1 évnél régebbi cikk

KIM: idén is zavartalanul valósulhatnak meg az Erasmus+ programjai
Fehérvár Médiacentrum fotója
MTI/Vasvári Tamás
KIM: idén is zavartalanul valósulhatnak meg az Erasmus+ programjai

Ennek előzménye, hogy lapinformációk szerint nem kaphatnak friss támogatásokat az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból az alapítványi fenntartású magyarországi oktatási intézmények.

Nem kaphatnak friss támogatásokat az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból azok a magyarországi oktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn, írja a Népszava.

A lap értesülései szerint minderről az Európai Bizottság illetékes főigazgatóságai december végén levélben értesítették a testület szolgálatait és a pénzek kezelésével megbízott nemzeti hatóságokat. A döntés a 2022. december 15. után elbírált pályázatokra vonatkozik, a korábbi kötelezettségvállalásokat nem érinti.

A lap információi szerint a döntés érintené többek között a Budapesti Corvinus Egyetemet és az Óbudai Egyetemet, melyek Székesfehérváron is működtetnek képzéseket, valamint az ugyancsak Fejér vármegyei Dunaújvárosi Egyetemet is.

Hétfő délután a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közleményben reagált a lapértesülésre. Ebben az olvasható, hogy idén is zavartalanul valósulhatnak meg az Erasmus+ programjai.

Az MTI szerint azt írták, hogy az Európai Bizottság decemberi döntése a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról a jelenleg futó csereprogramokat nem érinti.

A kormány a márciusi határidőig folyamatosan egyeztet a felsőoktatást érintő források további zavartalan biztosításáról - tették hozzá.

A jelenleg futó és idén az egyetemek által pályáztatott felsőoktatási hallgatói, oktatói csereprogramokat nem érinti az Európai Bizottság tavaly év végi döntése. Az erre vonatkozó pénzügyi keretek biztosítottak, így a hallgatókat semmilyen hátrány nem érheti - emelték ki.

"Magyarország minden vállalását teljesítette, így nem fogadja el az Európai Bizottság azon döntését, amely a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok és az általuk fenntartott egyetemek direkt uniós pályázatokból való diszkriminatív kizárását tartalmazza. Ennek tisztázására, hasonlóan más uniós forrásokhoz 2023. március 16-ig kerül sor" - olvasható a közleményben.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek