1 évnél régebbi cikk

Milyen végzettség kell egy rendezvényszervezői álláshoz?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pixabay
Milyen végzettség kell egy rendezvényszervezői álláshoz?

A rendezvényszervező szakma az egyik legnépszerűbb a fiatalok körében, hiszen számos utazással, szórakozással jár, ugyanakkor nagyon jó arra is, hogy valaki bővítse a kapcsolati hálóját. S bár vannak nehézségei is a rendezvényszervezésnek, sokakat ez sem tántorít el. De vajon milyen papírral lehet valaki rendezvényszervező?

A gyakorlat számít

Térjünk is rögtön a lényegre: jelenleg nem kell semmilyen speciális bizonyítvány vagy oklevél ahhoz, hogy valaki rendezvényszervező lehessen, annál többet számít viszont a gyakorlat. Ám az alapvető elméleti dolgokkal azért illik tisztában lenni, ezért ajánlott egy olyan akkreditált rendezvényszervező tanfolyam elvégzése, amelyet a MOE Rendezvényakadémia is indít rendszeresen.

Mivel ők együttműködnek a felnőttképzési államigazgatási szervekkel, a tanfolyamuk végén tanúsítvány szerezhető, amely jó belépő lehet egy állásinterjún. A papír azonban nem minden, sokkal fontosabb, hogy a jelölt rendelkezzen olyan tulajdonságokkal, amelyek alkalmassá teszik őt a feladat elvégzésére.

Egy gyakorlatorientált képzés keretein belül az is szerezhet tapasztalatot, aki eddig nem gyakornokoskodott vagy nem önkénteskedett még rendezvényeken. Ezért is hasznos a MOE Rendezvényakadémia kurzusa, mert ott a hallgatók gyakran kapnak lehetőséget arra, hogy nagyobb rendezvényeken segédkezzenek.

Milyen skillek szükségesek a sikerhez?

Ahhoz, hogy valaki a szakmájában jó legyen, profi módon kell értenie ahhoz is, amiben mások nem annyira jeleskednek. Ez biztos sikerhez vezet. Egy jó rendezvényszervezőnek széles körű tudásra van szüksége, és sok olyan személyes tulajdonságra is, amellyel nem rendelkezik mindenki. Lássuk, melyek ezek:

  • rugalmasság
  • jó problémamegoldó képesség
  • kitartás, türelem
  • jó kommunikációs képesség
  • kreativitás
  • precizitás

A munkavégzéshez elengedhetetlenek az alábbi feltételek is: angol nyelvtudás, vezetői engedély megléte, adminisztrációs feladatokban való jártasság, számítástechnikai ismeretek. Ezek mindegyike megtanulható, fejleszthető, gyakorlással még magasabb szinten művelhető.

A rendezvényszervezőknek eléggé összetett feladataik vannak. Van, hogy helyszínt kell keresniük a következő eseményhez, van, hogy pályázatot kell írniuk, de előfordul az is, hogy a rendezvényen nekik kell beszélgetniük az egyik külföldi díszvendéggel. Az ilyen helyzetek miatt szükségesek a fenti képességek.

Hogyan szerezhet valaki tapasztalatot?

Amit a senior rendezvényszervezők tanácsolnak, az a következő: ragadj meg minden lehetőséget arra, hogy részt vegyél rendezvényeken segítőként. Vállalhatsz hoszteszkedést, lehetsz ruhatáros, felszolgáló, hangosító, de akár jelentkezhetsz asszisztensnek is. A segítségnek mindenki örül.

Egy a fontos: szerezz gyakorlatot! Nem szabad megriadni az önkénteskedéstől. Még jobb, ha emellett egy tanfolyamot is elvégzel, és a protokoll ismereteket is elsajátítod. Egy idő után profi rendezvényszervező lehet így belőled.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek