1 évnél régebbi cikk

Szekcióülésekkel folytatódott a három napos program, Székesfehérvár ad otthont az Országos Diákparlamentnek
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Szekcióülésekkel folytatódott a három napos program, Székesfehérvár ad otthont az Országos Diákparlamentnek

Több mint száz fiatal ülésezik városunkban a hétvégén. Pénteken kezdődött és vasárnapig tart Székesfehérváron a XI. Országos Diákparlament. A fiatalok szombaton szekcióüléseken folytatták az érdekegyeztető munkát, szabadidejükben pedig a Sóstó Természetvédelmi Területre látogattak ki.

Az Országos Diákparlamentnek negyedik alkalommal ad otthont Székesfehérvár. Idén 120 általános és középiskolás  fiatal érkezett az eseményre.

Az 1990-ben alakult Országos Diákparlament a fiatalok legfontosabb, legitim érdekképviseleti fóruma, ahol a köznevelést és a diákéletet érintő fontos kérdésekről, feladatokról egyeztetnek a résztvevők, és fogalmazzák meg javaslataikat az oktatási döntéshozók számára. Az ODP célja, hogy az iskolásokat bevonja a közügyekbe, és segítse őket abban, hogy megismerjék a demokratikus döntéshozatal folyamatát.

A hagyományoknak megfelelően idén is Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte a városba érkező fiatalságot a Nemes Nagy Ágnes Kollégium előtt.

A résztvevő diákküldöttek ezt követően közösen sétáltak át az Országos Diákparlament helyszínére, a MOL Aréna Sóstóba, ahol a házigazda város, Székesfehérvár polgármestere köszöntötte őket. Cser-Palkovics András polgármester úgy fogalmazott, a közösségért tenni és azt képviselni mindig nagy megtiszteltetés és felelősség, az ODP-küldöttek pedig ennek tudatában érkeztek a városba. Hozzátette, folyamatosan tartják a kapcsolatot a helyi diáksággal, de mindig jó, ha máshonnan érkező fiatalok is elmondják tapasztalataikat, véleményüket.

„A diákság mindig arra használja ezt a kiváló eseményt, hogy az oktatási kormányzat számára újabb feladatokat és lehetőségeket határozzon meg” – fogalmazott Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár. Kiemelte, hogy a diákok észrevételeit mindig fontosnak tartják, éppen ezért a két diákparlament közötti időszakban az Országos Diáktanáccsal közösen dolgoznak azon, hogy ezeket megvalósítsák.

Csüri Bence, a Székesfehérvári Diáktanács 2021-ben megválasztott elnöke elmondta, hogy sokféle javaslattal érkeznek a küldöttek, többek között a pandémiás időszak tapasztalatait is szeretnék megbeszélni. A Székesfehérvári Diáktanács munkája a hétvége folyamán kulcsfontosságú, közel harminc önkéntesükkel vesznek részt a diákok koordinálásában.

Az ODP vasárnap délelőtt plenáris üléssel zárul.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek