2 évnél régebbi cikk

Új színpaddal és ingyenes koncerttel indul nyári idény Gorsiumban
·SzínházGorsium·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Új színpaddal és ingyenes koncerttel indul nyári idény Gorsiumban
·SzínházGorsium·Utolsó frissítés: undefined

Felavatták a Hadrianus-színpadot és a megújult nézőteret a Gorsium Régészeti Parkban Tácon.

Egy igazi római életében fontos szerepet töltött be a színház. Ezt az antik hagyományt elevenítették fel a Gorsium Régészeti Parkban.

Korszerű színpad antik környezetben

20 millió forintot nyert az EMMI pályázatán a Szent István Király Múzeum, amiből nyárra elkészült Gorsiumban az új szabadtéri színpad korszerű színpadtechnikával. A fejlesztés a korábban megkezdett fejlesztések folytatását is jelenti, tavaly nyáron megújult a Gorsium Régészeti Park színházának nézőtere is: a római korhoz hű vörösfenyő és borovi fenyő keresztezéséből készült padokat alakítottak ki. 

Vargha Tamás országgyűlési képviselő felidézte, hogy 1977-ben a gorsiumi nyári színházban kezdte munkáját érettségi után Karinthy Márton Kossuth-díjas író, rendező asszisztenseként, ekkor kezdődött el a gorsiumi nyári játékok hosszú történelme is. Az idei év munkája eredményeként a színpad korszerű hangtechnikával, fénytechnikával felszerelve várja ezentúl a közönséget. 

Kapcsolódó
Római kori hajót építenek Gorsiumban - videóval!

Egy eredeti méretű, római korabeli hajó készül a Gorsium Régészeti Parkban. Az építkezés során egy kilenc méter hosszú folyami őrnaszád épül meg, amihez hasonlók közlekedtek egykor a Sárvízen.

Róth Péter alpolgármester köszönetet mondott az összefogásért, amelynek segítségével létre jöhetett a Hadrianus-színpad, kiemelve a kormányzati támogatást, a civilek önkéntes munkáját és azt az elkötelezettséget is, ami a kultúra megőrzéséért és továbbadásáért nyilvánult meg. 

Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum igazgatója az avatáson kiemelte, hogy a múzeum régi álma válik valóra a színpad megújulásával, hiszen több éve tervezték ezt a fejlesztést.

Ki volt Hadrianus?

Hadrianus a második század elején Alsó-Pannonia helytartója, később pedig császár volt, ugyanakkor műkedvelő építészként valószínűleg részt vett a Gorsiumi építkezésekben tervezőként is. Az ő idejében épült a vízkutakkal fémjelzett épületkomplexum is. Hozzátette, hogy az ókorban is helyet adhatott színházi játékoknak Gorsium területe, ezt később a régészeti park is célul tűzte ki, most pedig ez a folyamat csúcsosodott ki az új színpad átadásával.

Programok a Hadrianus-színpadon

A pénteki megnyitó után 21 órától a Pocsai Kriszta Quartet ad ingyenes koncertet. Programból a későbbiekben sem lesz hiány. Július 27-30 között az új Hadrianus-színpadon elevenedik meg a Grund, hiszen a Vörösmarty Színház itt adja elő A Pál utcai fiúk című darabját.

Kapcsolódó
Különleges esküvő: római kori ceremónia a Gorsiumban

Fontos pillanat az ember életében, amikor megtalálja a társát, és eljön a nagy nap, amikor egymásnak örök hűséget fogadnak. Sokan igyekeznek ezt még emlékezetesebbé tenni. Nemrégiben egy időutazásnak lehettünk a részesei, hiszen a Gorsium Régészeti Parkban egy római kori esküvői szertartást tartottak. A látogatók nem is sejtették, hogy a ligetben nem egy hagyományőrző bemutató zajlik, hanem egy valóságos ceremónia! A Helyek, ahol még nem jártál című sorozatunk visszaröpít minket az időben.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek