1 évnél régebbi cikk

Mobilhasználati felmérés készült: te is nyomkodod a telefont a vécén?
Fehérvár Médiacentrum fotója
freepik
Mobilhasználati felmérés készült: te is nyomkodod a telefont a vécén?

Mobil nélkül lassan már egy lépést sem teszünk. Még a lakásban sem. Most ezt a függőség szintjén álló helyzetet is felmérték.

Világunkban információ nélkül már elveszettek vagyunk. Erre csak rásegít az a lehetőség, hogy van egy olyan eszköz a birtokunkban, mely segítségével talán a világ összes információja is megadatik számunkra.

A mobiltelefon oly fejlődésen ment keresztül az elmúlt húsz évben, hogy azt így utólag átgondolva sem gondoltuk volna. Anno egészen viccesnek, már-már szürreálisnak hatott, ha valaki az utcán a kezében a féltégla méretű mobiltelefonjával vagizott. Mondjuk nem is értettük, hogy ki vagy mi lehetett olyan fontos, hogy az utcán telefonáljon.

Ellenben most az hat szürreálisnak, ha a buszon vagy a vonaton ülve látunk valakit, aki nem a telefonjába merül el akár hosszú órákra is. Igen a felhasználói szokások nem kicsit változtak az elmúlt évtizedben. 

Ezeket a megváltozott felhasználói szokásokat, igényeket, a technológia adta lehetőségekkel való együttélés érdekességeit vizsgálta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megbízásából a Kantar-Hoffmann által tavaly év végén készített felmérés.

Kapcsolódó
Kicsoda a rendszergazda? És egyáltalán mit csinál?

Sokan vannak, akik nem is gondolnak bele abba, hogy mitől működik egy számítógép, hogyan kerülnek a céges dokumentumok a notebookra, vagy éppen ki az, aki az új céges notebookra rávarázsolja a céges levelezésünket.

15 ezer felhasználót kérdeztek meg az okostelefonnal kapcsolatos szokásaikról, többek között arról is hogy ki, hol szokott internetezni. Az elemzést az NMHH végezte el, és beleolvasgatva érdekes eredmények születtek.

Az elemzés egyik érdekes megállapítása, hogy a megkérdezettek 71 százaléka, ha internetezik, akkor azt az okostelefonjával teszi. Innen már csak egy lépésre vagyunk attól a kérdéstől, hogy amikor a mobiljával netezik, akkor azt lokálisan hol is teszi.

A sort nem meglepő módon azok a helyszínek vezetik, melyeket a rohanó hétköznapokban bármelyikünk is tapasztal:

  1. tömegközlekedés
  2. tévézés közben
  3. sorban állás (üzletben, bankban, stb.)

De vannak a felmérésnek jóval meglepőbb helyszínei is. A válaszolók 45 százaléka rendszeresen netezik a vécén ülve, de a fürdőkád, a színház, a templom is felkerült a listára, sőt vannak, igaz kevesen, akik intim együttlét közben sem bírnak kiszakadni az online térből.

Te nyomkodod a telefonodat az illemhelyen is?

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek