1 évnél régebbi cikk

Orbán Viktor évértékelője: Magyarország békepárti marad, jön a vármegyebérlet és egyszámjegyű lesz az infláció év végére
·HírekOrbán Viktor·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
MTI/Koszticsák Szilárd
Orbán Viktor évértékelője: Magyarország békepárti marad, jön a vármegyebérlet és egyszámjegyű lesz az infláció év végére
·HírekOrbán Viktor·Utolsó frissítés: undefined

24. alkalommal tartott évértékelőt Orbán Viktor. Életeket csak tűzszünettel és azonnali béketárgyalásokkal lehet megmenteni - ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban a Várkert Bazárban tartott hagyományos évértékelő beszédében. 

Orbán Viktor köszönetet mondott a törökországi mentésben résztvevő 167 honfitársunknak, akik 35 embert mentettek ki a romok alól saját életük kockáztatásával. Az elmúlt időszakot értékelve a miniszterelnök arról is beszélt, hogy egymillió ember állt munkába, soha nem dolgoztak ennyien Magyarországon. Orbán Viktor azt hangsúlyozta: a magyar gazdaság háromszorosára növekedett. A minimálbér is nagyobb, mint az átlagbér volt a szocialisták alatt.

Orbán Viktor kiemelte: "Brüsszelt megvető bátorsággal újjászervezték a magyar államot", valamint az akadékoskodókat félretolva felépítettek egy új magyar gazdaságot is, melyben mindenki esélyt kapott, hogy megtalálja a maga számítását.  

A győzelemhez szív kell, nem elég a szerencse

A kormányfő azt is hangsúlyozta, hogy a baloldalnak azt kell megértenie, hogy a győzelemhez nem elég a sok millió dollár és a befolyásos pártfogók. Orbán Viktor a választás kapcsán azt mondta, hogy az egész baloldal összefogott a kormánypártok ellen. "Brüsszel megpróbálta kiszárítani a kincstárat, Gyuri bácsiék pedig begurítottak ide Amerikából négymilliárd forintnyi dollárt, hogy legyen az elvtársaiknak mivel lövöldözni ránk" - fogalmazott beszédében Orbán Viktor.

A rendszerváltás óta a 2022-es év volt a legnehezebb. Már egy éve, hogy kitört a háború, ami még több évig eltarthat. Minden megváltozott a politikában és a gazdaságban is.  Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a világ a vadnyugat felé vette az irányt, valamint azt is kiemelte, hogy lassan három éve, 2020.márciusa óta nyomás alatt éljük az életünket.

A miniszterelnök beszédében arra is kitért, hogy amikor a Nyugat a szankciókkal belépett a háborúba, mindent újra kellett gondolni. Ez vitte el az áprilisi választás utáni hónapokat.

Marad a családpolitika, marad a munkaalapú gazdaság, marad a nyugdíjasokkal kötött megállapodás és vele a tizenharmadik havi nyugdíj, és marad a rezsivédelem is. Folytatjuk az egyetemek és a gazdaság összekapcsolását" - emelte ki Orbán Viktor.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy az összes nagy célt újra kellett vizsgálni és úgy látja, hogy csak az eszközökön kell változtatni, de a célokról nem kell lemondani. "Blokkosodás helyett összekapcsolódás" - fogalmazott Orbán Viktor, aki arról is beszélt, hogy a külhoni magyarok is számíthatnak ránk.

Konkrét tervek a fejlődésért és a felzárkóztatásért

Az évértékelőn Orbán Viktor arra is kitért, hogy marad a vidéknek tett ígéret. Soha nem látott fejlesztések indulnak, hatalmas források biztosításával. A termelő mezőgazdaság mellé felépülhet a feldolgozó mezőgazdaság. A privatizációval tönkretett magyar élelmiszeripart feltámasztásán dolgoznak. A miniszterelnök beszél tarról is, hogy marad a keleti országrész felzárkóztatásának terve is. 

"Ideje, hogy végre gazdaságilag és az életszínvonal tekintetében is egyesítsük Hunniát és Pannóniát. Ezért hidakat építünk a Dunán, a paksit befejezzük, a mohácsit hamarosan megkezdjük. A Győr–Szombathely–Veszprém ipari övezet mellé beemeljük a Debrecen–Nyíregyháza–Miskolc háromszöget" - mondta Orbán. 

Csak a tűzszünet!

2023 lesz a legveszélyesebb év a rendszerváltás óta.  A migráció mellett pedig két veszélyt nevezett meg Orbán Viktor: az egyik a háború, a másik az infláció.  "Ha Magyarországot meg akarjuk óvni, ha békés életet akarunk magunknak, csak egyetlen választásunk marad: az orosz–ukrán háborúból ki kell maradni" - emelte ki Orbán Viktor. 

Oroszország megtámadta Ukrajnát, az ukrán menekülteket beengedtük, és támogatjuk őket. "Nem a jó és a gonosz seregei vívnak, hanem a szláv népek küzdenek. Ez az ő háborújuk."- fogalmazott a miniszterelnök, aki arról is beszélt,

ha a háborúból kimaradunk, a béke és a biztonság szigete maradunk.  

Európán kívül minden ország tisztában van az ukrán háború korlátozottságával. A magyar felfogás a világban általános, és nem életszerű, hogy Oroszország fenyegetné Európa biztonságát" - mondta a kormányfő.

"A mi békepárti és a többiek háborúpárti álláspontja mögött elhomályosodik az, hogy Oroszország ne jelentsen fenyegetést Európára, és legyen Oroszország és Magyarország között kellően széles és mély terület, egy szuverén Ukrajna. A különbség az eszközökben van, a háborúpártiak szerint ezt Oroszország legyőzésével lehet elérni, szerintünk pedig azonnali tűzszünettel és béketárgyalásokkal"– fogalmazott a miniszterelnök hozzátéve, hogy a életeket csak tűzszünettel lehet megmenteni.

A NATO tagság létfontosságú Magyarország számára. A NATO nem háborús szövetség, és nem háborús koalíció - fogalmazott a miniszterelnök, aki arról is beszélt, hogy a tagállamok nem várhatják el egymástól, hogy együtt támadjanak meg egy harmadik országot.

"Brüsszeliták még nem adták életüket ebben a háborúban, de a magyarok már igen"- fogalmazott a miniszterelnök.

A kormányfő azt is kifejtette, hogy miközben Munkácson levetetik a magyar jelképeket, leváltják a magyar vezetőket az iskolák éléről, sokan haltak hősi halált a frontvonalban. A kárpátaljai magyar kisebbség nem ezt érdemli. Több tiszteletet a magyaroknak Munkácson, Kijevben, Brüsszelben és Washingtonban.

Ugyanakkor Orbán Viktor arra is kitért, hogy Európa egy vékony pallón egyensúlyoz, és közvetett háborúban áll Oroszországgal. A miniszterelnök szerint egyelőre közvetett háború van, de a belesodródás veszélye állandósult.         

A miniszterelnök azt is hangsúlyozta, hogy mára Magyarország és a Vatikán maradt békepárti. Úgy véli ennek komoly következményei lesznek, jó ha felkészülünk arra, hogy a velünk szembeni hangnem is egyre durvább és kíméletlenebb lesz.

A miniszterelnök az évértékelőn arra is kitért, hogy a tárgyalások nem az ukránok és oroszok között történnek majd, hanem az amerikaiak és az oroszok között. A háborúpártiak szerint az idő az ukránok és a Nyugat oldalán áll.  A háború elhúzódása nyílt háborúhoz vezethet és a világháború veszélyét is elhozhatja.

Miért van egész Európában infláció?

A miniszterelnök szerint az energiahordozókra kivetett szankciókkal okozta a bajt Brüsszel. "A betegség neve szankciós infláció, a vírus pedig a brüsszeli szankció" - hangzott el az évértékelőn. Orbán Viktor kiemelte, hogy jelentősen megnőtt az energia ára. 2022-ben a világ olaj- valamint gáziparának a profitja 70 százalékkal nőtt.

A szankciók kapcsán Orbán Viktor azt is kifejtette, hogy 4000 milliárd forintot vettek ki a magyarok zsebéből '2022-ben. "Ennyivel többet költöttek a magyar vállalatok, az állam és a családok a szankciók miatt csak energiára Magyarországon" - fogalmazott Orbán Viktor.

A miniszterelnök azt is kiemelte:

 Ha már Brüsszel mindenképpen háborúzni akar, akkor az infláció ellen kellene háborút vívnia. Nem teszi. Mi viszont folyamatosan vívjuk a magunkét. Már most vagy két tucat intézkedést hoztunk, amelyekkel védjük a vállalatokat és a családokat."  

Orbán Viktor azt is kifejtette, hogy a gazdaságba a válság idején bátran be kell avatkozni. "Ezt tesszük, ezért egy átlagos család a rezsicsökkentett árakon keresztül havi 181 ezer forintot spórol. Ez pedig egész Európában egyedülálló."                                                                          

Jön az országos és a vármegyebérlet

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a kamatstop 350 ezer családot véd a kamatok bakugrásai ellen, s amíg nem kezdenek zsugorodni, a stopnak is maradnia kell. A Diákhitelekre is kiterjesztik az intézkedést, amivel 200 ezer diákot védenek meg az inflációtól. A képzési hitel kamatmentes, a szabad felhasználású diákhitel kamata pedig fele a piaci kamatoknak.

Bevezetik a kedvezményes vármegyebérletet is. Ez azt jelenti, hogy május elsejével buszra és vasútra egyaránt érvényes havi országbérletet és vármegye-bérletet ajánlanak. A vármegyebérlet 9450 forintba, a havi országbérlet 18900 forintba kerül majd. Így akik tömegközlekedéssel járnak dolgozni nagyon komoly összegeket tudnak spórolni. Az inflációt egyszámjegyűre gyaluljuk az év végére - hangzott el az évértékelőn.

Nincs bocsánat a pedofíliára                                        

"A pedofíliára nincs bocsánat. A gyerek szent és sérthetetlen! A felnőtteknek meg az a dolguk, hogy a gyerekeket bármi áron megvédjék" - szögezte le beszéde végén Orbán Viktor. 
A kormányfő azt is hangsúlyozta, hogy "nem érdekel bennünket, hogy megbolondult a világ, nem érdekel bennünket, hogy miféle visszataszító hóbortoknak hódolnak egyesek, nem érdekel bennünket, hogy Brüsszel mivel mentegeti, magyarázza a megmagyarázhatatlant". A miniszterelnök azt is kijelentette, hogy hazánkban kell lennie Európa legszigorúbb gyermekvédelmi rendszerének.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek