2 évnél régebbi cikk

A Fehérvári Versünnep varázslatos kisfilmjével emelünk kalapot a költészet napja előtt
·IrodalomVersünnep·Utolsó frissítés: undefined
A Fehérvári Versünnep varázslatos kisfilmjével emelünk kalapot a költészet napja előtt
·IrodalomVersünnep·Utolsó frissítés: undefined

A magyar költészet napja örömére nézzétek meg a Fehérvári Versünnep 10. évfordulós gálájára készült kisfilmet.

A magyar költészet napját 1964 óta minden évben József Attila születésnapján, április 11-én ünneplik. Ebből az alkalomból irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, író-olvasó találkozókkal tisztelegnek a magyar líra előtt. A rendezvényeken klasszikus és kortárs költők versei egyaránt szerepelnek, gyakran diákok, vagy éppen a ma is élő szerzők tolmácsolják a költeményeket.

Persze a koronavírus a költészet napjára is hatással van, így a különböző események helyett ezúttal a szabadban vagy online térben lesz lehetőség a költészet ünneplésére.

Székesfehérváron például a szabadba költöznek a versek, így számos helyszínen - többek között a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ tóparti épületén, az Öreghegyi Közösségi Ház lépcsőjén, a Közösségi Központ Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvar utcafrontján, a Királykút Emlékház előtti tér kőszegélyén, valamint a Kisfaludi Közösségi Ház ablakain - találhatók meg.

A kiállítás belvárosi helyszíne ezúttal is a Fő utca, a Városház tér és a Liszt Ferenc utca.

A szabadban olvasható, ismert és kevésbé ismert versek és versrészletek több évszázadot ölelnek át: Petőfi Sándor és Szendrey Júlia romantikus sorai éppúgy megtalálhatóak köztük, mint Ady Endre, Radnóti Miklós vagy Kosztolányi Dezső gondolatai. Az ünnepre választott költők között van többek között Fodor Ákos, Tóth Krisztina, Csukás István, Weöres Sándor, Dsida Jenő, Kányádi Sándor, Varró Dániel és Nádasdy Ádám, de Bródy János sorai is felbukkannak a hónap végéig látható kiállításban.

Vagy akár megemlékezhettek egy csodálatos kisfilmmel is, amely a Fehérvári Versünnep 10. évfordulós gálájára készült, és az irodalom csodákkal teli világába kalauzol el.

(Forrás: Wikipédia, ÖKK)

Borítókép: Fehérvár TV
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek