3 évnél régebbi cikk

Utcaszínház helyett tévéjáték lesz október 23-án
·Színháztévé·Utolsó frissítés: undefined
Utcaszínház helyett tévéjáték lesz október 23-án
·Színháztévé·Utolsó frissítés: undefined

Idén a járványhelyzet miatt elmarad a hagyományos október 23-i utcaszínházi bemutató. Helyette született meg a Szemek című tévéjáték, amely ebben az évben is az 1956-ból fennmaradt fehérvári dokumentumokra épül.

A film főszereplői a Kodolányi János Gimnázium diákjai. Mellettük felnőtt szereplők is játszanak a produkcióban, amelyet Matuz János, a Fehérvári Programszervező Kft. művészeti intendánsa írt és rendezett.

A filmet október 23-án, pénteken 19.20 órai kezdettel láthatják a nézők a Fehérvár Televízióban, amelynek munkatársai is közreműködtek a tévéjáték elkészítésében.

Idén kimarad az élő, és éltető közeg, hiszen most a járványhelyzet miatt nem lehet a színpadon az elnémult harang mellett játszanunk. Eredetileg színpadra írtam ezt az előadást, de menet közben az élet átszerkesztette, így lett belőle egy tévéjáték. Ez az első ’56-os tévéjáték, amit diákokkal forgattunk Székesfehérváron” – mondta el az fmc.hu-nak Matuz János, a tévéjáték írója és rendezője.

A művész hozzátette: nagyon nagy munka áll a kodolányisok mögött, hiszen most két színjátszó csapatot kellett összehangolni, más-más korosztályból.

Míg korábban a diákoknak szeptembertől egészen október 23-ig tartott a próbafolyamat, most október elején már magát az előadást, vagyis a jelenetek felvételét kellett befejezniük.

A Zichy ligetben az utolsó jelenetet október 9-én rögzítette pénteken délután a Fehérvár TV stábja, most pedig kezdődhet az utómunka.

A végeredményt, vagyis a kodolányisok Szemek című tévéjátékát, október 23-án 19:20-kor láthatjuk majd a Fehérvár Televízióban, és persze online is!

A rendező által a doku-ballada műfajába sorolt darabban szereplő figurák közül többen is létező személyek, a forradalom helyi eseményeinek tragikus sorsú alakjai, akik több életkorban is megjelennek az alkotásban: általános iskolás, majd középiskolás diákként és pályakezdő szakmunkásként is láthatjuk őket a 64 évvel ezelőtti történéseket megidéző alkotásban.

Ahogyan az már hagyomány a városban, most is egy fehérvári középiskola adta a szereplőgárda többségét: ebben az évben a Kodolányi János Gimnázium diákjaival dolgozott együtt Matuz János. A diákok mellett felnőtt szereplőket (többek között az iskola pedagógusát, az önkormányzat munkatársát, a Szabad Színház tagjait és a Programszervező Kft. munkatársait) is láthatunk a produkcióban.

Érdekesség, hogy a filmben megjelenik az 1956-os események egyik résztvevője, Sinka Jenő is, akit a forradalom utáni megtorlás idején diákként ítéltek börtönbüntetésre.

Az ő részvételével, valamint a forradalmi menet látványáról készülő jelenetet október 9-én, pénteken, az utolsó – sajtónyilvános – forgatási napon rögzítették a Zichy ligetben.

Borítókép: Simon Erika
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek