1 évnél régebbi cikk

Végleg búcsúzik a Windows 7 és a Windows 8
Fehérvár Médiacentrum fotója
pexels.com
Végleg búcsúzik a Windows 7 és a Windows 8

Nincs további frissítési ciklusa két, még ma is sok gépen futó Windows verziónak. Hogyan tovább, ha laptopunkon a Windows 7 rendszer működik?

A Microsoft január 10-én végleg befejezte korábbi, még mindig népszerű operációs rendszerének támogatási ciklusát. A tény nem lehet annyira újdonság, mivel a Windows 7 és 8.1 támogatása már eddig is csak azon cégeknek állt rendelkezésre, akik ezt külön kérték a Microsofttól, ráadásul nekik is csak akkor, ha külön fizettek ezért a szolgáltatásért. 

Azonban sokan vannak, akik még most is ezeket az igen régi, már jócskán elavult rendszereket használják. Annak ellenére is, hogy ezeket a frissnek egyáltalán nem nevezhető szoftvereket a Microsoft még 2009-ben, illetve 2013-ban adta ki, tehát több, mint 10 évesek. Ekkora idő a technikai időintervallumban már komoly kornak számít.

Már az elmúlt hetekben sem kevés ügyfél érkezett az Excomba azzal, hogy operációs rendszerük kiírta: véget ért azok támogatása és most akkor hogyan tovább.

A válasz persze lehetne egyszerű is: váltani kell a Windows egy frissebb verziójára. Például a még most is támogatott Windows 10-re, vagy az éppen elérhető legfrissebb rendszerre, a Windows 11-re. A lépés azért is lenne rettentően fontos, mert a Microsoft sem kizárólag a bevételeinek a növelése érdekében vezeti ki a Windows 7-et és 8.1-et. A döntés hátterében igen komoly, biztonsági kérdések húzódnak meg.

A régi, már elavult rendszerek biztonsági frissítése nem minden esetben megoldható. Másrészt pedig a megjelenés óta eltelt több, mint 10 évben olyan fejlesztések történtek a szoftverek területén is, melyekkel a régi rendszerek már nem tudnak lépést tartani. Vagy ha tudnának is, az a Microsofttól olyan mérvű fejlesztést igényelne, amely nyilván nem elvárható egy nyugdíjas korban lévő szoftverrel kapcsolatban.

Kapcsolódó
Billentyűparancsok, amelyekkel a Windows könnyebben kezelhető

A mindennapi számítógép-használat egér nélkül nehezen elképzelhető. Természetesen igaz ez a billentyűzetre is. Azonban a gyors és hatékony számítógép-kezelés ezekkel együtt sem mindig sikerül.

Windows 10-et a régi számítógépekre?

Nos, a kérdés lehetne költői is. Sajnos azonban korántsem ilyen egyszerű. Saját tapasztalatból mondhatom, hogy nem egy komoly márka tizenegynéhány éves típusa már egyáltalán nem biztos, hogy szeretni fogja az újabb operációs rendszereket. 

A valóság az, hogy egy ilyen régi típusú számítógép, notebook esetében maga a gyártó már nem ad ki vezérlőprogram frissítéseket. Ez a hétköznapokban azzal jár, hogy hiába hozza be az ügyfél az Excomba a notebookját, hogy frissítsük a Windowst, az igen gyakran azért nem lehetséges, mert a notebooknak nincs megfelelő Wi-Fi, vagy hang, vagy videókártya illesztő szoftvere. Ez azért lehet, mert amikor ezeket a számítógépeket gyártották, akkor még csak a Windows 7 létezett. És igaz lehet, hogy a Windows 8.1 még elműködött a korábbi Windows 7 vezérlőprogramjaival, azonban a Windows 10 már annyira más alapokon nyugszik programozás szintjén, hogy az nem működik a korábbi vezérlőkkel. 

Így ezek a számítógépek az idő fogságába eshetnek. Működni még működnek, használhatók is, de a frissebb operációs rendszerekkel már nem tudnak mit kezdeni. Ebben az esetben nincs más megoldás, csak az, hogy használjuk a gépet így, régi, frissítési támogatás nélküli operációs rendszerrel.

Csak azt ne felejtsük el, hogy ennek nem csekély biztonsági kockázata adódhat, mellyel jobb tisztában lennünk, mielőtt egy ilyen notebookkal nekiállnánk például interneten bankolni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek