Jön az Európai Madármegfigyelő Napok rendezvénysorozata, Fejérben is lesznek programok
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com/hapr80
Jön az Európai Madármegfigyelő Napok rendezvénysorozata, Fejérben is lesznek programok

Már 32. alkalommal kerül sor az Európai Madármegfigyelő Napokra, mely szó szerint túlnőtte saját elnevezését, hiszen ázsiai helyszínek is csatlakoztak hozzá. Fejérben is lesznek rendezvények, innen is várják a madármegfigyelési adatokat.

A három évtizednél is régebbi múltra visszatekintő program történetét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) így foglalta össze:

„Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a Nemzetközi Madárvédelmi Tanács, a BirdLife International indította 1993-ban. Az eseményhez azóta közép-ázsiai partnerek is csatlakoztak, így a hagyományosan október első hétvégéjére meghirdetett rendezvény immáron két kontinens őszi madárvonulásáról gyűjt adatokat a lakosság segítségével. A program magyarországi koordinátora hazánk BirdLife képviselője, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).”

Az idei esztendőben október első hétvégéjén, 5-én és 6-án tartják a kontinenseken átívelő programot. Egy éve elképesztő mennyiségű adat jött össze a madárvonulásokról: 34 ország, 777 helyszínén több mint 3,5 millió madarat figyelt meg a 15 125 résztvevő.

Magyarországon általában erős a részvétel, amihez hozzájárul az MME komoly szervezőmunkája: országszerte 18 megyében és Budapesten, 57 helyszínen (ezek száma még emelkedhet a hét folyamán) várja az érdeklődőket a hétvégén. Természetesen Fejérben is lesznek programok:

- Helyszín:  Elzamajor gyűrűzőhely.
Időpont: október 5. 7:00-19:00 október 6. 7:00-15:00
Program:  Madármegfigyelés és madárgyűrűzés.
További információ/kapcsolat:  Koleszár Sándor +36 70 661 436, Molnár Máté +36702399145

- Helyszín: Dinnyés Madárdal Tanösvény Gyűrűző kunyhó
Időpont: október 5. 7:00-19:00 október 6. 7:00-15:00
Parkolás: Dinnyés, Rákóczi és Rózsa utcasarok, gólya fészek, illetve a régi vasútállomás környéke, ” fa kereszt”
Regisztráció: a Madárdal Tanösvényen a gyűrűző helyen,
Program: Madármegfigyelés és madárgyűrűzés. A szombati napon lesznek hosszabb gyalogtúrák is Elza-majorba, illetve vissza Dinnyésre. A körtúrák időtartalma 3-4 óra; 
További információ/kapcsolat:  Fenyvesi László,06-30-663-4630 Polgár Márta 06-30-497-1296

- Helyszín: Agárd Chernel István Madárvárta.
Időpont: október 5. 7:00-19:00 október 6. 7:00-14:00
Program:  Madármegfigyelés, madárgyűrűzés.
További információ/kapcsolat:  Borsányi András, 06-20-355-0162 

Az adatokat nemcsak a szervezett programokról, hanem magánemberek megfigyelései alapján is várják. Bárki csatlakozhat, akár a kertjében megfigyelt madarak feljegyzésével, ennek részleteit így foglalta össze az MME:

-      jegyezze fel a megfigyelés helyszínét (település + MEGYE!), a résztvevők számát, a megfigyelt madarak összlétszámát, a három leggyakoribb madár nevét és példányszámát (ha nem ismeri a fajokat, csak a számukat), esetleg a ritka vagy érdekes madarak felbukkanását;

-      ezeket az adatokat kell elküldeni a program honlapoldaláról letölthető, okostelefonon is kitölthető elektronikus űrlapon október 6-a vasárnap 16 h-ig.

A beküldött részvételi és megfigyelési adatokat az MME munkatársai október 6-án, vasárnap 16 és 17 óra között összesítik, majd 17 órakor továbbítják a nemzetközi koordinációs központba. Az összesített eredményről várhatóan már másnap, október 7-én ad hírt az egyesület.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek