1 évnél régebbi cikk

Mire figyelj, ha már régóta nem ültél motoron?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pixabay/Milennia
Mire figyelj, ha már régóta nem ültél motoron?

A motorozás egy nagyon különleges élmény, így nem is csoda, hogy sokan kedvet kapnak ahhoz, hogy megszerezzék rá a jogosítványt, utána pedig rendszeresen motorra pattanjanak. Ugyanakkor sok esetben előfordul, hogy a kezdeti nagy lelkesedés alábbhagy, a motor pedig hosszú hónapokra vagy akár évekre a garázsba kerül.

Ez persze nem azt jelenti, hogy soha többet nem nézünk felé, hiszen bármikor visszatérhet a kedvünk ahhoz, hogy motorral szeljük az utakat. Ilyenkor azonban nagyon óvatosnak kell lennünk, és nem árt odafigyelnünk néhány dologra. Hogy pontosan mire is gondolunk, azt most ki is fejtjük, tarts velünk!

Végezz el egy motoros vezetéstechnikai képzést!

Ha sok idő kimarad, és akár hetekig, hónapokig vagy esetleg évekig nem ülsz motorra, akkor bizony alaposan kijössz a gyakorlatból. Erre a problémára remek megoldást jelent, ha elvégzed a BD Autósiskola Pécs városában is induló motoros képzését.

Ez kifejezetten olyanoknak ad lehetőséget a gyakorlásra, akik kevés tapasztalattal rendelkeznek a motorozás terén, vagy akik ugyan tapasztaltak, de már rég nem használták a járgányukat.

A tréning két részből áll: az első magába foglalja a biztonságos motorkezelést, valamint az intenzív fékezéssel és a vészkikerüléssel kapcsolatos ismeretek felelevenítését, a második részben pedig sor kerül a távvezetésre.

Vezess óvatosan!

Lehet, hogy annak idején profi motoros voltál, de mindenképp figyelembe kell venni azt a tényt, hogy a kihagyott idő alatt a tudás minden esetben megkopik, és a feledés homályába veszik a gyakorlati tapasztalat is. 

Ne aggódj, ez nem azt jelenti, hogy mindent elölről kell kezdened! Erre legfeljebb csak akkor van szükség, ha valóban sok idő, akár több évtized is kimaradt az utolsó motorozásod óta. Ha azonban nem erről van szó, akkor hamar vissza fog jönni minden, amit egyszer már megtanultál, elsajátítottál.

Addig is vezess lassan, óvatosan, és semmiképp se száguldással kezdd! Érdemes a városon belül maradni, vagy egy olyan helyre menni, amit már jól ismersz, és nem árt, ha hívsz magaddal valakit, így ugyanis sokkal biztonságosabb lesz a gyakorlás.

Ellenőrizd a motorodat és a felszerelésedet!

Mindemellett rendkívül fontos az is, hogy alaposan leellenőrizd a motorod állapotát, különös tekintettel az akkumulátorra és az abroncsokra. Ha szükség van rá, akkor töltsd fel az akksit, fújd fel vagy cseréld ki a gumikat! És persze a motoros felszerelésedre sem árt vetni néhány pillantást, hogy egyáltalán jó-e még rád, illetve megfelelő állapotban vannak-e ahhoz, hogy használhasd őket.

Láthatod, hogy van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni, mielőtt újra beleveted magad a motorozásba. Ha bizonytalannak érzed magad, akkor mindenképp jó ötlet a motoros vezetéstechnikai képzés elvégzése, hiszen felelevenítheted a tudásodat, és ismét formába kerülhetsz.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek