1 évnél régebbi cikk

Újra Floraliára várják az érdeklődőket Gorsiumban
·KultGorsium·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Molnár Artúr/szekesfehervar.hu
Újra Floraliára várják az érdeklődőket Gorsiumban
·KultGorsium·Utolsó frissítés: undefined

Az ókori Róma egyik leglátványosabb eseményét, Flora istennő tiszteletére rendezett pompás ünnepségek hagyományát őrzi és eleveníti meg hosszú évtizedek óta a Floralia, amely idén április 29-én és 30-án várja a látogatókat a Gorsium Régészeti Parkban. 

Székesfehérvár büszkesége, a 2015-ben újjáépült táci régészeti park Közép-Európa legnagyobb régészeti parkja, ahol a 28 hektáros terület 6 hektárján mutatják be Gorsium római kori település eddig feltárt régészeti emlékeit, ami egész évben várja a látogatókat. A park minden évben különleges időutazásra hívja a vendégeket: a tavaszköszöntő ünnep, a Floralia minden korosztálynak kínál látnivalót.

Gorsium hazánk egyik legjelentősebb római kori emléke, mely távol fekszik a mai civilizációtól, így lehetőség nyílik az ókori élet élményszerű, attraktív bemutatására. Róth Péter alpolgármester a Floralia sajtótájékoztatóján minden fehérvárit és városkörnyéki érdeklődőt arra buzdított, látogasson ki a rendezvényre, melynek Közép-Európa legnagyobb régészeti parkja ad otthont. „Gorsium önmagában is egy csoda, hiszen azon túl, hogy régészeti tér, egy évről évre szépülő, rendezett park is” – fogalmazott Róth Péter, arra is felhívva a figyelmet, hogy az első ízben rendeznek fogatversenyt is, ami látványában a Ben Hur-filmek világát is megidézi a látogatóknak. 

A jeles eseményhez kapcsolódóan idén is számos izgalmas és érdekes programelemmel készült a Szent István Király Múzeum és rengeteg hagyományőrző, hogy életre keltse az ókori Római Birodalom hangulatát.  "Miután a Floralián a késő Római Birodalom látványa elevenedik meg, a látogatók új jelmezekkel és díszletekkel találkozhatnak, valamint Hadrianus helyett mindkét napon Diocletianus császár vonul be" – fogalmazott Pokrovenszki Krisztián a múzeum főigazgatója.

A szokásos programelemek persze ugyanúgy megjelennek a tavaszköszöntőn, így idén is lesz színdarab, melyet Matuz János külön erre az alkalomra rendezett, Gorsiumi csetepaté: a provincia ajándéka Diocletianusnak címmel. Ilyen léptékű késő-római kori hagyományőrző fesztivál még nem volt hazánkban. 

"Régen ez a fesztivál egy „protest-esemény” volt, a múzeumi dolgozók így tiltakoztak a május elseje megünneplése ellen" – idézte fel a tavaszköszöntő kezdeteit négy évtizeddel ezelőtti történetét Belényesy Károly, a Szent István Király Múzeum szakmai igazgatója. Később a tiltakozás örömünnepé vált, mellyel minden évben a Római Birodalom emléke előtt tisztelegnek a szervezők. Belényesy Károly arról is beszélt, hogy  szakemberekként nem csak őrei a múzeumi tárgyaknak, hiszen számukra is nagy élmény, amikor ezeket saját környezetükben, használatban tudják bemutatni.

A római kori kultúrát, szokásokat hagyományőrző csapatok ismertetik meg a látogatókkal, fegyverbemutatók és interaktív foglalkozások is várják a családokat. A múzeumpedagógusok izgalmas, ókori témájú játékokkal készülnek a gyermekek számára. A tavaszköszöntő ünnepen tanúi lehetünk a gladiátorok küzdelmének, a római légiók csatáinak is.

Az idei év különlegessége lesz a fogathajtó verseny, melyet első alkalommal rendeznek meg Gorsiumban. Ezt az igazán látványos programot minkét napon 14 órai kezdettel láthatják majd az érdeklődők. "A pályát az aquincumi kapu előterében alakítjuk ki, miután ezen a területen szabályos, korabeli méretben lehet azt kivitelezni"– fogalmazott Kovács Loránd Olivér, a Gorsium Régészeti Park szakmai vezetője. A korabeli mintára elkészített fogatok Szombathelyről érkeznek Tácra, a versenyzők között pedig két Fejér vármegyei hajtó is helyet kapott. 

A jegyértékesítés a mai nappal elindul. Az érdeklődők a Hetedhét Játékmúzeumban és a Tourinform Irodán vásárolhatják meg a belépőket. Ezúttal is lesz buszjárat Gorsiumba. Április 29-én és Április 30-án is Székesfehérvárról reggel 9.30 órakor és 11.00 órakor indul a busz az autóbusz-pályaudvaron található taxis megállóból. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek