1 évnél régebbi cikk

Nagyjából félszáz fülesbaglyot figyeltek meg Fehérvár környékén
Fehérvár Médiacentrum fotója
MME / Orbán Zoltán
Nagyjából félszáz fülesbaglyot figyeltek meg Fehérvár környékén

Befejeződött az erdei fülesbagolycsapatok felmérésének kiértékelése, így elkészült hazánk egyik fő rágcsálóvadászának előfordulási térképe. Székesfehérváron és közvetlen környékén félszáz madarat figyeltek meg a felmérés résztvevői.

A felmérés adatai sajnos évről évre csökkenő egyedszámot mutatnak, ugyanakkor gyorsan tegyük hozzá: ez nem jelenti azt, hogy veszélyeztetve lenne a faj jövője. Az erdei fülesbaglyok számlálásának eredményében egy rendszeresen növekvő, majd csökkenő ciklikusság figyelhető meg, melyet rengeteg dolog, így az elsőszámú zsákmányállatnak számító rágcsálók száma is befolyásol. Ráadásul a felmérés időpontja és az abban részvevők száma sem mindegy, hiszen volt olyan év, ahol viharos szél nehezítette a számlálást, illetve a kevesebb résztvevő számláló nyilván kevesebb megfigyelt madarat is jelent.

2023 januárjának végén összesen 386 felmérő vett részt a megfigyelésben, fáradozásuknak köszönhetően 550 település 957 helyszínén 9975 telelő erdei fülesbaglyot regisztráltak. Természetesen ez az adat a minimum egyedszámot jelenti a madarak kapcsán, hiszen sok példány kimaradhatott a ritkábban lakott területekről érkezett adatokból, ahol esetleg kevesebb volt a megfigyelők száma.

A felmérés alapján Kelet-Magyarországon él a legtöbb erdei fülesbagoly, de rengeteg példányt figyeltek meg a Kisalföldön, illetve Baranyában is. A települések közül immár évek óta Túrkeve a fülesbaglyok „fővárosa”: idén 555 madarat jelentettek innen, míg a képzeletbeli dobogó második fokára Kisújszállás (337) és Dévaványa (323) lépett fel.

Fejérben kimondottan aktív volt a Sárbogárdi Zengő Óvoda „Kis Felfedező” csoportja, akik rengeteg állatot figyeltek meg és jelentettek be. A térképes összesítésből látszik: Sárbogárd környéke mellett több egyedet is regisztráltak a Velencei-tó körül, illetve Székesfehérvár környékén is. Itt magában a városban 19-32 közé tehető a fülesbaglyok száma, a közvetlen agglomerációban megfigyelt egyedekkel együtt nagyjából félszázra tehető az itteni populáció biztosan látott és feljegyzett száma.

Amit az országosan bejegyzett 9975 madár kapcsán külön kiemel a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, az a baglyok által elpusztított rágcsálók csillagászati száma lehet. Ahogy az MME fogalmaz:

„Figyelembe véve egy-egy erdei fülesbagoly legalább napi átlag 2,5 egér vagy mezei pocok méretű zsákmányállat-igényét, kicsivel több, mint három téli hónap 100 napos telelési időszakával számolva, a felmérés alapján biztosan Magyarországon tartózkodó 9 975 bagoly minimum 2 493 750 példány mezőgazdasági kárt is okozó rágcsálót pusztít el a 2022/2023-as telelési időszakban. Hogy ez mekkora szám? Ennyi mezei pocok méretű zsákmányállat össztömege (25 grammos egyedenkénti átlag testtömeggel számolva) több mint 62 tonna!”

Tollas barátaink tehát igen hasznos munkát végeznek, ekkora mennyiségű rágcsáló vegyszeres irtásától kímélnek meg minket és környezetünket. Vigyázzunk rájuk, becsüljük meg őket és az év minden napján óvjuk a hazai madárvilág egyik legszebb tagját, az erdei fülesbaglyot!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek