1 évnél régebbi cikk

Indul a Nagy Téli Madárles
Fehérvár Médiacentrum fotója
www.pixabay.com/ivabalk
Indul a Nagy Téli Madárles

A karácsonykor bejglitől, káposztától és mindenféle sültektől elnehezült szervezetünk ismételt mozgásba hozását egy országos madár megfigyelési akcióhoz történő csatlakozással is megtehetjük.

Ne szépítsük: karácsony nem csupán a szeretet, de a hatalmas étkezések ideje is, így az ünnepek után nem árt egy kis mozgással aktivizálni szervezetünket. Erre remek lehetőséget kínál a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) madárszámlálási programja, melyet karácsony után Nagy Téli Madárles néven indít el a szervezet. A számlálást több részletben rendezik meg december 28-30. között, majd ezt követően heti egy napon, egészen 2023. február 28-ig.

Ha bárki kedvet érez csatlakozni a programhoz, nincs más teendője, mint keresni egy madáretetőt (ha nincs a közelben, akkor akár készíteni is lehet), a környékén megjelenő madarakat 30 percen át megfigyelni, majd a megfigyeléseket beküldeni. Már egy számolás is segíti az MME munkáját, de további megfigyelések beküldésével még értékesebb adatsorokat kaphatnak a szakemberek.

Aki nem csak az ünnepi időszakban szeretne számlálni, annak lehetősége van február 28-ig végezni a megfigyeléseket. Az adatok akkor a legértékesebbek, ha a számlálók minél több hétig, hetente egyszer, lehetőleg mindig ugyanazon a napon és délelőtt tudják számba venni a madarakat. Minél hasonlóbb körülmények között történik a számolás (pl. mindig délelőtt), annál alkalmasabb lesz az adatsor a megfelelő következtetések levonására. 

Az adatrögzítés és a beküldés egyszerűsítése érdekében az MME kidolgozta a Turdus nevű (ez a rigófélék tudományos családneve) mobiltelefonos alkalmazást is (a letöltésével érdemes a megfigyelési időszak megkezdéséig várni). Az alkalmazás azonnal rögzíti a bevitt adatokat, az eltelt idő mérésével segít tartani a 30 perces időtartamot, de segítséget nyújt a fajok meghatározásában is, a számlálás végén pedig összesíti az adatokat.

A Turdus elérhető Android és iOS rendszert használó telefonokra és tabletekre is. Hagyományos adatlap is a számláló rendelkezésére áll, ez az MME honlapjáról letölthető, de a megfigyelőnek az ide rögzített adatokat még fel kell töltenie az internetes adatbázisba, így egyszerűsége miatt ajánlott inkább az alkalmazás használata.

A Nagy Téli Madárles egyébként az első lépése egy olyan kezdeményezésnek, melynek keretében az MME igyekszik bevonni a természet megfigyelésébe a lakosságot. A téli akció mellett lesz egy, a tavaszi időszakban megfigyelhető állatokra kialakított adatgyűjtés, a Tavaszi Természetles, továbbá a lakosság kedvenc madarait, a fecskéket és gólyákat leltárba vevő két felület, a Fecskeles és Gólyales. Tervben van még az autók által elütött, áramütés, ablaknak ütközés következtében vagy egyéb okból elpusztult állatok bejelentését is lehetővé tevő applikáció is.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek