6 évnél régebbi cikk

Melyik adventi vásárra utazzunk Fehérvárról?
Fehérvár Médiacentrum fotója
flickr.com
Melyik adventi vásárra utazzunk Fehérvárról?

Két héten belül nyitnak a karácsonyi vásárok, ideje eldönteni, hol szeretnénk ráhangolódni az ünnepekre. Székesfehérvárról viszonylag hamar eljuthatunk a világhírű német vagy cseh adventi vásárokba, de akár az olasz kisvárosok ünnepi hagyományaiba is belekóstolhatunk. Vagy egyszerűen maradjunk itthon, hiszen Fehérváron is átélhetjük az adventi időszak varázsát!

Ha ünnepi ráhangolódás gyanánt felkeresnénk valamelyik Európa-szerte híres karácsonyi vásárt, először is azt érdemes eldöntenünk, hogy hány napot tudunk szánni a forralt bor gőzzel átitatott, mézeskalács illatú mókára. A fehérvári utazási irodák kínálatából ugyanis szerencsére nem csak egy napos non stop kirándulások között válogathatunk. A nagy adventi hagyományokkal rendelkező német, osztrák és cseh városokba ha tehetjük, látogassunk el több napra, járjuk be a környék nevezetességeit, legyen az múzeum, fürdő vagy csokoládégyár, kinek kinek kedve szerint. Nem kell magunknak bajlódni a programok összehangolásával és a szálláskereséssel: a Székesfehérvárról induló szervezett utazások között is találunk mindegyikre lehetőséget. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ha most szeretnénk adventi utazást foglalni, már egy percet sem tétovázhatunk. Sok szállás már októberben telítődik, a buszos utakra is hamar elkapkodják a jegyeket. Ne tétovázzunk, tekintsük át a kínálatot és válogassunk kedvünkre!

Ünnepi nyüzsgés Csehországban

Ha Prágába készülünk, az Óvárosban és a Vencel téren bolyonghatunk a karácsonyi bódék között a mesésen kivilágított történelmi városban. A rendkívüli építészeti örökséggel bíró városban hosszú városnéző sétára érdemes felkészíteni lábainkat, az Aranyművesek utcája, a Károly híd vagy a Szent Vitus katedrális csak néhány a kihagyhatatlan látnivalók közül. Ha több napot is szántunk az utazásra, keressük fel a Karlovy Vary elegáns fürdővárosát is, csodáljuk meg Brno és a világörökség részét képező Český Krumlov nevezetességeit.

Egy jó mézeskalács Nürnbergben?

Évente több mint kétmillióan látogatnak el Európa legragyogóbb és leghíresebb karácsonyi vásárára, Nürnbergbe. Az elmaradhatatlan mézeskalács és forralt bor mellett a helyi vásár híres a roston sült kolbászról, és a szemet gyönyörködtető díszkivilágításról is. A főteret benépesítik az árusok bódéi, míg a szomszédos téren a gyerekek számára külön karácsonyi vásárt rendeznek be. Nürnbergben, Németország műemlékekben egyik leggazdagabb városában. Nürnberg a középkorban a Német-Római Birodalom egyik legfontosabb városa volt, az újonnan megválasztott királyok és császárok itt tartották az első birodalmi gyűlésüket. Évszázadokon keresztül itt őrizték a német-római koronaékszereket. A nagyméretű óvárost 7-8 méter magas fal övezi, amelyet bástyatornyokkal erősítettek meg. Ha Nürnbergbe indulunk, lehetőségünk van felkeresni egyúttal Wagner városát, Bayreuth-ot is, szép barokk és rokokó palotáival. Láthatjuk a híres Őrgrófi Operaházat, a Wagner-villát vagy megtekinthetjük a mellette található Liszt Ferenc Múzeumot.

 

Romantika Veronában

Az egyébként is gyönyörű olasz városok is még jobban megszépülnek az ünnepi időszakban: ilyenkor adventi fények között is megcsodálhatunk olyan építészeti remekműveket, mint a milánói dóm, a veronai aréna vagy Palladio palotái Vicenzában. Idén Verona csöppnyi karácsonyi vásáraiba is beköltözik a legendás nürnbergi hangulat, onnan is érkeznek ugyanis árusok, akik hagyományos kézműves termékeiket kínálják az ide utazóknak.

 

Forgatag Győrben és Debrecenben - és persze Székesfehérváron!

A győri belvárosban, a Dunakapu téren korcsolyapályát is találnak a télen is mozgalmas kikapcsolódásra vágyók. A barokk épületek között felépülő karácsonyi faluban számtalan árus kínálja portékáját a sült gesztenyétől a frissen sütött pecsenyén át a kézzel készített csokoládéig. A legnagyobb attrakció a karácsonyi fényjáték a Széchenyi téren, ahol tíz percen át láthatjuk és hallhatjuk a legszebb magyar ünnepi verseket (köztük Ady remekét Szabó Gyula csodálatos, feledhetetlen hangján) és dalokat a bencés templom falára kivetítve – különleges illusztráció kíséretében. Debrecenben is szép hagyományai vannak az adventi várakozásnak: a Kossuth téri adventi vasárnapok a közösségben megélt karácsonyi vásár lehetőségét kínálják, felekezetek, hagyományőrzők, művészek közreműködésével, közös gyertyagyújtással. Az ünnepi ráhangolódást, készülődést a Kölcsey Központ koncertjei, karácsonyi kézműves vásár a belvárosban és a Nyitott városháza programjai segítik. De akik itthon készülődnek karácsonyra, ők sem maradnak ki az adventi forgatagból: a fehérvári adventi vásár négy héten keresztül várja vendégeit nemcsak árusok seregével, de kulturális és hitéleti programokkal egyaránt. Ráadásként már városrészi adventi programok is számítanak figyelmünkre, ezek közül is kiemelkedik az immár hagyományosnak mondható Vízivárosi advent.

(Fotó: youtube.com)

További ajánlatok:
www.fehervartravel.hu

www.hotelpanorama.hunguesthotels.hu

www.hotelhelios.hunguesthotels.hu

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek