1 évnél régebbi cikk

34 sas telel Fejér területén
·Zöldmadármegfigyelő·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Obán Zoltán / MME
34 sas telel Fejér területén
·Zöldmadármegfigyelő·Utolsó frissítés: undefined

Az év jelentős sasleltárral indult, melynek keretében a Kárpát-medence ragadozó madarainak állományait mérték fel. Fejérben a 34 sas mellett további 294 égi vadászt jegyeztek fel a szakemberek.

A közelmúltban az erdei fülesbaglyok rendes évi számlálásának Fejért illetve Székesfehérvárt érintő eredményeiről számolt be a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), most pedig befutott a 20. Országos és a 6. Pannon-régiós Sasleltár részletes kimutatása is.

Kapcsolódó
Nagyjából félszáz fülesbaglyot figyeltek meg Fehérvár környékén

Befejeződött az erdei fülesbagolycsapatok felmérésének kiértékelése, így elkészült hazánk egyik fő rágcsálóvadászának előfordulási térképe. Székesfehérváron és közvetlen környékén félszáz madarat figyeltek meg a felmérés résztvevői.

Az MME természetvédelmi szervezetekkel és nemzetipark-igazgatóságokkal karöltve dolgozott azon, hogy a hazánkban telelő sasok, sólymok és egyéb ragadozó madarak éves számlálását megtarthassa. Ez szorosan kapcsolódott az Európai Unió által támogatott PannonEagle és SakerRoads LIFE projektekhez, melyek keretében - 2018 óta immáron 6. alkalommal - a környező országok természetvédelmi szervezetei és szakemberei munkájának köszönhetően elkészülhetett a Kárpát-medence közös téli „sastérképe”.

Az akció mértékét jól mutatja, hogy az MME összefoglalója alapján 400 magyar, szlovák, cseh, osztrák, szerb és román madártani szakember a Kárpát-medence szinte valamennyi jelentős telelőhelyét felmérte, így a lehető legpontosabb képet kaphatjuk a nálunk tartózkodó ragadozómadár-fajokról és ezek egyedszámáról. Az MME kiemeli, hogy a hazai megfigyeléseket gondos előkészületek előzték meg, melyek során a szakemberek meghatározták azon területek sorát, melyek megfelelőek a nemes égi ragadozók életterének. Ahogy az MME közleménye kiemeli:

„A hazai megfigyelések 3 470 db 2,5x2,5 km-es UTM négyzetet (az ország területét felosztó rácsháló "szemek") érintettek, amely összesen mintegy 21 700 km2-t, azaz az ország területének közel 23%-át fedték le. A felmérések természetesen a legjobb sasélőhelyekre koncentráltak, így a sasfajok szempontjából az országos állomány jelentős részét megfigyelték.”

Ami a sasok és sólymok hazai megfigyelését illeti, a Sasleltár keretében hazánkban 1113 rétisas, 660 parlagi sas, 5 szirti sas és 11 fekete sas megfigyelését rögzítették, a sólymok közül pedig 63 kerecsensólymot és 54 vándorsólymot is sikerült megfigyelni. Az MME kiemelte:

„A fokozottan védett sasok és a sólymok egyedszáma jelentősen nőtt az elmúlt négy évtizedben hazánkban, azonban még ma is ritkák, a legjobb élőhelyeken is átlagosan 2 400 focipályányi területet bejárva találkozhatunk egyetlen sassal, míg a nagy sólymok esetében ehhez már közel 37 000 focipályányi területet kell átlagosan átvizsgálni. A magyarországi felmérés - a korábbi évekhez hasonlóan - mind a 17 nálunk telelő ragadozómadár-fajra kiterjedt és összesen 9849 megfigyelést sikerült rögzíteni a szakembereknek.”

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a megfigyelés megyei bontását is elkészítette, ez alapján Fejér kapcsán közvetlen adatokkal rendelkezünk. Szűkebb lakóterünkben 25 rétisast, 9 parlagi sast, 1 kis sólymot, 1 kerecsensólymot, 2 vándorsólymot, 1 héját, 12 barna rétihéját, 26 kékes rétihéját, 13 karvalyt, 198 egerészölyvet, 4 gatyás ölyvet és 36 vörös vércsét jegyeztek fel. Hazánkban a legtöbb ragadozó madarat egyébként Békésben, a legkevesebbet pedig Tolnában figyelték meg.

Ami a Kárpát-medencei Sasleltárt illeti, az MME összegzése szerint a hat résztvevő közép-európai országban 1360 rétisast, 807 parlagi sast, 9 szirti sast és 12 fekete sast figyeltek meg. A felmérés során összességében 17 ragadozómadár-faj 15 022 példányát jegyezték fel a szakemberek.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek