1 évnél régebbi cikk

Adventi ünnep: fények, programok, készülődés a fehérvári belvárosban
·Programokadvent·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Adventi ünnep: fények, programok, készülődés a fehérvári belvárosban
·Programokadvent·Utolsó frissítés: undefined

A város főterén díszeire várva áll már a gyönyörű fenyő, hamarosan megérkezik a kis gőzös is. A belváros készül az adventre, ünnepi fények, vasárnaponként koncertek várják majd a fehérváriakat a Városház téren, és kinyitja kapuit a Püspöki palota Adventi Udvara. 

Az ünnepi időszak eseményeiről, a felkészülésről kedden sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők. Cser-Palkovics András polgármester szerint a ragyogó külsőség és a vasárnapi programok mind azt célozzák, hogy együtt készülhessünk karácsony szent ünnepére. A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szakmai vezetője, Igaz Krisztina elmondta, hogy a színpadi programok tekintetében szerényebb lesz az idei advent, de emellett igyekeznek megteremteni azt a hangulatot, amelyet a korábbi években megtapasztaltak a fehérváriak és a városba érkezők.

Ennek már advent első vasárnapján tanúi lehetünk, hiszen a Kisangyalok karában 13 iskola több mint 600 diákja varázsol karácsonyi hangulatot az első gyertya fényének fellobbanása előtt.

Az adventi ablakok december 1-jétől a Városház téri színpadon nyílnak majd. A műsorban szerepel tánc, dal, vers, próza és még egy karácsonyi slam poetry is elhangzik a fehérvári középiskolások és művészeti előadók tolmácsolásában. Az idei év újdonsága lesz, hogy a manók beköltöznek a Vasvári Pál utcába. Az arra sétálók a Manóváros házainak ablakán bekukkantva láthatják, hogyan készülnek kis lakói az ünnepre. 

Idén is lesz adventi vásár a belvárosban, kézműves portékákkal, finomságokkal. 

A Püspöki Palota Adventi Udvara idén november 26-án, szombaton 10 órakor nyitja ki kapuit az Udvar, és minden szombaton 16.30 órakor a Székesfehérvári Egyházmegye katolikus iskolásainak, óvodásainak adventi műsorát követően gyújtják meg a gyertyát. 27-én dr. Cser-Palkovics András polgármester és Spányi Antal megyés püspök közösen gyújt gyertyát, majd a város vezetője a Kisangyalok karának néhány tagjával együtt kapcsolja fel az ünnepi díszvilágítást. A meghitt pillanatok után

Szulák Andrea adventi kiskoncertjét hallhatja a közönség. A következő alkalmakon a Sing for Joy és Takács Nikolas, a MusiColore Énekegyüttes és Zséda, a Mits Gergő-Horváth Dávid duó és a Fool Moon műsora keretezi a gyertyagyújtás pillanatait.

December 6-án találkozhatnak a Mikulással a gyerekek a belvárosban, a Városház téren a Csimota zenekar játszik. December 24-én is várják a családokat: idén is lesz manókereső játék, hogy a kicsik addig se unatkozzanak, amíg otthon elkészül a karácsonyfa, az ünnepi vacsora, és megérkezik az angyal az ajándékokkal. Az Adventi színpadnál 10–14 óráig lehet majd jelentkezni a játékra.

Hétköznapokon a Városház téri Adventi színpad a gyerekeké lesz december 2-től. Hosszú évtizedek hagyománya, hogy a város óvodásai, kisiskolásai elhozzák a fehérváriaknak az ünnepre készült műsoraikat.

December 20-án, kedden este hattól pedig középiskolásokat hallhatnak a téren, a Ciszterci Szent István Gimnázium, a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI, valamint a Teleki Blanka Általános Iskola és Gimnázium vegyes karai énekelnek karácsonyi dalokat a Városháza előtt. 

December 3-a a Fogyatékosság világnapja, ezen a napon egy új, hagyományteremtőnek szánt eseményt rendeznek: az Ölelés az elfogadásért című program 10 órakor kezdődik az Országalmánál, amit  ép és sérült emberek fognak „körülölelni”, majd a felszólalók után a Városház téren felállított színpadon különböző csoportos, illetve egyéni produkciókat láthatnak a jelenlevők: az érintett gyerekek és felnőttek mutatkoznak be. A program kezdeményezője Kovács Szilvia, a Fehérvár Médiacentrum munkatársa, maga is érintett anyuka, nála jelentkezhet, aki színpadi produkcióval készül az eseményre.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek