2 évnél régebbi cikk

A Gorsium 1966-os feltárásáról készült képek kerültek fel a Fortepanra
·KultGorsium·Utolsó frissítés: undefined
A Gorsium 1966-os feltárásáról készült képek kerültek fel a Fortepanra
·KultGorsium·Utolsó frissítés: undefined

2700 jórészt családi, amatőr felvétel került fel a napokban a Fortepanra - köztük a Gorsium 1966-os feltárásáról is több fotó, illetve egy székesfehérvári kép az 1980-as Fő utcáról.

Húsz adományozó negatívjaiból kerültek ki a Fortepanra most feltöltött fényképek - tette közzé Magyarország szabad felhasználású, közösségi fotóarchívum oldala, ahol több mint százezer archív fényképet böngészhetünk és tölthetünk le.

"2700 jelentős fotót a jelentéktelen pillanatokról" - írják a most felkerült fotósorozat kapcsán, amelyben többek olyan kincsekre bukkanhatunk, mint a táci Gorsium 1966-os feltárásakor készült felvételek.

A többnyire családi, amatőr fotók 1900-tól egészen 1990-ig villantják fel a drámai-megunhatatlan XX. századot: a Gödöllői Királyi Kastély főépületét a belső udvar felől 1900-ból, 1952-ben Mátraházán a Honvéd tiszti üdülő parkolójába érkezőket, a kilátást a veszprémi Tűztoronyból 1958-ban, illetve ugyancsak ebből az évből a dunaújvárosi, vagyis ahogy akkor hívták, Sztálinvárosi Dunai Vasmű főbejáratához érkezőket, egy 1974-es május 1-i felvonulást Esztergomból, a győri Kis-Duna Áruházat 1976-ből. 

A magyarországi, illetve külföldi képek között most csak egyetlen - dedikáltan - székesfehérvári bújik meg: Mezey András hangulatos felvétele az 1980-as Fő utcát mutatja egy napsütéses tavaszi napon.

A székesfehérvári Fő utca, háttérben a Szent Imre-templom tornya

Fortepan / Mezey András

Az újonnan feltöltött 2700 képet ide kattintva tudjátok végignézni.

Borítókép: Fortepan / Hunyady József
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek