12 hónapnál régebbi cikk

A textilfesték különleges felhasználási módjai
Fehérvár Médiacentrum fotója
birdo.hu
A textilfesték különleges felhasználási módjai

A textilfestéknek köszönhetően sok-sok egyedi holmit készíthetünk és biztosak lehetünk abban, hogy másnak nem lesznek ilyenek a birtokában. Érthető tehát, hogy egyre többen keressük a minőségi festékeket. De pontosan mire és hogyan használhatjuk fel ezeket? A következő cikkben egy kicsit közelebbről is megismerjük őket.

Tegyük színesebbé az életünket!

Néha kell egy kis színt vinni a szürke hétköznapokba, és ebben a Birdo Shop textilfesték kínálata is a segítségünkre lehet. De pontosan hogyan? Azt hiszem, a név eléggé árulkodó; textilek, különféle anyagok mintázására használhatjuk. 

Egyre több DIY-lakásdekorációs trenddel találkozunk, vagyis a saját készítésű lakásdekorációs kiegészítők valamiért most sokkal menőbbek, mint bármely más időszakban. A leggyakrabban terítők, párnahuzatok díszítésére vethetjük be ezeket a remek festékeket. Persze nem ez az egyetlen lehetőségünk.

Ha meguntuk a régi pólónkat, farmerünket, esetleg olyan folt került rá, amit nem tudunk kiszedni belőle, de nincs szívünk kidobni, akkor felújíthatjuk. Erre a célra szintén megfelel a textilfesték, ugyanakkor egyedi vászontáskákat szintén tervezhetünk. 

Mire jó a transzparens textilfesték?

A transzparens színek lehetővé teszik a mentést. Mi lenne, ha egyszerűen csak kijavítanánk a kopott foltokat, az elszíneződéseket? Figurákat, motívumokat és mutatós mintákat vihetünk fel a textilre. Akkor sem kell aggódnunk, ha nem éppen a rajzolás az erősségünk, ilyenkor bátran használjunk stencileket! 

Mi a helyzet a divatos pólókkal? A Tie Dye hatás eléréséhez szintén csak minőségi festékre lesz szükségünk. A batikolt ruhadarabok valahogy újra és újra a középpontba kerülnek, nem tudjuk megunni őket. 

A textilfesték használatáról röviden és tömören

A festés előtt öblítő nélkül mossuk ki a textilt, majd alaposan keverjük fel a festéket! Ha még nem használtunk ilyet, ajánlott egy próbafestéssel tesztelni a tudásunkat! Mindig a megfelelő méretű ecsettel dolgozzunk, ám ha úgy tartja kedvünk, az ujjainkat is használhatjuk. Amennyiben több színnel szeretnénk dolgozni, legyen mellettünk víz és minden színnek egy ecset!

A festendő anyag alá érdemes védőterítőt tenni! Persze előfordulhat, hogy véletlenül összekenünk valamit, ilyenkor gyorsan, még a száradás előtt le kell törölni a foltot! A festés után 24 óra a száradás ideje, csak ezután lehet fixálni a mintát. A legfontosabb, hogy ne érje közvetlen hőhatás! Vasaljuk át, de alacsony hőfokon, kifordítva a ruhadarabot! Ezután ezt ismételjük meg úgy is, hogy egy pamut anyagot is ráteszünk!

Az ugyancsak jó opció, ha egy-két órára kitesszük a napra száradni, illetve ha hajszárítóval szárítjuk meg a textilt, bár ez utóbb említett módszer nem ajánlott selyem anyagok esetében. 48 óra elteltével 40 fokon is mosható, és vasalható. 

Látod? A textilfesték használata egyszerű, az eredmény pedig nagyszerű!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek