1 évnél régebbi cikk

Nehéz közgyűlési döntéseket kell meghozni pénteken
Nehéz közgyűlési döntéseket kell meghozni pénteken

Magánszemélyeknek továbbra sem kell adót fizetni Fehérváron, de például emelni szükséges a vállalkozásokat terhelő építményadót, a közétkeztetés és a közterület-használati díjakat, csökkenteni kell a csúcsidőn kívüli, kihasználatlan járatszámokat. A létfontosságú helyi szolgáltatások működésének megőrzése a tét.

"Ahogyan már augusztus 20-i beszédemben jeleztem, október elején kifejtettem, majd a közgyűlési döntésekkel formába is öntöttük, sajnos igen nehéz hónapok elé nézünk, ami azt jelenti, hogy az energiaválságban minden lehetséges eszközzel biztosítanunk kell az önkormányzatunk, az intézményeink és a közszolgáltatások fennmaradását" - tette közzé közösségi oldalán Cser-Palkovics András, ahol kiemelte, a pénteki közgyűlés több konkrétumról is dönt majd.

Kiemeli, a teljesen elszabadult energiaárak és azok következményei miatt a közgyűlés kénytelen lesz növelni az önkormányzati bevételeket. Több terület immár sajnos tarthatatlanul veszteséges, a bekerülési költségek és a bevétel közötti különbözetet az idei évig tudta a város kifizetni, tovább nem.

"A közgyűlés elé kerülő intézkedések sem fogják nullszaldósra hozni az értintett területeket, nem is ez a cél, csupán a veszteség arányát szükséges csökkenteni, a terheket megosztani. A rendkívül kiélezett anyagi helyzet ellenére azonban a fehérvári magánszemélyekre továbbra sem vetünk helyi adót. Minden eszközzel azon vagyunk, hogy a lehető legkevésbé terheljük a polgárokat" - hangsúlyozza a polgármester.

Többek között a következő témákban lesz döntés pénteken:

  • Rövidesen indulhat a lakossági LED-csereprogram Fehérváron.  A cél, hogy minél több fehérvári háztartás jusson ingyenesen energiatakarékos, környezetbarát LED-es izzókhoz.
  • Emelni szükséges a vállalkozásokat terhelő építményadót.
  • A helyi iparűzési adó tekintetében segítik a kisvállalkozásokat: számukra egyszerűsítik a HIPA bevallását, amely intézkedésünk összesen 200 millió forintot fog a kisvállalkozásoknál hagyni.
  • Mivel a helyi buszos közlekedés bekerülési költsége (kb. 3 milliárd Ft.) immár háromszorosa a bevételnek (kb. 1 milliárd Ft.), a közgyűlésnek csökkenteni kell a csúcsidőn kívüli, kevésbé kihasznált járatszámokat. A menetrendi változások 2023. január 9-től fognak életbe lépni, a pontos mentrendet a következő hetekben teszik közzé. A változás nem érinti az iskolai járatokat, valamint a munkanapok csúcsidőszakának járatait sem. A várható megtakarítás mintegy 260 millió forint.
  • A rendkívül kedvezményes, 280 forintos diák havibérletek árát az online vásárlás esetében fenntartják, a papíralapúaknál is mindössze 340 forint lesz a diákbérletek ára.
  • A jegyárakat és a bérletek árát sem emeljük.
  • A közterület-használati díjakat is sajnos emelni szükséges, 10%-kal.
  • A Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény működési költségeit eddig több mint 80%-ban az önkormányzat állta, vagyis az ellátási díjak a költségek kevesebb, mint ötödét fedezték, mivel az ellátási díjakon 2013 óta nem emelt a város. Ezt az arányt a mostani árak mellett lehetetlen fenntartani, így a magasabb jövedelmű ellátottak számára az ellátási díjat emelni kell, az alacsonyabb nyugdíjú ellátottak számára fenntartják a mostani díjakat, a szociális otthonok fenntartási költségeinek túlnyomó részét pedig ezután is az önkormányzat fogja fedezni.
  • A Frim Jakab Szakosított Otthon és a Kríziskezelő Központ térítési díjain jövőre se terveznek emelni, hiszen az ezekben az intézményekben ellátottak a közösségünk legelesettebb, legnehezebben stabil jövedelemhez jutó tagjai.
  • A köznevelési intézményekben való étkeztetés stabil biztosítása érdekében muszáj legalább az infláció mértékével arányosan növelni az étkeztetés díjait.
  • Az egyre növekvő költségek ellenére sem szeretnénk azonban bölcsődei gondozási napidíjat bevezetni, bár ez egyre elterjedtebb gyakorlat más városokban. 

"A következő hónapok mindannyiunkat nagy kihívás elé állítanak, de az önkormányzatunk, és általában az önkormányzatok számára most az a tét, hogy meg tudjuk-e őrizni a létfontosságú helyi szolgáltatások működését. Ez néhány esetben csak úgy fog menni, ha mérsékeljük a város veszteségeit egyes szektorokban, mert a kialakult világgazdasági helyzet egyszerűen nem enged mást" - zárja a tájékoztatást a polgármester.

További részletek az alábbi posztban olvashatók:

Borítókép: szekesfehervar.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek