11 hónapnál régebbi cikk

Veszélyes a Google Chrome jelszókezelője?
Fehérvár Médiacentrum fotója
freepik.com
Veszélyes a Google Chrome jelszókezelője?

Jelszavaink biztonsága talán az online élet egyik legnagyobb kihívása. Sok van belőlük és ráadásul egyre gyakoribbak az olyan weboldalak, szolgáltatások, melyek esetében szükséges a rendszeres időközönkénti megújítás.

A sok jelszó kezelésében, észben tartásában azonban akad segítség. Létezik több, jobb és kevésbé jó jelszókezelő-alkalmazás, opcióként ott van például az asztali lapozós naptár hátsó oldala, mint gyakran használt analóg lehetőség. No és persze az egyik legkényelmesebb lehetőség a böngészőprogramok kényelmi funkciója, a jelszó automatikus mentése és annak a legközelebbi használat esetén történő automatikus kitöltése.

Azonban ennek a lehetőségnek vannak árnyoldalai is, már ha mi felhasználók nem vagyunk elég körültekintőek.

A böngészőben tárolt jelszavakhoz könnyű, de főleg nem túl nehéz hozzáférni. Ez sajnos a szükséges rossz ebben a lehetőségben. Valahol, valamit be kell áldozni annak érdekében, hogy a sok különféle jelszó használata ne legyen túl bonyolult. Pont ezt a biztonsági rést használhatják ki abban az esetben, ha valaki egy munkahelyen például odaülne a számítógépünk elé, és megpróbálna például a Google Chrome-ban tárolt jelszavainkban kutakodni. Amennyiben magát a számítógépet nem védjük jelszóval, és a Windowsba történő bejelentkezés egy kattintással is elérhető, úgy a böngészőben tárolt jelszavainkhoz is könnyűszerrel hozzáférhetnek. 

De hasonló a helyzet a sok átverős sztoriból is hallott távoli elérést biztosító alkalmazások telepítése esetén is. Ilyen programok telepítését, és az annak használatát lehetővé tevő kódok kiadását nem egyszer próbálják meg kiberbűnözők ellenünk felhasználni. A számítógépünk felett megszerzett (akaratunk ellenére történő) irányítás esetén is játszi egyszerűséggel olvashatják jelszavainkat a böngésző megfelelő beállítási oldalán.

Kapcsolódó
Hogyan kezeljük az évek során felgyülemlett online-jelszavainkat?

Egy hosszú, fárasztó, forró napon szembesültem azzal, hogy mennyire is függünk az online világban létező jelszavainktól. Történt ugyanis, hogy értesítést kaptam az ügyfélkapumra, melyet éppen akkor, fontos lett volna azonnal megnéznem. Persze hirtelen nem jutott eszembe a helyes megoldás.

Persze a jelszavak kezelésének vannak alapszabályai, melyet érdemes mindig szem előtt tartani, bármennyire is kényelmetlenek azok. Így például:

  • ne használjunk azonos jelszavakat;
  • jelszavaink legyenek több karakteresek, és tartalmazzanak különleges karaktereket, számokat, kis- és nagybetűket;
  • ne mentsük jelszavainkat böngészőprogramba (ha még is ezt tennénk, legalább a Windows belépéshez használjunk megbízható jelszót);
  • sok jelszó használata esetén érdemes megbízható jelszókezelő alkalmazást használni;
  • érdemes lehet a kétlépcsős azonosítás bekapcsolása azokon a felületeken, ahol ezt támogatják (lehet macerásabb, de sokkal biztonságosabb).
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek