1 évnél régebbi cikk

 XIII. Fehérvári Versünnep: Farkas Angéla nyerte a döntőt
·KultVersünnep·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
 XIII. Fehérvári Versünnep: Farkas Angéla nyerte a döntőt
·KultVersünnep·Utolsó frissítés: undefined

Tizenketten léptek fel a XIII. Fehérvári Versünnepen, melyet Farkas Angéla nyert meg az idei évben. Második helyen Török Laura, a harmadik helyen Tóth Marietta Júlia végzett. A SZÉPHŐ különdíját Borbély Levente Miklós kapta, míg Bódizs Boróka Ajsa vehette át a  Lukácsy József-emlékdíjat.

Az irodalom, a versek, a költészet és a tehetség került középpontba ma délelőtt Székesfehérváron. Keller János színművész, a Fehérvári Versünnep házigazdája  Ady Endre a Tűz csiholója című versének néhány sorával köszöntötte a döntő résztvevőit, vendégeit. Úgy fogalmazott, hogy talán nem is lehetne jobban megfogalmazni, hogy a most színpadra álló fiatalok, mennyire fontos értéket képviselnek: bátrak, színpadra állnak és a magyar költészettel, a versekkel foglalkoznak.

A Versünnepre idén 27 fiatal jelentkezett. A március közepén rendezett elődöntőből 12 fiatal jutott tovább a döntőbe. 

„A székesfehérvári kulturális és közösségi életben a tavasz mindig a Versünneppel kezdődik. A verseny fiataljai adják az év első, meghatározó közösségi élményét, amely a hosszú évek alatt mozgalommá vált, köszönhetően a verseny megálmodóinak és támogatóinak.” – fogalmazott köszöntőjében dr. Cser-Palkovics András polgármester. Hozzátette, a fiatalok ügyesek, értik a világ kihívásait, van véleményük, szeretik a költészetet, az irodalmat, olvasnak, és ha kell, ezt elő is adják. A döntősök egységes színvonalat képviselnek, tanítanak és nevelnek azzal a tekintéllyel, amivel joggal és okkal rendelkeznek.

Cser-Palkovics András köszönetét fejezte ki a Fehérvár Médiacentrumnak, a támogatóknak, valamennyi segítőnek és a Vörösmarty Színház mentoráló művészeinek. A Vörösmarty Színház színművészei kilenc éve segítik a Fehérvári Versünnep döntőseit mentorként. A most döntőbe jutott tizenkét középiskolás felkészítését is támogatták.

Andrássy Máté segítette Galovics Luca és Szücs Boglárka felkészülését. Imre Krisztián mentoráltja Tóth Marietta Júlia, valamint Szabó Gergő volt. Juhász Illés ezúttal Borbély Bálint Istvánt és Tóth Ádámot segítette. Kelemen István szintén két fiatal felkészülését támogatta munkájával: Bódizs Boróka Ajsáét, valamint Farkas Angéláét. Kozáry Ferenc segítette Vargha Villő Virág és Béres Róza felkészülését, Molnár G. Nóra pedig Borbély Levente Miklós és Török Laura mentoraként vett részt a programban.  

A döntősök Weöres Sándor, Márai Sándor, Faludy György, Kosztolányi Dezső, Nemes Nagy Ágnes, Karinthy Frigyes, Tóth Árpád, Alekszandr Puskin, Petőfi Sándor, Sík Sándor, Arany János és Csokonai Vitéz Mihály egy-egy költeményét mondták el, a szavalatok után a zsűri értékelte a produkciókat. 

A zsűri elnöke Kubik Anna Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész volt. Tagjai közé tartozott: Závodszky Noémi színművész, a Vörösmarty Színház tagja, Farkas Eszter pedagógus, a Székesfehérvári Egyházmegye képviseletében, Bobory Zoltán költő, író, előadóművész, a Vörösmarty Társaság elnöke, valamint a Fehérvár Médiacentrum képviseletében Vakler Lajos Penna Regia díjas-újságíró.

Kubik Anna zsűrielnök a hagyományokhoz hűen a díjátadó előtt összegezte a szerepléseket s az idei év tapasztalatait. Köszönetét fejezte ki a városnak, az Egyházmegyének, a Médiacentrumnak és mindenkinek, aki lehetővé tette a fiatalok szereplését, fejlesztését és tanítását.

 „Ma valamennyi versmondó a lelkét nyitogatta! Fontos ez, mert ma ez hiányzik leginkább a világból! A versek ma a megértésről, a tiszteletadásról és a lelkünk kinyitásáról szóltak. Az az ember, aki erre képes, nem fog háborúzni, nem fog fegyvert fogni, mert megérti a másik ember sérelmét, baját. Ha ez lenne, akkor egy békésebb és jobb jövő felé haladnánk.” – mondta Kubik Anna

A zsűri elnöke azt is hangsúlyozta, hogy a művészet felséges célja és értelme egymás megértése. Ezen belül a versmondás különös, szép helyet foglal el. Idén is nehéz volt dönteni a helyezéseket illetően, de a Verstáborral mindenki nyer, hiszen ebből senki nem marad ki. 

A XIII. Fehérvári Versünnepet Farkas Angéla, a Vasvári Pál Gimnázium tanulója nyerte. Szenvedélye a színház és a tánc, hat éve táncol, idén a Vörösmarty Színház két előadásában is lehetősége adódott szerepelni. A Versünnep korábbi szereplőitől hallott pozitív tapasztalatok, a fejlődés lehetősége miatt jelentkezett a versenyre. A fődíjat Kubik Anna és Cser-Palkovics András adta át. 

A Versünnep második helyezettje Török Laura, a Vasvári Pál Gimnázium diákja lett. A Székesfehérvári Egyházmegye képviseltében Tornyai Gábor plébános adta át a díjat.

A harmadik helyen Tóth Marietta Júlia, a Ciszterci Szent István Gimnázium tanulója végzett, aki Pokrovenszki Krisztiántól, a Szent István Király Múzeum főigazgatójától vette át a díjat. 

A SZÉPHŐ Zrt. különdíját Borbély Levente Miklós, a Ciszterci Szent István Gimnázium diákja kapta, melyet Szauter Ákos vezérigazgató adott át a fiatalnak. 

A Fehérvári Versünnep egyik különdíját hagyományosan a szervező Fehérvár Médiacentrum ajánlja fel és ítéli oda a szerkesztőség munkatársai által kiválasztott versenyzőnek. Az idei, XIII. Fehérvári Versünneptől kezdve a társaság a tavaly elhunyt író, kultúraszervező és mecénás emléke előtt tisztelegve a különdíjat Lukácsy József-emlékdíjnak nevezi el. Az elismerést dr. Lukácsy József özvegye, dr. Őry Éva és  Hagymásy András adta át Bódizs Boróka Ajsának, a Vasvári Pál Gimnázium diákjának.

Minden döntős részvételt nyert a Székelyföldi Varga Sándor Verstáborba. A meghívó leveleket Mihályi Magdolna adta át az eredményhirdetést követően. 

A Versünnepet Hagymásy András, a Fehérvár Médiacentrum ügyvezetője zárta. „Sok szép vers és nagyon értékes bírálatok hangzottak el ma. Nagyon jó, amikor verseket hallunk, de majdnem ilyen jó a versek között a csend is!” – fogalmazott. Szervezőként köszönetét fejezte ki a kiemelt támogatóknak és minden együttműködő partnernek a XIII. Fehérvári Versünnep megvalósításáért.

A Fehérvár Médiacentrum társadalmi felelősségvállalási programjának fontos alappillére a Fehérvári Versünnep, melyet Székesfehérvár Önkormányzatával, a Székesfehérvári Egyházmegyével, valamint a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házzal együttműködésben immár 13. alkalommal szerveztek meg.

A Fehérvár Televízió április 20-án 19 óra 20 perckor tűzi műsorára a XIII. Fehérvári Versünnep döntőjét, ezt követően pedig a Youtube-csatornánkra is felkerül a közvetítés felvétele.  

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek