1 évnél régebbi cikk

Egyre több a szabadtéri tűz Fejérben
Fehérvár Médiacentrum fotója
Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Egyre több a szabadtéri tűz Fejérben

Március 1-je óta már 36 alkalommal keletkezett tűz a szabadban Fejér vármegyében.

Március 1-jén nádas gyulladt ki a mányi horgásztónál. A bicskei önkormányzati tűzoltók gyors beavatkozásukkal megakadályozták, hogy a gócokban égő tűz a közeli fenyves és akácos felé terjedjen. A lápos területen körülbelül másfél hektár nádas égett le.

Március 13-án délelőtt növényi hulladék égetése közben terjedtek tovább a lángok a hirtelen feltámadt szélben Bakonycsernyén. A tűzben három hektáron rét és bozótos égett. A lángokat a székesfehérvári hivatásos és a móri önkormányzati tűzoltók vízsugárral és kéziszerszámokkal fojtották el. Személyi sérülés nem történt - írja a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Ha valaki a saját kertjében, a szőlőjében, a telkén az összegyűjtött száraz növényeket el szeretné égetni, azt csak akkor teheti meg, ha az adott településnek van erről szóló önkormányzati rendelete. Az összegyűjtött zöldhulladékot kizárólag az önkormányzati rendeletben meghatározott időben szabad elégetni.

Nem minden önkormányzat engedi ezt.

Ahol az önkormányzat nem alkotott erről rendeletet, ott tilos a zöldhulladék-égetés, Székesfehérváron is az.

Az önkormányzati rendelet csak az összegyűjtött zöldhulladék elégetésére vonatkozik, tarlót, nádast égetni tilos.

Tűzvédelmi szempontból biztonságosabb komposztálni vagy elszállíttatni a zöldhulladékot. Ha valaki mindenképp égetéssel szeretne megszabadulni a zöldhulladéktól, az alábbiakra figyeljen:
•    A tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni.
•    Legyen oltóvíz a közelben.
•    Legyen kéznél egy szerszám, amivel kordában lehet tartani a tüzet.
•    Ha feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni.
•    Csak akkora tüzet szabad gyújtani, amekkorát el is tudunk oltani.

A szabadtéri tüzek gyakori kiváltó oka az eldobott, még parázsló cigarettacsikk. A tüzek megelőzése és a természet védelme érdekében a csikkeket gyűjtsük össze. Tábortüzet csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad gyújtani és csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek