11 hónapnál régebbi cikk

Ezekkel a módszerekkel elérhető, hogy kevesebbet fogyasszon az autód
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pixabay/RAEng_Publications
Ezekkel a módszerekkel elérhető, hogy kevesebbet fogyasszon az autód

Aki tanult fizikát, az tudja jól, hogy a gyorsulás az erőtől és az időtől függ. Amennyiben állandó erővel mozgatunk meg egy nagyobb, illetve egy kisebb súlyú tárgyat, akkor az utóbbi hamarabb fel fog gyorsulni. Ha viszont ugyanazt a tömeget akarjuk megmozgatni kisebb, illetve nagyobb erővel, akkor értelemszerűen a nagyobb erő hatékonyabb gyorsulást eredményez.

Ezt használják ki a chiptuning műhelyekben is

A fogyasztáscsökkentő chip tuning esetében a fenti fizikai elvet használják. Természetesen nem az autóról dobnak le súlyokat, hanem nyomatékosabb motorról kell gondoskodni. Azzal ugyanis jóval hamarabb fel tud gyorsulni a járgány, és hamarabb eléri a kívánt sebességet.

A beállítások módosítását követően hamarabb lehet felváltani, ezzel együtt a gázpedál is rövidebb ideig marad nagy terhelési fázisban. Ezzel lehet elérni, hogy csökkenjen a kocsi üzemanyag-fogyasztása.

Amit az üzemanyag-fogyasztásról tudni kell

Egyetlen autó esetében sem abban a mértékben növekszik az üzemanyag-fogyasztás, ahogyan emelkedik a fordulatszám. Ha egy koordináta-rendszerben szeretnénk a dolgot felrajzolni, akkor nem egy egyenes vonalat kapnánk, hanem inkább egy exponenciálisan növekvő görbét.

Ha a kocsi elér egy bizonyos fordulatszámot, akkor a fogyasztás a sokszorosára emelkedik annak, mint amennyit alacsonyabb fordulaton eszik az autó. Aki szeretne spórolni az üzemanyagon, annak érdemes képbe kerülnie a saját négykerekűjének a nyomaték-karakterisztikájával. Amennyiben világos számodra, hogy mikor kell elforgatni a motort ahhoz, hogy ne falja az üzemanyagot, akkor rengeteg pénzt megtakaríthatsz.

Erre is jó a teljesítménymérő pad

Egy teljesítménymérő padon precízen le lehet mérni, hogy egy adott autó hol adja le a legnagyobb nyomatékát. Így nyilvánvalóvá válik az, hogy mely tartomány felett nem szabad tovább húzatni azt a járgányt.

Ennek az eszköznek a segítségével pontosan meg lehet mondani, hogy mikor érdemes sebességet váltani. Így tökéletesen optimális nyomatéktartományban haladhat a jármű, ezáltal a lehető legalacsonyabban tartható a fogyasztás. A chiptuning műhelyekben a legérdekesebb adat a nyomaték, éppen ezért amikor a teljesítménymérő pad bevetésre kerül, akkor ezt az adatot veszik górcső alá elsősorban.

A vezetési stílus sem elhanyagolható tényező

Legyen a beállítás bármilyen jó, a sofőrön is sok múlik, ha a fogyasztásról van szó. Temérdek mennyiségű üzemanyagot lehet feleslegesen elégetni, ha valaki nem megfelelő stílusban, nem kellő odafigyeléssel vezet.

Tudni kell, hogy minden motor akkor éget el kevesebb üzemanyagot, ha alacsonyabb fordulatszámon pörög. Az erős kihúzatások hozzájárulnak a magasabb fogyasztáshoz.

Érdemes törekedni arra, hogy minél hamarabb érd el az utazási sebességet. Ezt ugyanakkor nem javallott tövig nyomva tartott gázpedál segítségével megtenni, nagyjából kétharmados állás az ideális.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek