1 évnél régebbi cikk

Beköltözik a személyi és a jogsi is a telefonunkba?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Unsplash/Yura Fresh
Beköltözik a személyi és a jogsi is a telefonunkba?

Érdekes és legfőképpen hiánypótló újítás, hogy bankkártyáink után lassan-lassan okmámanyaink is beköltöznek a telefonunkba. Így lesz igazából az okostelefonunk egy teljes értékű digitális irattartó és pénztárca.

Az elmúlt évek mobilos fejlesztései mind abba az irányba haladnak, hogy a lehető legtöbb funkciót halmozzák bele az okostelefonokba. Nyilván nem lenne ez így, ha mi felhasználók nem élnénk úgy, hogy mobilunk nélkül semmikor, sehova egy lépést sem. Azonban amíg a fejlesztők ezt felmérik és tapasztalják is, addig ez így marad. És már most is ott tartunk, hogy nem az elhagyott pénztárcánk a kritikus tényező, hanem az okostelefonunk, benne lassan az egész analóg és online életünk legapróbb és legfájóbb részleteivel.

Méltatlankodni persze lehet, hogy ez miért jó így, és miért nem volt jobb, amíg nem így volt, de ha itt megragadunk, akkor nyugodtan visszahozhatjuk a pince mélyéről a nagyi mángorlóját a nagymosáshoz.

Lamentálás helyett inkább nézzünk előre és lássuk előnyét annak, hogy a GoodID fejlesztői megteremtették azt a lehetőséget, hogy a kellő és szükséges biztonsági protokollok használatával okostelefonunkba költözhessen a személyazonosító igazolványunk, a jogosítványunk, de akár az útlevelünk is.

A GoodID egy olyan többfunkciós digitális irattárca, melyben saját magunk kezelhetjük okmányainkat és személyes adatainkat, ráadásul használata egyszerű és nem utolsó sorban biztonságos. A fejlesztők elképzelése egy olyan mobilalapú ügyfél-azonosítási rendszer létrehozása, mely a felhasználók és a szolgáltatók között képes megbízható és biztonságos kapcsolat létrehozására.

Kapcsolódó
Lehet-e örökölni, netán örökbe adni internetes dolgainkat?

Az internet korában az már nem számít újdonságnak, hogy ügyvédi okiratok, akár öröklési szerződések is online köttetnek. Azonban az ritkán merül fel kérdésként, hogy vajon halálunk után mi lesz mail-címünkkel, közösségi profilunkkal és a többi netes dolgunkkal?

A vízió nem is oly elrugaszkodott, lévén az EU Európai digitális személyazonosság projektje pont ezt a lehetőséget célozza és a jövő egyértelműen erre tör magának utat. A GoodID telefonos alkalmazás (elérhető androidos és iPhone készülékekre is) segítségével okostelefonunk digitális irattárcájába költöztethetjük személyazonosságunkat és onnan pár kattintás, érintés útján oszthatjuk meg azt az arra igényt tartó szolgáltatókkal. A jövő egyértelműen az, hogy a hétköznapokban a személyazonosítás is papírmentesen, de ettől függetlenül biztonságosan történhessen.

Az alkalmazás segítségével nem csak az ügyfél-azonosítás (okmányalapú személyes adatokon alapuló regisztráció, valamint az okmány és ügyfél összetartozásának ellenőrzése) lesz egyszerűbb, de akár az ügyfél-hitelesítés (belépés - felhasználónév és jelszó, online helyszíni beléptetési lehetőség) is új formában és főleg gyorsabban történhet meg.

Az okmányaink rögzítését az alkalmazás gyorsan, akár az okmányokban lévő NFC chipek olvasásával is képes megoldani, mindezt természetesen GDPR kompatibilisen, az elvárható legnagyobb biztonságnak megfelelően.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek