1 évnél régebbi cikk

Viseljen egyszer használatos kesztyűt a fertőzések elkerülése érdekében
Fehérvár Médiacentrum fotója
epkezlab.hu
Viseljen egyszer használatos kesztyűt a fertőzések elkerülése érdekében

Napjainkban, a koronavírus-járvány egész világot megbénító támadása után nem kell különösebben magyarázni a fertőzések elleni védekezésben a hétköznapi viselet részeként az egyszer használatos kesztyűk, maszkok, lábzsákok, védőruhák szerepét.

Számtalan egyéb szituációban, kórházi és beteglátogatáskor, az egészségügyben, az élelmiszeriparban és más ipari területeken, laboratóriumokban is szükség lehet a kéz, illetve tárgyak, eszközök védelmére a fertőzésekkel, szennyeződésekkel szemben, a megelőzés részeként. Az egyszer használatos kesztyűk praktikus és olcsó megoldást jelentenek. 

Fontos a megelőzés

Az eldobható védőfelszerelések a munkavállalók testi épségét, egészségét védik a munka során a különböző kockázatokkal, elsősorban a fertőzésekkel és a szennyeződésekkel szemben, ezért egyes munkakörökben elhagyhatatlan részei a munkavédelmi felszereléseknek. Az Épkézláb Munkaruha egyszer használatos kesztyűi és karvédői kedvező áruknak köszönhetően mindenki számára elérhetőek, akár otthoni célokra is, amikor a kezek védelmére van szükség.

A kézzel végzett munka során nemcsak a végtagok védelme lehet elengedhetetlen, hanem egyes tevékenységek végzése során a munkaeszközként használt tárgyaké is. Mivel a kezünkkel közvetlenül érintkezünk a veszélyforrásokkal, így a kézvédelemre kiemelten oda kell figyelni. A vérrel, testnedvekkel, drogokkal, fertőzésveszélyes anyagokkal való érintkezés megannyi veszélyt hordoz a munkavállalókra nézve, ezért a legegyszerűbb védekezési mód az egyszer használatos kesztyű viselése munka közben.

Az egyszer használatos kesztyűk típusai, előnyeik

Többféle típusú egyszer használatos kesztyű áll rendelkezésre, azonban abban mindegyik megegyezik, hogy speciális körülményekre, egyszeri használatra lettek tervezve. Előnyösek, mert előállításuk viszonylag olcsó, illetve egyszeri használat után eldobhatóak, semmilyen különleges ártalmatlanítási eljárást nem igényelnek. 

Felhasználásuk alapján 3 kategóriába sorolhatók:

  • Orvosi, sebészi műtéti gumikesztyűk
  • Egyszer használatos egészségügyi kesztyűk
  • Élelmiszeripari, ipari kesztyűk

Készülhetnek latexből, nitrilből, PVC-ből, TPE vagy PE anyagból.

Egyes iparágakban szükség lehet csírátlanított, sterilizált, nagy rugalmasságú kesztyűkre a fertőzések kockázatának csökkentése, valamint a nagyobb, pl. átszúródás elleni védelem miatt, de a tapadás, ellenálló képesség és illeszkedés szempontjából is lényeges, hogy megfelelő alapanyagú kesztyűt válasszon.

A méret a lényeg

Az eldobható kesztyűk többféle méretben és csuklóhosszban, púderes és púdermentes változatban kaphatóak. A megfelelő méret nemcsak a munkavégzés komfortja miatt lényeges, de a védelem szempontjából is. 

Egyes esetekben szükség lehet a csukló, illetve az alkar védelmére is, ez magasabb szárú kesztyűkkel, illetve karvédőkkel biztosítható. Mindig az alkalomhoz, az adott munkakörhöz válasszon kesztyűt, hogy biztosíthassa a kéz optimális védelmét.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek