1 évnél régebbi cikk

A macskáknak való táplálékokról
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pixabay/Kirgiz03
A macskáknak való táplálékokról

Ha macskával élsz együtt, akkor már nagy valószínűséggel felmerült benned is az a gondolat, hogy valójában te csak a személyzetének a tagja vagy. A nadrágot őkelme viseli. Akkor is, ha hölgyemény.

Elvárja, hogy minden róla szóljon és a lehető legjobb szervizt kapja: legyenek neki remek és kényelmet biztosító felszerelései, gondoskodj a higiéniáról, azaz legyen mindig tiszta az alomtálcája, és persze gondoskodj arról is, hogy a bendőjét megtölthesse minőségi macskaeledelekkel. Persze az év 365 napján.

Fontos a táplálék megfelelő összetétele

A Falatozoo.hu állateledel webáruház macskatápjai mind a kisebb, mind pedig a nagyobb cicusok számára minőségi étkezést biztosítanak. Száraztápokat találhatsz itt, amelyekkel a macskád számára biztosíthatod a megfelelő mértékű tápanyag- és vitaminbevitelt. Sok fehérje és kevés szénhidrát kell nekik, hogy egészségesen fejlődhessenek és sokáig megőrizzék vitalitásukat és játékosságukat.

Ma már rengetegféle száraz macskaeledelt beszerezhetsz, csak győzz eligazodni a termékek ízválasztékában. Amire nagyon érdemes koncentrálnod, amikor macskatápot választasz doromboló szőrmók barátodnak, hogy ezek a teremtmények még ma is vadászok még abban az esetben is, ha a négy fal között élik mindennapjaikat. Húsra van tehát szükségük.

És mivel általában nem fognak egereket, madarakat, illetve nem jutnak vadászattal fehérjéhez, ezt a száraztáppal kell biztosítani számukra. Emellett annak tartalmaznia kell aminosavakat, vitaminokat, ásványi anyagokat és csak nagyon kis mennyiségben szénhidrátot.

Ehet-e száraztápot?

Persze egy kiscica táplálékigénye teljesen más, mint egy már kifejlett vagy éppen kamaszodó bársonytalpúé. Négy hétig csak a macskamama táplálja őket, csak ez után lehet lassan szilárd étellel megismertetni és hozzászoktatni őket. Ekkor se egyenek túlzottan sokat, érdemes napi öt étkezést beiktatni. Ezzel szemben a vemhes és a szoptató anyamacska sokkal több táplálékot kíván. Az ő etetésükre mindig fordíts kiemelt figyelmet.

A jó száraztápok körülbelül 6-10 százalék nedvességet tartalmaznak, éppen ezért lehet őket elég sokáig gond nélkül eltartani. Persze ahogy múlik az idő, csökken a tápérték. Jobb, ha figyelsz erre és a lejárati időre is.

Mitől jó egy száraz macskatáp?

Hogy minden pillanatban vadászatra vagy játékra álljon készen cicafőnököd, kényeztesd sok-sok húsból készített, minőségi eledellel. Lehet ez csirke-, marha vagy kacsahús is, a lényeg, hogy ez a húsfajta szerepeljen az összetevői lista elején.

Mint a kozmetikai termékek esetében, itt is a legmagasabb mennyiségű alkotóelemet kell feltüntetni a legelső helyen. Csak a következő anyagokat tartalmazhatják a macskaeleségek: hús és/vagy hússzármazékok, gabona, hal, nyersrost, tejtermék, vitaminok, ásványi anyagok. Persze a macskád életmódja is meghatározza a szükségleteit. Ha kint is csatangol és vadászik, akkor nincs szüksége annyi száraz étekre.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek