székesfehérváron
·Zöldkörnyezetvédelem·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
fmc.hu
Biztos szükségem van rá? 622 tonna lom egy év alatt csak Székesfehérváron
·Zöldkörnyezetvédelem·Utolsó frissítés: undefined

Örök téma: mit tehetünk, hogy ne halmozzunk fel felesleges dolgokat, amiből aztán környezetterhelő lom keletkezik.

Mindenki szereti az új dolgokat, jó érzéssel tölti el, ha vesz valami szépet az otthonába, esetleg lecseréli a szőnyeget, bútort, új ruhát vásárol magának - sokszor pillanatnyi fellelkesüléstől hajtva, igazi szükségtől függetlenül.

A fogyasztói társdalom alapját nehéz megingatni, legyinthetünk is rá, hogy mi itt, Székesfehérváron kicsik vagyunk ahhoz, ám egy kis odafigyeléssel és meggondolással sokat tehetünk, hogy csökkentsük a feleslegesen felhalmozott lomok mennyiségét, ezzel pedig Földünk terhelését.

Én, te, ő - mi is sok lomot termelünk!

2020-ban 2327 tonna mennyiség érkezett be lomtalanításból a Depónia Nonprofit Kft. Hulladékkezelő Telepére, ebből Székesfehérvárról 622 tonna - tájékoztatott a szolgáltató. Ez a mennyiség valószínűleg idén sem lesz kevesebb, hiszen 2021. szeptemberéig Fehérváron már 610 társasház, a családi házas övezetekből pedig 531 ügyfél kért lomtalanítást. 

A legjellemzőbb hulladéktípus pedig, amelyeket ilyenkor kihelyeznek, a bútor, ruha és a gyerekjáték.

"Sajnos befőttes üveget is sokat tesznek ki, pedig azok a társasházas övezetben lévő üveges edényekbe helyezhetők el, illetve a családi házas övezetekben házhoz menő jelleggel gyűjtjük a csomagolási üveghulladékot. Továbbá helytelenül építési törmeléket is kihelyeznek, pedig az nem tehető ki a lomtalanítás alkalmával" - emelte ki Polónyi Dóra, a Depónia Nonprofit Kft. PR vezetője.

Hogy mit lehet és mit nem lehet kihelyezni lomtalanításkor, ide kattintva nézhetjük meg.

Kapcsolódó
Hova tegyük az üveghulladékot Székesfehérváron?

Több lehetőségünk is van az üveghulladék kezelésére Székesfehérváron, de mutatunk arra is tippet, miért érdemes megtartani a kiürült palackokat!

Csökkentsünk, de hogyan?

Az újrahasznosítás továbbra sem elcsépelt hívószó. Ma már rengeteg olyan webes felület van, ahol eladhatjuk, odaadhatjuk megunt, kinőtt dolgainkat. Sőt, ha szükségünk van például valamilyen bútorra, nem ördögtől való körbenézni az interneten, átfutni például a Facebook Marketplace oldalát, vagy a Jófogás.hu-t végigböngészni, hiszen olykor komoly kincsekre lelhetünk a bolti ár töredékéért.

Az sem baj, ha pénztárcánk kinyitása előtt megállunk egy pillanatra, és mielőtt a pénztárhoz lépnénk a zsákmánnyal, feltesszük a következő kérdést magunknak:

Valóban szükségem van rá?

Bizton állíthatom, ez a kérdés működik, legyen szó lakberendezésről, ruháról vagy bármilyen kütyüről. Ha magabiztos igen a válasz, akkor ne kételkedjünk, vegyük meg a kiszemelt darabot, ám, ha egy pici kétséget is érzünk, akkor adjunk időt magunknak. Én 24 órát szoktam kijelölni, és a technika sok impulzusvásárlás miatti felesleges kiadástól tartott már távol.

Kapcsolódó
Hogyan a legolcsóbb a sittet elszállíttatni Székesfehérváron?

Utánanéztünk, hogy hol, mennyibe kerül a sittszállítás Székesfehérváron, és hogy a legolcsóbb eltüntetni azt.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek