5 évnél régebbi cikk

Az október 23-i utcaszínházi előadás próbáján jártunk
·Színház1956·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Az október 23-i utcaszínházi előadás próbáján jártunk
·Színház1956·Utolsó frissítés: undefined

Az utcaszínházi előadások már szerves részei Székesfehérvár kulturális életének, októberben és márciusban. Idén is próbálják már az előadást Matuz János rendezésében, fehérvári fiatalok közreműködésével.

Miénk e föld! lesz a címe a 2018-as élethű múltidézésnek, melyben az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire, hőseire és áldozataira emlékeznek alkotók és nézők egyaránt. Az előadás Október 23-án, kedden 16 órakor kezdődik a Városház téren. A darabban diákszínjátszók, a Szabad Színház színészei és a Teleki Blanka Gimnázium kórusa is közreműködik, akik Auth Ágnes tanárnő vezetésével adnak zenei aláfestést a műsorhoz, a produkció zenei vezetője, Cserta Balázs szaxofonon is játszik majd, Szarka Andrea pedig orgonán.

„Ebben az évben a generációs fejlődés a fő vezérfonal. Arról a generációról szól, amely óvodás korában élte meg a második világháború végét, az iskolapadba ülve kezdte meg a világ titkainak megismerését, egy új és jobb kor, egy paradicsomi állapot elérésének reményében. Első szerelmeinek rügyezése egybeesett az önkényuralmi rendszer kiépülésével, és 1956-ban vált nagykorúvá, amikor fegyvert ragadott, hogy kivívja az ígért és vágyott szabadságot. Ezt a sajátos generációs eszmélést mutatják be fehérvári diákok, egy számos középiskolából verbuválódott csapat, amely fiatalos lendülettel, nyelvezettel, olykor humorral, olykor iróniával, máskor pedig elemi indulattal éli-énekli-játssza végig az ábrázolt alig egy évtizedet.” – mesélte el a sajtópróbán Matuz János író-rendező.

A szereplők között sok olyan ismerős arccal találkozhatunk akik a Versünnepen, a korábbi utcaszínházi előadásokban illetve a Vörösmarty Színház előadásain is láthattunk, mint például Ferenczy-Nagy Boglárka, Kneifel Nóra, és Jenei Márton. A produkció végén a fehérvári 21 Gramm Akusztik zenekar is játszik majd.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek