1 évnél régebbi cikk

Felgyúlt a szeretet lángja Székesfehérvár adventi koszorúján
Fehérvár Médiacentrum fotója
ÖKK/Simon Erika
Felgyúlt a szeretet lángja Székesfehérvár adventi koszorúján

Az ünnepváró közönséget dr. Cser-Palkovics András polgármester és Spányi Antal megyés püspök köszöntötte, és kívánt áldott, békességben megünnepelt karácsonyt az egész városnak.

A hit, a remény, majd az öröm után a szeretet gyertyáját is meggyújtották Székesfehérvár koszorúján, advent negyedik vasárnapján, írja közleményében az Önkormányzati Kommunikációs Központ (ÖKK). Az ünnepváró közönséget dr. Cser-Palkovics András polgármester és Spányi Antal megyés püspök köszöntötte, és kívánt áldott, békességben megünnepelt karácsonyt az egész városnak.

Ismét sokan gyűltek össze advent negyedik vasárnapjának estéjén az ünnepi díszbe öltöztetett Belvárosban, a közös ünnepvárás jegyében. A város élő adventi kalendáriumában egy újabb ablak nyílt, ezúttal Somos Gergő, a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola 11. osztályos diákja Ady Endre Egy jövendő karácsony című versét adta elő.

Ezután Mits Márton és Horváth Dávid adtak hangulatos karácsonyi koncertet, majd következett a negyedik gyertyagyújtás. Székesfehérvár koszorúján a szeretet gyertyájának lángja idén a betlehemi Születés Bazilikában őrzött örökmécses lángjából meggyújtott lámpás tüzéből lobbant fel.

A szép hagyomány 1986 óta él, egy osztrák cserkészcsapat ötlete alapján lett a béke szimbóluma a Betlehemben égő láng. Azóta évről évre lámpásba zárva hozzák el repülővel Bécsbe, ahol nagy ünnepség keretében veszik át az egyes országok cserkészküldöttségei.

A lángot aztán a legváltozatosabb módon, autóval, autóbusszal, vonattal, kerékpárral, vagy akár gyalog is szállítják, adják kézről kézre, mécsesről mécsesre a cserkészek. A békeláng azt is jelképezi, hogy akárcsak a lángot, úgy a békét is embertől emberig kell továbbítani.

A lángot a 453-as Wathay Ferenc Cserkészcsapat tagjai – Lomniczy Márton, Nigovicz Brigitta, Schreiner Lili, Schreiner Márk és Schreiner Teodóra – hozták el a Városház térre. A cserkészcsapat vezetője Fehér György Antal.

„Ahol szeretet van, ott az ember jól érzi magát, arra törekszik, hogy a szívében ott legyen a szeretet érzése, és tudjon minél több embernek szeretetet adni. Karácsony közeledtével Jézus születését ünnepeljük. Ő eljött közénk, hogy elvegye a bűneinket, megváltson bennünket és az új életre, a szeretet életére vezessen el bennünket” – fogalmazott ünnepi köszöntőjében Spányi Antal megyés püspök. Szavai szerint a szentírás azt mondja: amikor Jézus született, akkor béke volt a földön. Törekedjünk hát arra, hogy Jézus születésének ünnepét békességben ülhessük meg. Vannak rajtunk kívül álló események, de hogy a szívünkben és a családjainkban béke van-e, az rajtunk múlik.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester arról beszélt, hogy az elmúlt hetekben az ünnepi díszbe öltöztetett Városház téren, a Püspöki Palota adventi udvarában, az adventi vásárban számos program, rendezvény, gyermekműsor adta meg nekünk a felkészülés lehetőségét az ünnepre. Fontos, hogy a lelkünkben mi magunk is öltözzünk ünneplőbe!

Mint mondta: „Különösen így van ez ebben az esztendőben, amikor néhány száz kilométerre tőlünk az emberek nem készülhetnek békességben és saját hitük szerint az ünnepre. Emberek halnak meg, szenvednek, nincs fűtés, nincs áram. Nekünk is vannak nehézségeink, kihívásaink, de mégiscsak békességben készülhetünk a karácsonyra, a szeretet ünnepére! Azt kívánom Önöknek, hogy legyen a szívükben béke, megnyugvás, és legyen lehetőségük egy kis lelassulásra a rohanó világban.”

Kapcsolódó
A harmadik gyertyát is meggyújtották a város adventi koszorúján

Ezüstvasárnap alkalmából a harmadik gyertya lángja is fellobbant a Városház téren, Székesfehérvár adventi koszorúján. Az öröm gyertyájának meggyújtása mellett a MusiColore énekegyüttes, valamint Zséda koncertje fokozta az ünnepi hangulatot.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek