4 évnél régebbi cikk

Öt csodaszép karácsonyi vásár Európában
Öt csodaszép karácsonyi vásár Európában

Persze a teljesség igénye nélkül, hiszen igazából egytől egyig mindegyik vásár gyönyörű! A legutóbbi toplista éléről mutatunk be néhányat.

Az European Best Destination portál minden évben megszavaztatja a látogatókkal a kontinens legnépszerűbb karácsonyi vásárait. A lista élén, ahogy tavaly mi is megírtuk, évek óta Zágráb állt, három egymást követő évben is első lett. 2018-ban azonban átvette a helyét az észtországi főváros, Tallin meghitt, csendesebb hangulatú ünnepi piaca.

Ezen a legutóbbi listán egyébként egy magyar dobogós is lett: a fővárosi Bazilika előtti bódésor és hangulatvilágítás egészen a második helyik repítette a rendezvényt. Az elmúlt években már több cikkben is részleteztük, mely magyarországi helyszíneket érdemes felkeresni advent idején, és arról is írtunk, Európán belül merre induljunk ha varázslatos környezetre vágyunk a karácsonyi hangolódáshoz.

Az említett 2018-as toplista viszont még a korábbiakhoz képest is kínál bőven új, felfedezésre váró lehetőségeket.

 

Brüsszeli romantika

A belga főváros főterén, a Grand Place-on éjszakai hang- és fényjátékban gyönyörködhetünk az esztendő utolsó heteiben. Nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a helyi és a világ más tájairól származó kézműveseknek és kisiparosoknak is megmutatkozási lehetőséget adjanak: összesen kétszáznegyven bódéban kínálhatják portékáikat a Bourse környékén és a Place Sainte Catherine mentén. A belga gasztronómia hagyományok jegyében mindent elárasztanak a helyi csokoládék és sörök, ünnepi cukros fánkok, csigából és kagylóból készült fogások. A vásár a Fishmarketig tart, melyet ilyenkor óriási jégpályává alakítanak át. Mindezen látványosságokat pedig egy közel ötven méter magas óriáskerékről is megfigyelhetik a látogatók.

Egy tavalyi videó a varázslatos Brüsszeli vásárról: 

 

Lengyel hagyományok

Az egyik legnagyobb lengyel város, Poznań is utolérhetetlen a karácsonyi hangulatkeltésben: a főtéren és a környékbeli utcákban és kisebb tereken mindenütt felállítanak egy-egy karácsonyfát. Az adventi vásár bódéi is ellepik az utcákat, és betlehemi jászlakat is több helyen állítanak.

 

Lenyűgöző látvány Erfurtban

Még egy német város felkerült a listára: Erfurtba szintén érdemes ellátogatni ilyentájt. A középkori városrész ódon épületei között különösen szívmelengetően mutatnak a karácsonyi vásár pavilonjai. A meghitt fényekbe öltözött utcákra özönlenek az emberek, hogy a tizenkét méter magas karácsonyfa körül kortyolgassák a forralt bort és a puncsot.

 

Mézeskalácsvarázs Aachenben

A belga és a holland határ közelében, a német Észak-Rajna-Vesztfália tartományban található Aachen, melynek patinás óvárosa különleges ünnepi díszbe öltözve vonzza az érkezőket az év utolsó heteiben. Rengeteg adventi koszorút helyeznek el mindenütt, fényfüzérek borítják az épületeket és mézeskalács szobrok illatoznak városszerte. Az itteni mézeskalács egyébként legendásan jó minőségű: mogyoróval, mandulával, aszalt gyümölcsökkel rakják tele vagy csokoládéba mártják.

(Forrás: sokszinuvidek.24.hu)

 

További ajánlatok:
www.fehervartravel.hu
www.hunguesthotels.hu/hotelpanorama
www.hunguesthotels.hu/hotelhelios

 

Borítókép: en.wikipedia.org
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek