11 hónapnál régebbi cikk

Hogyan tisztítsuk a laptop kijelzőjét?
Fehérvár Médiacentrum fotója
freepik.com
Hogyan tisztítsuk a laptop kijelzőjét?

Az elektronikai kütyük tisztántartása érdekes és egyben kényes kérdés is lehet. Sokan gondolják, hogy amint a nappali dohányzóasztalát letörlik hetente, kéthetente ugyanúgy átmennek a tévé és a számítógép kijelzőjén is egy gyors mozdulattal.

Sokan úgy vélik, hogy a számítógép, notebook, laptop, tévé és a többi kisebb, nagyobb kijelzővel rendelkező, napjainkban már alap életszükségletként kezelt kütyüink ugyanazt a törődést igénylik, mint a nappali évtizedes szokás szerinti takarítása. Mint minden, ez is nem kicsit szubjektív. Egyáltalán nem egyedi eset, hogy az Excomba úgy hoznak be egy-egy notebookot javításra, karbantartásra, hogy a kollégák gumikesztyűért szaladnak a szomszéd patikáig. Na jó, túloztam. Nem szaladnak a patikáig, mert a gyakoriság végett erre már jó ideje van rendszeresített gumikesztyű a szervizben.

Szóval a két véglet, hogy vagy a fenti eset szerint a laptop oly mértékben koszos, bár lehet, itt most a szutykos és a retkes kevésbé szimpatikus jelzők helytállóbbak, hogy az már gumikesztyűért kiállt, vagy a másik eset - melynek köszönhető ez a cikk is - az, hogy a notebookot oly vehemenciával tisztítják, hogy abból a folyékony tisztítószert úgy kell kitörölni, felitatni szétszedést követően.

Egy biztos, a tisztítás a kütyük esetében is szükséges és elvárt. Azonban annak mikéntje abszolút nem sokadrangú. Ha eltekintünk a fenti extrém, de sajnos gyakori esetektől, akkor is elmondható, hogy egy notebook, tablet, LED tévé, asztali monitor tisztításával ugyanúgy érdemes, és talán szükséges is foglalkozni mint a háztartás egyéb eszközeivel. Ha másért nem is, talán azért, hogy lássuk azok kijelzőjét élesen, a szemünknek megfelelő fényességgel és kontraszttal, úgy ahogy azt a gyártó megtervezte.

Tudom, nem turkálok a felhasználó higiéniai és tisztasági szokásaiban. De volt már olyan ügyfél is az Excomban (talán nem is egy), akinek mikor visszaadtuk a notebookját és átadáskor bekapcsoltuk neki, megmutatva, hogy az az átadáskor is működik, megkérdezte: és a kijelzőt is megjavítottuk, beállítottuk? Kérdeztük miért? Azért, mert olyan szép, éles, élénk és kontrasztos lett a kijelző képe. Nem, a kijelzőt nem javítottuk meg, nem is volt hibás. Ellenben letisztítottuk és megszabadítottuk az évek alatt rárakódott por, szutyok és nikotin rétegtől.

Így ne!

Egy szónak is száz a vége! Törődjünk a kütyükkel is, de ne úgy, ahogy a minap egy kedves ügyfél behozta a notebookját az Excomba. Az ügyfél természetesen jót akart, de a próbálkozás szomorú véget ért. A notebook tisztán tartása fontos dolog, ezt már megbeszéltük fentebb. Azonban a hogyan és a miként nem írja felül a szándék elhibázott lépéseit! Jelen esetben ügyfelünk úgy járt, hogy a boltokban is kapható spriccelős tisztítószer kívülről ugyan tisztított, de belülről korántsem hatékony egy elektronikai kütyü esetében.

Kapcsolódó
Kicsoda a rendszergazda? És egyáltalán mit csinál?

Sokan vannak, akik nem is gondolnak bele abba, hogy mitől működik egy számítógép, hogyan kerülnek a céges dokumentumok a notebookra, vagy éppen ki az, aki az új céges notebookra rávarázsolja a céges levelezésünket.

A vehemens tisztítás következtében a folyékony tisztítószer engedett a fizika törvényeinek, és oda is befolyt, ahová nem kellett volna. Igen, a folyékony háztartási tisztítószerek egyik rossz tulajdonsága, hogy azok nem aprólékos, kicsi felületek tisztítására vannak kitalálva. Egyetlen fújással is akkor adag kerülhet a felületre, melynek ugyan a konyhapult lehet örül, de a tévé és a laptop tuti nem. Így az oda is képes egy óvatlan pillanatban beszivárogni, ahová a tervező nem gondolta, hogy valaha is kerülhet folyadék.

A kijelzők általában több különböző rétegből álló megjelenítők, melyeket nem úgy gyártanak, hogy azok ellenálljanak a folyadéknak. Ebben az esetben is az történt, hogy a folyékony tisztítószert a notebook tisztításakor a készülékre permetezték. Kinyitott állapotban annak tetejére, mert a gyakori kinyitástól a kijelző felső része gyűjtötte össze a legtöbb ujjelnyomatból származó ragacsot. Azonban így volt a legtöbb esélye a folyadéknak felülről lefelé szivárogva bejutni a kijelző rétegei közé. Ez természetesen élvezhetetlen foltokat eredményezett a kijelzőn, melyet onnan már aligha lehet eltávolítani.

Praktikus tanácsok a tisztításhoz:

  • Ne használjunk nagy mennyiségben háztartási tisztítószereket!
  • Lehetőség szerint inkább kisebb kiszerelésű, erre a célra gyártott kicsi flakonos tisztítószereket használjunk. (Kis kiszerelésű - kicsi pumpás, kijelző tisztító folyadékok)
  • A tisztítószert sose a készülékre permetezzük, hanem a tisztító kendőre!
  • A háztartási papírtörlő, papírzsebkendő durva felülete finom, alig látható karcokat okozhat a kijelzőkön, melyekkel csak a sokadik alkalommal fogunk szembesülni
  • Használjunk inkább mikroszálas törlőkendőt, melyet csak erre a célra használunk. Tegyük külön és azzal mást már nem tisztítsunk, nehogy egy korábbi törölgetésből nem kívánt tisztítószer kerüljön a kényes felületre.
  • Nem a mennyiség a lényeg, hanem a minőség. 
  • Ha tehetjük, használjunk speciális tisztító habokat, melyek állagukból fakadóan nem könnyen tudnak befolyni a résekbe.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek