1 évnél régebbi cikk

Közutas szakmai nap: Balatonvilágos és Székesfehérvár között 2x3 sávos lesz az autópálya
Fehérvár Médiacentrum fotója
Bácskai Gergely
Közutas szakmai nap: Balatonvilágos és Székesfehérvár között 2x3 sávos lesz az autópálya

A szakmai napon elhangzott az is, a déli összekötő út műszaki átadás-átvétel jegyzőkönyvét a pénteki napon aláírták a kivitelezővel.

A Közlekedéstudományi Egyesület Fejér Megyei Területi Szervezete idén már 28. alkalommal szervezte meg a közutas napot, amelyen a közlekedés területén dolgozó szakemberek vettek részt - írja a szekesfehervar.hu. Tervezők, útüzemeltetők, kivitelezők, hatósági területen dolgozók, oktatók megannyi tervezett és már megvalósítás alatt álló útépítésről tanácskoztak.

A szakmai napon több fontos információ is elhangzott a várost is érintő közlekedési fejlesztésekkel, beruházásokkal kapcsolatban.

Molnár István, a Magyar Közút Fejér megyei területi igazgatója a szakmai rendezvényen elmondta, az M7-es autópálya jobb oldali sávja az M0-ás és a Balatonvilágosi csomópont között 2x3 sávosra bővül, a bal oldali pályán pedig Balatonvilágos és Székesfehérvár között építik 2x3 sávosra.

Az igazgató kiemelte, elkészültek a kiviteli tervei az M1-es autópálya M0-s és Bicske közötti szakaszának 2x3 sávosra bővítésének is, ez állami feladat. Bicske és az országhatár között pedig a MKIF Zrt. különböző ütemekben végzi majd. A Bicske és Tatabánya közötti szakasz építési engedéllyel is rendelkezik már és a közeljövőben meg is kezdődik a bővítés.

Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere elmondta, április közepén, a hosszadalmas engedélyeztetési eljárást követően várhatóan átadják a déli összekötő út, ami zöldmezős beruházásban készült el, és a Seregélyesi, illetve a Sárkeresztúri utakat köti össze. Ez a város egészének közlekedésére is kihat majd.

Kiemelte azt is, zajlik a Móri út felújítása, készül a város a Bakony utcai bekötőút megépítésére, amelynek kész tervei vannak, illetve folytatódik idén is a Saára Gyula Program mintegy 420 millió forintos forrással.

Lángi Judit Székesfehérvár Városgondnokságának közlekedési divíziójának vezetője a fehérvári útüzemeltetés aktualitásairól számolt be, kiemelte 2017 óta az önkormányzati nagyberuházásokon felül több mint kétmilliárd forintot fordított a Városgondnokság kisebb útfelújításokra a Saára Gyula Programon keresztül.

Auchan-körforgalom, Móri út, Öreghegy

Elhangzott a tanácskozáson, hogy az Auchan-körforgalom átépítésével kapcsoltban azon dolgozik a NIF Zrt, hogy mielőbb kiírhassa a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárást. 

Ez szerepel is a közbeszerzési tervükben és bíznak abban, hogy nyár elején ki is tudják írni - tájékoztatta a hallgatóságot Neumayer Ágnes az Építési és Közlekedési Minisztérium osztályvezetője. Nemrégiben az önkormányzat és a nagyobb ipari cégek közösen kérték a Minisztériumtól a körforgalom bővítési tervének mielőbbi kivitelezését.

Székesfehérvári fejlesztések, aktualitások címmel Nagy Zsolt a Polgármesteri Hivatal Közlekedési Irodájának vezetője tartott előadást. Örömmel számolt be arról, hogy a déli összekötő út műszaki átadás-átvétel jegyzőkönyvét a pénteki napon aláírták a kivitelezővel. „Bízunk abban, hogy április közepe táján a forgalomba helyezési engedélyt is megkapja az út.”

A folyamatban lévő, és a város térségére is kiható fejlesztések közül kiemelte az Alba Aréna Budai - Nagyszombati új kereszteződésének kialakítását, ami összeköttetést biztosít a 7. sz. főút és 62. sz. (Seregélyesi) főút összekötésével. A kivitelező a tervek szerint még márciusban elkezdi a jelzőlámpás, négyágú csomópont kiépítését és azt nyár elejére szeretnék is befejezni.

A Móri út felújítása már elkezdődött és elhangzott, hogy a Szent Vendel utcai körforgalom kivitelezésére heteken belül közbeszerzést ír ki a város, hogy még idén befejeződhessen ennek az építése.

Helyi úthálózat idei feladatai közül kiemelte az Úrhidai úti bölcsődénél a gyalogátkelőhely létesítését, a Batthyány utcai gyalogos-átkelőhely építését, a Kelemen Béla – Hübner András utcai körforgalom és a Pozsonyi - Zsolnai körforgalom kiépítését, továbbá a Rákóczi úti négyemeletesek mögött a Gáz utcai garázssor felújítását.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek